Historisch Bakboek in druk verschenen

Historisch Bakboek Brood

Mijn Historisch Bakboek Brood is zojuist afgeleverd! Een feestelijk moment in deze vervelende tijd waarin mijn kookatelier al bijna een jaar volledig op zijn gat ligt. Vandaag geniet ik en ben ik trots en dankbaar. Ik kan niet wachten om de hele wereld te laten genieten van dit fijne, unieke en inspirerende bakboek.

Historisch Bakboek vernieuwd

Nadat ik voorjaar 2020 een digitaal Historisch Bakboek uitgaf, kwamen er veel vragen of er ook een gedrukt exemplaar uit zou komen. Ik ben met plezier gezwicht. Ik breidde het boek uit met een flink aantal extra recepten en historische informatie en stak het in een nieuwe vormgeving. Het resultaat: maar liefst 120 pagina’s broodgeschiedenis en recepten. Ik vroeg Janny van der Heijden of ze een voorwoord wilde schrijven en dat deed ze enthousiast. Ze schrijft onder andere:

Een boek dat klopt aan alle kanten. Het is met zorg geresearcht en samengesteld, bevat fraaie illustraties, leerzame en leuke weetjes, receptuur die klopt en mooie ingetogen fotografie. Aan alles voel je dat hier veel kennis, liefde en tijd in is gaan zitten. En eerlijk is eerlijk al na een aantal pagina’s lezen moest ik met een brede en enigszins afgunstige glimlach vaststellen dat dit een boek is dat ik eigenlijk zelf had willen schrijven.

Het bakboek is het vierde in een reeks historische kookboeken die ik zelf uitgaf bij eet!verleden. In 2017 verscheen Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu, in 2018 Paradijskorrels & Saffraan. De middeleeuwse keuken voor de tafel van nu en in 2020 Taarten & Pasteien. Pronkstukken uit de historische keuken.

Origineel bakboek

Het Historisch Bakboek Brood is een vlot toegankelijk bakboek met heerlijke broodrecepten uit 4000 jaar geschiedenis. Het boek maakt een tijdreis van Mesopotamische platbroden uit 1750 voor Chr. tot perfecte Parijse croissants uit de 20e eeuw. Onderweg passeren onder andere Romeins speltbrood, middeleeuws walnootbrood, ringbroodjes uit de Renaissance, saffraanbroodjes en wafels uit de Gouden Eeuw en krakelingen en Paasbrood uit de 18e en 19e eeuw.

Dit smakelijke en leerzame bakboek is geschreven voor nieuwsgierige bakkers en bakgrage geschiedenisliefhebbers. Het biedt een mooi en gevarieerd assortiment broden met bijzondere ingrediënten, smaken en baktechnieken. Naast heerlijke broodrecepten en handvatten voor het maken van een goed brood biedt dit boek veel historische informatie over brood, baktechnieken, bakkers, ingrediënten, smaken en eetgewoonten. Het boek is rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal en aantrekkelijke foto’s van de broden.

Middeleeuws Walnootbrood

Aanvullend zijn een aantal instructievideo’s beschikbaar op eet!verleden Academie voor de kneepjes van het vak. Ook beginnende bakkers zullen succesvol historische broden uit hun oven toveren.

Via deze link lees je meer over het Historisch Bakboek.

Dankbaar

Dit gedrukte bakboek was er niet gekomen als ik niet zoveel mailtjes, appjes en berichten op sociale media zou hebben ontvangen met de vraag of het digitale bakboek ook gedrukt zou verschijnen. Flink wat mensen om mij heen die het boek lazen en er uit bakten, zeiden me dat een digitaal exemplaar geen recht doet aan de inhoud. Heel veel dank aan iedereen die een zetje heeft gegeven. Als nu iedereen die het me gevraagd heeft het boek uiteindelijk ook besteld, dan moet het wel een succes worden! Dank jullie wel!

Het boek zou er ook zeker niet geweest zijn zonder de prachtige foto’s van Jeroen Savelkouls. Hij maakte wederom een mooie serie foto’s van de nieuwe broodrecepten waarmee het boek uitgebreid is. Zijn fotografiewerk maakt mijn broden extra smakelijk!

Croissants eet!verleden