Historische Kookworkshops weer van start

Aan-het-koken-bij-eetverleden_Heleen Westerman

Kun je je een situatie als op bovenstaande foto nog voorstellen? Na precies anderhalf jaar sluiting van mijn historisch kookatelier ziet het er naar uit dat de deur weer open kan. In november start ik de historische kookworkshops weer op. Iedereen met een coronatoegangsbewijs is van harte welkom voor een heerlijke en gezellige kookavond.

Nieuwe activiteiten

Op 15 maart 2020 moest van de ene op de andere dag de deur van mijn historisch kookatelier dicht. De agenda was bomvol tot aan de zomermaanden. Alles moest doorgeschoven of geannuleerd worden. Dat de moeite van het doorschuiven, en de teleurstelling van mijn gasten die daarmee gepaard ging, bespaard had kunnen worden, werd al snel duidelijk. Na een eerste reactie van frustratie en lichte paniek over de financiën, zag ik al snel de ernst van de situatie in, waar we met z’n allen in beland waren. Hoewel het af en toe moeilijk was, heb ik mijn steentje zoveel mogelijk bij proberen te dragen, door het atelier zoveel mogelijk dicht te houden. In de zomer van 2020, toen het kon en mocht, heb ik een paar kookworkshops gegeven aan kleine groepjes, maar dat was van korte duur.

Zoals je ongetwijfeld heb gezien, heb ik zeker niet stil gezeten. Ik schoonde eet!verleden op, verfriste de vormgeving, bouwde deze nieuwe website, een nieuwe webwinkel, Engelstalige website én de website voor eet!verleden Academie. De Academie is mijn grote trots van de afgelopen anderhalf jaar en ik heb heel veel plannen voor mooie cursussen, colleges en lezingen voor de komende jaren. Ook deed ik veel onderzoek, ontwikkelde heel veel nieuwe historische recepten en schreef mijn vingers eraf. Ik werk(te) aan maar liefst zeven kookboeken, waarvan ik er drie zelf uitgeef: het Historisch Bakboek, het Historisch Kookboek VEGA en binnenkort verschijnt Borreltijd!. Ik deed wat klussen in opdracht en nam af een toe ook gewoon een (rot)klusje aan om geld te verdienen, want een vetpot was het zeker niet. Maar ik heb het gered. eet!verleden bloeide inhoudelijk en qua projecten nog nooit zoals nu en zakelijk hang ik dan misschien met de hakken in de sloot, maar die hakken gáán erover komen.

Hoe maak je goed pasteideeg?

Historische kookworkshops beperkt hervat

Er is veel veranderd. Anderhalf jaar is natuurlijk te lang om te wachten op betere tijden qua activiteiten. Met dat wat ik nu opgebouwd heb, heb ik grote plannen. Ik ga eet!verleden Academie verder uitbouwen, ga de eet!verleden-vriendschappen uitbouwen tot mooie producten voor fans en liefhebbers van koken en geschiedenis, zal veel blijven schrijven en hoop dat er nog veel mooie projecten in samenwerking met allerlei partners zullen volgen. Ook zal ik me veel meer richten op historische kookreizen. Groot en klein, op diverse locaties in Italië en Frankrijk. En misschien zelfs in Nederland. Dat betekent dat er ook iets is dat minder aandacht gaat krijgen. Dat zijn de kookworkshops. Er staan en komen zeker weer heerlijke historische kookworkshops op de agenda, vanaf november dit jaar. Maar het zullen er minder zijn. Ze zullen bovendien meer geklusterd zijn in tijd. Ik zal vooral veel minder kookworkshops aan groepen gaan geven. Dat deed ik tot anderhalf jaar geleden voornamelijk.

“Waar deuren dicht gaan, gaan anderen open”, zeg ik altijd. Die ervaring heb ik gelukkig. Ik zie de toekomst dan ook heel positief tegemoet. Ik heb een ongekende bak ellende over me uitgestort gekregen, maar dat heeft me nóg sterker gemaakt. De crisis heeft me dus niet alleen ellende gebracht, maar ook een nieuwe richting gegeven met eet!verleden en bovendien nieuwe inzichten in het leven. Het gaat te ver om te zeggen dat ik de crisis dankbaar ben, maar dankbaar voor waar ik nu sta ben ik zeker.

Manon op pad

Kookworkshops voor liefhebbers

In mijn agenda vind je de historische kookworkshops die voor 2021 gepland staan. Ook staat er weer een kookcursus gepland, maar die is al vol geboekt. Het zijn er dan misschien minder dan voorheen, maar echte liefhebbers weten de workshops wel te vinden en zullen met al mijn hartelijkheid ontvangen worden voor een heerlijke kookavond om nooit te vergeten.

Kookworkshops met coronatoegangsbewijs

De kookworkshops die gepland staan in 2021 zijn allemaal alleen toegankelijk met een coronatoegangsbewijs. Dit maakt het mogelijk om de kookworkshops in mijn fijne knusse kookatelier weer veilig te hervatten. Rest de vraag: “zou ik het nog kunnen na anderhalf jaar!”