Pompoentaart uit de Renaissance

Pompoentaart uit de Renaissance

In Italië werden in de vijftiende eeuw grootste ontdekkingen gedaan, architectonische wonderen verricht en de mooiste kunst voortgebracht, allemaal onder invloed van de Renaissance. Maar wist je dat er ook in de keuken wonderen werden verricht? Hier vond de geboorte van de moderne Europese keuken plaats.

Maestro Martino

Rond 1460 verscheen er een handgeschreven kookboek van de hand van Maestro Martino. We weten heel weinig over hem, maar zeker is dat hij in dienst was van kardinaal Ludovico Trevisan, een van de grootste gastronomen van zijn tijd. In de keukens van Trevisan experimenteerde Martino enerzijds met smaken uit de middeleeuwen en anderzijds met nieuwe ingrediënten uit de Arabische wereld, zoals suiker, sinaasappel en aubergine. De nieuwe gerechten legde hij vast in zo’n 240 recepten in zijn kookboek Libro de arte coquinaria. Bijzonder aan zijn manuscript is dat hij een nieuwe smaak en nieuwe gerechten ontwikkelde. Zo vinden we hele vroege pastarecepten en echte groentegerechten bij hem en was hij een van de eerste die suiker als ingrediënt en niet slechts als smaakmaker gebruikte.

Vier Onze Vaders

De maestro komt nog meer eer toe. Zijn kookboek was het eerste dat stap voor stap een gerecht beschreef. Voor zijn tijd waren recepten eerder te vergelijken met boodschappenlijstjes. Hij gaf aan voor hoeveel personen een gerecht bedoeld was, hoeveelheden van de ingrediënten, details over de kookmethode (stoven of bakken, fijn of grof malen) en zelfs de kooktijd. Dat ging echter nog niet in minuten, maar in gebeden kook zo lang als vier Onze Vaders of kook zolang al psalm X of Y.

Erfenis van Martino

Het handgeschreven kookboek van Martino kende geen grote verspreiding. Er zijn slechts enkele exemplaren bewaard gebleven. Alles moest met de hand overgeschreven worden. De boekdrukkunst stond echter op het punt ontdekt te worden. Martino’s werk is door de boekdrukkunst toch bekend geworden. Rond 1465 kopieerde Bartolomeo Sacchi, ook Platina genoemd, Martino’s werk in het boek De honesta voluptate ac valetudine (Over eerlijke genoegens en een goede gezondheid). Daarin staan 240 (van de totaal 250!) recepten van Martino.

Daarnaast verscheen zo’n 100 jaar later, in 1570, het wereldberoemde werk van Bartolomeo Scappi Opera dell’arte del cucinare, met daarin wederom recepten van Martino. Martino’s recepten zijn dus zeker beroemd geworden, alleen wist bijna niemand dat hij ze geschreven had. Martino’s recepten zijn zelfs in Nederland en België terecht gekomen en wel in het Koock-boeck oft familieren keukenboeck van Antonius Magirus, dat in 1612 in Leuven werd uitgegeven. Martino’s roem mag de tand des tijds dan wel niet hebben overleefd, hij is de echte maestro.

Pompoentaart uit de Renaissance

Een mooi voorbeeld van het gebruik van groenten in de vijftiende eeuw zie je in deze pompoentaart. De meeste pompoenen zoals we ze vandaag de dag kennen komen uit Amerika en waren nog niet bekend bij het verschijnen van Martino’s meesterwerk. De flespompoen en familieleden daarvan zie je echter met regelmaat afgebeeld in middeleeuwse boeken. Neem dus een mooie flespompoen voor dit gerecht. De taart is ook heel goed te maken zonder de pancetta, voor een vegetarische variant.

Pompoen in de Tacuinum Sanitatis
Pompoen in de Tacuinum Sanitatis, 14de eeuw

Recept voor pompoentaart

Benodigdheden
Deeg
250 gram tarwebloem
125 gram roomboter
snufje fijn zeezout
1 eidooier
paar eetlepels koud water

Vulling
½ flespompoen
zoveel groentebouillon dat de pompoen net onder staat
4 eieren
100 ml melk
200 gram ricotta
2 theelepels (riet)suiker
1 volle theelepel ceylon kaneel
1 volle theelepel gember
2 eetlepels sesamolie
75 gram Parmezaanse kaas
100 gram pancetta
suiker en rozenwater om te besprenkelen

Bereiding
Bodem
Hak de boter in kleine stukjes. Doe bloem, boter en zout in een kom en kneed tot een kruimeligdeeg. Klop de eidooier los met het water en voeg het toe. Kneed er nu een bal deeg van. Rol het deeg met een deegroller uit op een met bloem bestoven plank. Vet een taartvorm in met olie en bekleed deze met het deeg. Prik een paar gaatjes in de bodem. Zet hem in de koeling terwijl je de vulling maakt.

Vulling
Maak de pompoen schoon en snijd in kleine stukken. Doe de pompoen met de bouillon in een pan en breng het geheel aan de kook. Laat de pompoen circa 15 minuten koken tot hij gaar is. Giet het water uit de pan af en pureer de achtergebleven pompoen met een staafmixer tot een gladde puree. Doe de eieren in een grote kom en klop ze los met een vork. Voeg hier de melk, ricotta, suiker, kaneel, gember en sesamolie aan toe en meng het geheel goed door elkaar tot het een gladde massa is. Rasp de Parmezaanse kaas. Snijd de pancetta in kleine stukjes. Voeg beide ook toe aan het mengsel en schep het er goed doorheen. Voeg er tenslotte de (enigszins afgekoelde) pompoenpuree onderdoor en meng het tot je een mooie gladde massa hebt.

Doe de vulling op je deegbodem en strijk glad. Bak de taart in een voorverwarmde oven op 180 graden in circa 20 minuten gaar en goudbruin. Besprenkel tenslotte naar wens met suiker en rozenwater.