wijn!verleden

Proef de historische wijnen van Wijn!verleden

Hoe smaakte een glas Rijnwijn aan het middeleeuwse hof van de bisschoppen van Utrecht? Waren die witte wijnen in de Hollandse Gouden Eeuw echt zo zoet? En waarom verbood hertog Filips de Stoute van Bourgondië in 1395 de Gamay? Wijn!verleden speurt naar historische wijnen met karakter én verhaal en laat je proeven van eeuwenoude smaken. We bieden historische wijnen waarmee je de smaak van voorbije eeuwen voor even herbeleeft.

Nieuwe wijnen vol geschiedenis

Wijnen van nu lijken weinig meer op wijnen van toen. Moderne technieken en inzichten hebben ervoor gezorgd dat er zelden meer een wijn is die binnen een paar maanden zuur wordt, na een jaar niet meer te drinken is of barst van technische fouten. We kunnen desondanks een indruk krijgen van de smaak uit het verleden door te kijken naar de gebruikte druivenrassen, wijnmaak-technieken of smaakbeschrijvingen in oude documenten. En op zoek te gaan naar moderne equivalenten van historische wijnen, gemaakt door hedendaagse wijnboeren met passie voor de rijke geschiedenis van wijn. Dan ontmoet je een groep Weense wijnboeren die een oude wijnstijl nieuw leven inblies. Ontdek je hoe geweldig de versterkte wijnen van Madeira nog steeds combineren met desserts. Tref je een druivenras aan in de Moezel dat de Romeinen al kenden en vind je de oudste mousserende wijn heel ergens anders en twee eeuwen eerder dan in de Champagne.

Historische wijnen, historische verhalen, historische smaakbelevingen

Wijn!verleden koos een assortiment historische wijnen voor je uit. Wijnen waarmee je de smaak van de oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw en achttiende eeuw weer even kunt herbeleven. Wijnen met de kwaliteit van vandaag en de smaak van het verleden. Met oog voor eeuwenlange tradities. Wijnen die vaak biologisch zijn, of in ieder geval gemaakt met respect voor mens, dier en omgeving.

Historische wijnen met historische verhalen. We vertellen uiteraard hun geschiedenis, maar ook waarom we ze uit kozen, wie ze maakt en waar ze bij smaken. En natuurlijk combineren we ze met historische recepten voor tien wel heel bijzondere smaakbelevingen.

Over Wijn!verleden

Wijn!verleden, dat zijn Manon Henzen en Mariëlla Beukers.

Mariëlla studeerde geschiedenis en mediëvistiek en werd in 2010 tevens vinoloog. Zij duikt al jaren in de archieven en oude boeken om zoveel mogelijk over de geschiedenis van wijn, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie te achterhalen. Zij publiceerde erover op haar eigen website www.wijnkronieken.nl en op tal van andere plaatsen.

Manon is historica en richtte in 2012 historisch kookatelier eet!verleden op: kenniscentrum, winkel én kookruimte ineen. Haar voornaamste doel is oude smaken en smaakcombinaties opnieuw tot leven te wekken. Hiervoor stoft Manon receptenboeken af, struint langs binnen- en buitenlandse markten en experimenteert in haar atelier. Kijk op www.eetverleden.nl voor een kijkje in de keuken!

Assortiment Wijn!verleden
Ontdek het verhaal van wijnen uit de oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw en 18e eeuw en ga op smaakavontuur.

BEKIJK WIJNEN