Kookboek van de Gouden Eeuw

Kookboek-van-de-Gouden-Eeuw

Leuk nieuws! Uitgeverij Het Zwarte Schaap heeft me gevraagd een Kookboek van de Gouden Eeuw te schrijven. Dat doe ik natuurlijk graag! Ik heb zoveel mooie recepten uit de 17e eeuw verzameld en voorzien van een lichte eigentijdse twist de afgelopen jaren, daar kan ik rijkelijk uit putten. Maar het inspireert ook om nieuwe recepten te ontwikkelen en daar werk ik op dit moment met veel plezier aan.

Het kookboek wordt heel toegankelijk qua opzet: mooie maakbare recepten met hier en daar een aardige uitdaging, vlotte korte artikelen en prachtig historisch beeldmateriaal. Voor de recepten put ik uit een aantal kookboeken die in de 17e eeuw het licht zagen in Frankrijk en de Lage Landen. Natuurlijk mogen recepten uit De verstandige kok niet ontbreken.

De keuken van de Gouden Eeuw was aromatisch en kruidig, dankzij het gebruik van specerijen, kruiden, citrusfruit en bloemenwaters. Hij vormde de overgang van de middeleeuwse keuken naar die van onze tijd. In het boek komen circa 30 authentieke recepten met kleine eigentijdse twist, zoals Lombardische eieren, een kervelsopje, pastei van geitenbok en kweekoekjes.

Via dit blog, onze Facebookpagina en de Facebookpagina van Het Zwarte Schaap houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. Morgen staat voor mij een experiment voor roompap uit De verstandige kok (1683) en Godenwijn uit Le Parfaict Confiturier (1664) van François La Varenne op de planning!

Kookboek van de Gouden Eeuw
Kookboek van de Gouden Eeuw