Kaatje Ben Je Boven Diner

Regelmatig horen we bij eet!verleden nostalgische verhalen over wat grootmoeder vroeger allemaal op tafel toverde en hoe smakelijk dat was. Iedereen die deze smaken voor even wil herbeleven, zal genieten van het Kaatje-ben-je-boven-diner. Op vrijdag 2 december staat er een sfeervol gedekte tafel voor je klaar met bijzondere gerechten van rond 1900.

Culinaire herinneringen

Hoe zag onze keuken er rond 1900 uit? Welke ingrediënten en gerechten waren populair? En wie zorgde ervoor dat zij op tafel verschenen bij de gegoede burgerij? Inspiratiebron voor dit diner is dienster Johanna Vink-Verdoold. Deze montere dame bediende enkele families aan het begin van de twintigste eeuw en vertelde haar kleindochters over de heerlijke gerechten met stokvis en over ingrediënten als pastinaak, postelein en raapstelen. Ook de verhalen over gestoomde en gekookte puddingen die niet uit hun vorm kwamen en de heerlijke geuren in de keuken als er weer eens hert, duif of konijn op het menu stonden, staan in hun herinneringen gegrift. Deze gerechten kwamen overigens thuis niet op tafel. Kleindochter Marianne Radix is initiatiefneemster van dit diner, waarin ze smaakherinneringen van haar oma ophaalt en deze combineert met recepten uit kookboeken van rond 1900. Zo ontstond een smaakvol, gevarieerd diner dat de tijd van Johanna prachtig verbeeld in smaak en sfeer.

7-gangen diner

Het diner bestaat uit zeven mooi geproportioneerde gangen. We starten met hors-d’oeuvres variés en een historisch aperitief. Dan volgt een blanke soep met aansluitend een croquetje waarbij we een mooie passende witte wijn schenken. Een warme visschotel en een warme vleesschotel volgen daarna, waarbij we overgaan op een bijpassende rode wijn. Na een klassiek dessert sluiten we af met koffie of thee met friandises. Dit diner heeft een vast menu en heeft geen vegetarische variant.

Praktische informatie

Je kunt deelnemen aan dit diner als individu, stel of groepje. Je eet samen met de andere gasten die zich inschrijven voor deze activiteit aan de sfeervol gedekte lange tafel.

Inspiratie

Kaatje, Kaatje ben je boven?
Ja mevrouw, ja mevrouw, ja….
Wil je me wat beloven?
Ja, mevrouw, ja mevrouw, ja….
Tien pond suiker, zes flessen wijn:
Doe het in een keteltje,
Roer het met een lepeltje,
O wat zal dat lekker, lekker, lekker zijn!

Historisch diner, inclusief drankarrangement
Datum: 2 december 2016
Aanvangstijd: 17.30 uur
Kosten: € 60 per persoon
Locatie: historisch kookatelier eet!verleden

RESERVEER