Aankondiging: Historisch Bakboek

Romeins brood op fresco en naar moderne bewerking

Het Historisch Bakboek is een heerlijk digitaal kookboek met broodrecepten uit 4000 jaar geschiedenis. Brood heeft altijd een centrale rol in het voedingspatroon gespeeld en er zijn in de hele geschiedenis duizenden soorten gebakken. Gek genoeg zijn er nauwelijks broodrecepten overgeleverd, maar ik speurde ze op en serveer ze in dit smakelijke nieuwe historische kookboek.

Historisch Bakboek

Het bereiden van brood was millenia lang een dagelijkse of wekelijkse taak van velen. Omdat brood maken zó gewoon was, is er nauwelijks moeite genomen om recepten, bereidingsproces of zelfs ingrediënten op te schrijven. Maar er zijn uitzonderingen, ook al moet je er even naar speuren, en er is bovendien aardig wat over graanproductie en brood geschreven. Zo bevat dit Historisch Bakboek kruidenbroodjes van een Babylonisch kleitablet, Grieks paddenstoelbrood, Byzantijns mastiekbrood, middeleeuws walnootbrood en 17e eeuwse saffraanbroodjes. Klassiekers zoals de krakeling en croissant hebben ook een plaatsje, uiteraard met hun geschiedenis erbij.

Bolletjes eet!verleden

Er is in het boek aandacht voor oude graansoorten, zoals Sint-Jansrogge, Oberkulmer Spelt en Rode Emmer. Ook alternatieve meelsoorten, zoals kikkererwtenmeel en kastanjemeel komen aan aanbod. Uiteraard worden diverse baktechnieken behandeld en blijft het bakken met zuurdesem en het maken van een goede zuurdesemstarter niet achterwege.

De recepten in het bakboek worden afgewisseld met korte vlotte artikelen over broodgeschiedenis. Hiermee serveer je straks niet slechts een heerlijk en bijzonder brood aan je geliefden, maar vertel je er ook een mooi verhaal bij.

De historische broden in het Historisch Bakboek zijn uiterst smakelijk vastgelegd op foto door Jeroen Savelkouls, zoals je inmiddels van ons gewend bent. De prachtige moderne foto’s zijn gecombineerd met veel historisch beeldmateriaal, zodat de lezer en bakker een goed beeld krijgen van de grote hoeveelheid broodsoorten die de afgelopen 4000 jaar de tafels sierden.

Broodverkoper in de 15e eeuw

Eerste digitale historisch kookboek

Het Historisch Bakboek wordt digitaal uitgegeven en is half juni beschikbaar in de webwinkel van eet!verleden. Het Historisch Bakboek is het derde historische kookboek uitgegeven door eet!verleden. Na een papieren Romeins kookboek en middeleeuws kookboek, volgt nu ons eerste digitale kookboek.

Het Historisch Bakboek is mede mogelijk gemaakt door de vrienden van eet!verleden. Ik dank hen zeer voor hun steun voor mijn historisch onderzoek en bakexperimenten!

Vrienden van eet!verleden ontvangen het Historisch Bakboek gratis. Wil jij ook een mooi pakket aan historische recepten en historische kookboeken ontvangen en waardeer je mijn historisch speur- en ontwikkelwerk? Steun eet!verleden dan met jouw eet!verleden-vriendschap.