Historische pastei

kookworkshop gouden eeuw

Tijdens de Kookworkshop Gouden Eeuw van eet!verleden maak je heerlijke gerechten uit de zeventiende eeuw. De workshop start met een aperitief en hapje waarbij ik een korte vlotte presentatie over de zeventiende eeuwse keuken geef. Zo krijg je een goed beeld van de eetcultuur, ingrediënten en gerechten uit de Gouden Eeuw.

Daarna ga je samen met de andere gasten de keuken in om aan de hand van een receptenblad gezellig te koken. Iedereen maakt verschillende gerechten en hapjes, die je na het koken aan de sfeervol gedekte tafel samen proeft. Het receptenblad gaat uiteraard mee naar huis!

boek de kookworkshop: € 75

17e eeuwse smaken

In de zeventiende eeuw schudden we de smaak van de middeleeuwen voorzichtig van ons af en zetten we stappen richting onze moderne keuken. De gerechten van de adel en gegoede burgerij waren kruidig met een klein zoetje en zuur.

Pieter Claesz, Stilleven met kalkoenpastei, 1627, Rijksmuseum Amsterdam

De keuken van de Gouden Eeuw

Groenten mogen weer in de zeventiende eeuw, liefst uit eigen tuin, en zuivel wordt een geliefde tafelgenoot. Vlees en vis komen veelvuldig op het bord en het maken van pronkpasteien is een ware kunst.

Tijdens deze kookworkshop koken we uit Nederlandstalige kookboeken uit de zeventiende eeuw met een klein uitstapje Europa in. Je maakt kennis met het Koocboec van Antonius Magirus uit 1612 en maakt mooie gerechten uit De verstandige kock uit 1683. Ook laten we ons voor gerechten inspireren door de prachtige stillevens.

Tijdens de kookworkshop kook je met door mij uitgewerkte recepten.

Voor individuen & groepen

Deze kookworkshop kun je volgen als individu, stel of klein groepje. Je kookt en eet samen met de andere gasten die zich inschrijven voor deze activiteit. In de agenda vind je de data waarop de Gouden Eeuw kookworkshops gepland staan.

Je kunt deze kookworkshop ook boeken met een groep van minimaal 8 en maximaal 16 personen, op een voor jou gewenste datum en gewenst tijdstip. De workshop wordt dan alleen voor jouw groep gegeven.

bekijk agenda mail voor groepsboeking

Ingrediënten

De ingrediënten en producten die we gebruiken tijdens de Kookworkshop Gouden Eeuw zijn zoveel mogelijk biologisch en komen bij voorkeur uit het seizoen.

Korting met kookboek Gouden Eeuw

De Kookworkshop Gouden Eeuw is ook te boeken met het Kookboek van de Gouden Eeuw erbij. Je ontvangt dan een korting op de kookworkshop met kookboek. Het kookboek ligt voor je klaar op de avond van de kookworkshop.

Het Kookboek van de Gouden Eeuw is een heerlijk boekje dat de keuken van de gegoede burgerij in onze rijke zeventiende eeuw laat zien. Het boek bevat circa 30 mooierecepten met hier en daar een aardige uitdaging, vlotte korte artikelen en prachtig historisch beeldmateriaal. De historische recepten komen uit een aantal kookboeken die in de zeventiende eeuw het licht zagen in Frankrijk en de Lage Landen.

Boek met kookboek
Het Kookboek van de Gouden Eeuw