Kweeperensnoepjes

Kweepeersnoepjes 17e eeuw

In kookboekjes uit de zeventiende en achttiende eeuw zie je veel recepten voor kweepeer, waaronder kweeperensnoepjes of kweepeerkoekjes. Een goede manier om kweeperen te conserveren. Ze zijn erg leuk om te maken. Het voelt lekker ambachtelijk door het lange proces voordat je van deze heerlijke én prachtige snoepjes kunt eten. Ik maak ze graag uit De verstandige kok, een kookboek uit 1683.

Kweeperensnoepjes uit De verstandige kock (1683)
Kweeperensnoepjes uit De verstandige kock, 1683

Hoe maak je kweeperensnoepjes

Je kookt kweeperen in kwarten met schil en pitten circa 3,5 uur totdat ze mooie rood kleuren. Verwijder de pitten en schillen en pureer het vruchtvlees. Voeg zoveel suiker toe als het gewicht aan kweepeer en kook het samen op tot het flink blupt (pas op: heet!). Giet het in een bakblik bekleed met bakpapier of aluminiumfolie en laat het mengsel circa 4 dagen drogen (niet bedekken!). Keer halverwege een keer. Snijd de dikke pasta die je nu hebt in blokjes en voorzie ze van een mooi laagje suiker. Hoe langer je ze nu laat drogen, des te steviger ze worden. Ik laat ze het liefst nog een dag of 4 drogen. Dan zijn ze perfect: een iets gehard laagje van buiten en nog zacht van binnen.

Het recept is opgenomen in mijn Kookboek van de Gouden Eeuw.