De verstandige kock. Proef de smaak van de 17de eeuw

DE VERSTANDIGE KOK. Proef de smaak van de 17e-eeuw

De verstandige kock. Proef de smaak van de 17de eeuw is bijna uit! Nog een paar nachtjes slapen. Het boek is een bewerking van het 17de eeuwse Nederlandse kookboek De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster door Marleen Willebrands, met een vlotte bijdrage over 17de eeuwse keukenobjecten en tafelgerei van Alexandra van Dongen. Ik nam de recepten voor mijn rekening, dus dat wordt weer smullen! Een must have voor iedereen die iets wil weten over gerechten, ingrediënten en eetgewoonten in de Gouden Eeuw.

De verstandige kock

De verstandige kock of sorghvuldige huyshoudster was in de zeventiende eeuw dé culinaire bestseller van de Lage Landen. Het is het enige gedrukte Nederlandstalige kookboek uit de zeventiende eeuw uit onze regio. Het kookboek werd in 1669 als sluitstuk opgenomen in het driedelige Het Vermakelijck landtleven, een handleiding voor buitenplaatsbezitters. De gegoede burgerij trok vanuit de stad naar buitenplaatsen om er te genieten van het frisse platteland, van een lekkere maaltijd met vrienden en familie, van lekkere groenten en fruit die ter plaatse werden geteeld. De verstandige kok was een kookboek om lekker te koken met wat de grond schaft. En dat is het nog steeds!

De verstandige kock, 1683

Samen met Marleen Willebrands en Alexandra van Dongen werkte ik aan dit boek. Ik bewerkte twintig recepten uit De verstandige kock tot tongstrelende recepten voor de moderne keuken. Salade van vergeten groenten, mals gestoofde kalfsschenkel met groene kruiden, steur met specerijensaus, kip gevuld met oesters, haas met pepersaus, frikadellen en citroencustard zijn slechts enkele van de recepten. Ik leer je ook hoe je een prachtig gedecoreerde kippenpastei maakt, hoe je kweepeer konfijt, augurkjes inlegt en worst maakt. De gerechten werden prachtig vastgelegd op foto door Jeroen Savelkouls. Ze laten zien dat de gerechten uit De verstandige kok écht een plekje op de hedendaagse tafel verdienen.

De verstandige kock Willebrands, Van Dongen, Henzen

Samenwerking De verstandige kok

Marleen Willebrands, neerlandica en culinair-historisch deskundige, hertaalde het hele kookboek De verstandige kock in modern-Nederlands en geeft uitgebreide achtergrondinformatie over de keuken van de 17de eeuw. Alexandra van Dongen, kunsthistorica en conservator van Museum Boijmans Van Beuningen, beschrijft het keuken- en tafelgerei dat voorkomt in De verstandige kok aan de hand van schilderijen en voorwerpen, en koppelt dit aan de recepten. Hun fantastische werk in combinatie met mijn bewerkte recepten maakt dit boek tot het standaardwerk over de Nederlandse eetcultuur in de 17e eeuw.

De verstandige kock. Proef de smaak van de 17de eeuw is een uitgave van Sterck & De Vreese.