diners

De historische diners van eet!verleden zitten bomvol bijzondere smaakcombinaties, kakelverse ingrediënten en verrassingen.

Viergangendiners

De gerechten zijn interpretaties van recepten uit historische kookmanuscripten en van afbeeldingen zoals fresco’s en mozaïeken. Ze zijn authentiek van smaak, maar worden eigentijds qua presentatie geserveerd op een sfeervol gedekte tafel. Er worden vaste viergangendiners geserveerd die een specifieke historische periode vertegenwoordigen of je maakt een reis door de tijd tijdens het Vergeten Eten diner. Tijdens het diner blijven de glazen uiteraard gevuld met bijpassende wijnen.

Praktische informatie

Je kunt deze diners boeken met een groep van minimaal 10 en maximaal 20 personen, op een voor jou gewenste datum en gewenst tijdstip. Het diner wordt dan alleen voor jouw groep gegeven. Daarnaast kies je zelf het thema waar je van wilt genieten samen met je gasten.

Individuen, stellen en kleine groepjes kunnen zich inschrijven op één van de diners uit de agenda.

De dinerthema’s

Vergeten Eten diner
Tegenwoordig rollen de lekkerste groenten en het heerlijkste fruit uit de moestuinen en gaarden, maar de variatie daarin is de laatste 100 jaar flink teruggelopen. Tijdens het Vergeten Eten diner komen er diverse gerechten bomvol vergeten groenten, kruiden en fruit voorbij. Maar ook ander Vergeten Eten en Vergeten Smaakmakers verschijnen op het bord: wie brengt zijn eten nog op smaak met verjus, garum, asafoetida of mastiek? Een diner vol (her)ontdekkingen!

Romeins diner
Vier gangen met smaken en smaakcombinaties die we niet dagelijks meer proeven. Je ontdekt de Romeinse voorliefde voor zoet-hartig en zoet-zuur combinaties en proeft minder bekende ingrediënten als asafoetida en garum in de gerechten die ruim 2000 jaar geleden de tafels van rijke Romeinen sierden. Ondanks dat we de smaken nauwelijks meer kennen, verdienen ze het absoluut om geproefd te worden. En dat allemaal zonder een kristalletje suiker en korreltje zout. Het Romeins diner is een bron van inspiratie voor de kookliefhebber en gourmet.

Middeleeuws diner
Houd je van specerijen? Schuif dan zeker een keer aan bij een Middeleeuws diner en laat je inspireren door de rijke, stevige en pittige smaak van zo’n 500 jaar geleden. De gerechten komen uit verschillende Europese kookmanuscripten uit de 14e en 15e eeuw en staan bol van hartig-zoet combinaties met prettige zuurtjes.

Middeleeuws Arabisch diner
Bossen met verse kruiden, handenvol noten en zuidvruchten, mals lamsvlees, geurige specerijenmengsels, verrukkelijke stoofgerechten en heerlijke zoete gerechtjes kenmerken de Middeleeuwse Arabische keuken. In tegenstelling tot de Middeleeuwse Europese keuken is er sinds de 9e eeuw niet zo heel veel veranderd in de Arabische keuken. Als je van de Arabische keuken houdt, moet je dit zeker een keer proberen.

Italiaans Renaissance diner
De 16e eeuw is in vele opzichten een bijzondere eeuw, maar vooral op culinair gebied. Een periode waarin nieuwe ingrediënten Europa bereiken en koks zich uitleven met citrusvruchten en pasta. In Italië wordt een nieuwe culinaire trend gezet die al snel in de rest van Europa overgenomen wordt. Je eet uit de vernieuwende kookboeken van Bartolomeo Scappi en Maestro Martino, gerechten die zij voor pausen en kardinalen kookten. Het Renaissance diner brengt de nieuwe culinaire trend op tafel: een vleugje Middeleeuwen en een snufje Gouden Eeuw.

Gouden Eeuw diner
In de 17e eeuw schudden we de smaak van de Middeleeuwen voorzichtig van ons af en zetten we stappen naar onze moderne keuken. Groenten mag weer, liefst uit eigen tuin, en zuivel (kaas) wordt een geliefd tafelgenoot. Natuurlijk dit alles overladen met specerijen dankzij de hoogtijdagen van de VOC. Het Gouden Eeuw diner is samengesteld uit recepten uit Nederlandse en Franse kookmanuscripten uit de 17e eeuw. De prachtige stillevens waarmee onze musea volhangen worden gebruikt als inspiratiebron voor de presentatie van gerechten. Een avond vol gezonde chique!

Historisch diner, inclusief drankarrangement
Kosten: € 60 per persoon
Aanvangstijd: naar keuze
Duur: circa 3,5 uur
Aantal: 10-20 personen

RESERVEER