Borreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken

Borreltijd. Hapjes & drankjes uit de historische keuken

Historisch borrelen met Borreltijd!

Dit najaar zorgen wijnhistorica Mariëlla Beukers en ik ervoor dat er historisch verantwoord geborreld kan worden. In ons nieuwe rijk geïllustreerde kookboek, Borreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken, brachten we tien hapjes en tien drankjes samen op basis van historische recepten. De recepten uit de historische keuken hebben ieder hun eigen kleurrijke achtergrondverhaal, en zijn door iedereen makkelijk te maken.

Borreltijd

Hoewel de woorden ‘borrelen’ en ‘borreltijd’ nog niet zo oud zijn, genoten veel mensen eeuwen geleden al graag van een opkikkertje aan het eind van de middag. Zelfs na de theevisite bij mevrouw, als alle koppen thee toch wat slap hadden gemaakt, kwam in de 18e eeuw steeds vaker een alcoholisch drankje op tafel, zoals brandewijn met suiker of een likeurtje. Bij die theevisite serveerde een goede gastvrouw bovendien diverse hapjes, zowel hartig als zoet.

Borrelen om vijf uur

Voor de tijd rond vijf uur kwam in de twintigste eeuw de term borreltijd op, hoewel het Nederlands toen al ruim 750 synoniemen voor een ‘borrel’ kende: neutje, druppel, kopstoot etc.. Oorspronkelijk betekende een borrel een klein glaasje sterke drank, hoofdzakelijk jenever. Tegenwoordig is werkelijk ieder drankje toegestaan als de vijf in de klok is. We borrelen met wijn, bier, een cocktail, of een alcoholvrij of alcoholarm drankje. Borrelen en borreltijd gaan tegenwoordig meer om het samenzijn en om de combinatie van hapjes en drankjes dan om het drankje alleen.

Zoete en hartige hapjes

Voor ons in de 21ste eeuw is borreltijd bij uitstek het moment waarop naast een glaasje ook hartige nootjes en koekjes op tafel komen. Tweehonderd jaar geleden werd echter een zoete lekkernij meer gewaardeerd. De tien combinaties van hapje en drankje die Mariëlla en ik in Borreltijd! samenbrachten vormen dan ook een doorsnede van wat er zoal rond vijf uur geserveerd kan zijn, zoet én hartig. Exotische likeurtjes en verrassende wijnen, knapperige biscuits en smakelijke pasteitjes en zelfs een niet-alcoholisch drankje. De combinaties passen naar smaken en ingrediënten goed bij elkaar, maar verwacht geen uitgebalanceerde ‘wijn-spijs’combinaties. Dat is pas een ontwikkeling uit de 20ste eeuw. Borreltijd! levert dankzij de bijzondere combinaties veel inspiratie voor een borreluurtje anders dan anders.

Borreltijd bestellen

Borreltijd! Hapjes en drankjes uit de historische keuken is rijk geïllustreerd met aantrekkelijk historisch beeldmateriaal en moderne fotografie van Jeroen Savelkouls. Borreltijd! is het vijfde kookboek in de serie historische kookboeken van eet!verleden. Het is voor € 12,50 te koop. Bestel het hier!