Kookworkshop Gouden Eeuw – Historisch Nieuwsblad

Speciaal voor lezers van Historisch Nieuwsblad organiseren we deze kookworkshop Gouden Eeuw. In deze workshop ga je op ontdekkingstocht in de keukens van de elite en burgerij in Nederland en elders in Europa. Aanleiding voor de samenwerking met Historisch Nieuwsblad is de tentoonstelling Slow Food in het Mauritshuis in Den Haag. Ook niet-lezers zijn natuurlijk welkom!

Op weg naar een moderne keuken

In de zeventiende eeuw schudden we de smaak van de Middeleeuwen voorzichtig van ons af en zetten we stappen naar onze moderne keuken. Groenten mogen weer, liefst uit eigen tuin, en zuivel (kaas en boter) wordt een geliefd tafelgenoot. Natuurlijk wordt dit alles gekruid met specerijen dankzij de hoogtijdagen van de VOC. Tijdens deze kookworkshop koken we uit het eerste Nederlandse kookboekje De verstandige kok en andere Europese kookmanuscripten uit de Gouden Eeuw en laten we ons voor gerechten onder andere inspireren door de prachtige stillevens, die te zien zijn in de tentoonstelling Slow Food in het Mauritshuis.

De kookworkshop

We starten de avond met een aperitief en wat hapjes waarbij ik een korte vlotte presentatie geef over de 17e eeuwse keuken, zodat je een beeld krijgt van hoe en wat er in de Gouden Eeuw werd gegeten. Daarna ga je samen met de andere gasten koken aan de hand van een receptenblad. Iedereen maakt een paar verschillende gerechten die je na het koken aan de sfeervol gedekte tafel samen proeft. Het receptenblad gaat uiteraard mee naar huis!

Praktische informatie

De kookworkshop kun je volgen als individu, stel of groepje tot 10 personen. Je kookt en eet samen met de andere gasten die zich inschrijven voor deze activiteit.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Slow Food in het Mauritshuis verscheen een beeldessay in Historisch Nieuwsblad van mijn hand.

Kookworkshop Gouden Eeuw:
Soort workshop: diner
Datum: zaterdag 13 mei
Tijd: 17.30 uur
Kosten: € 60 per persoon
Locatie: historisch kookatelier eet!verleden
Aantal: 1-10 personen

RESERVEER