Kookworkshop historische Nederlands-Indische keuken

titelblad-kokkie-bidja

We hebben een nieuwe historische kookworkshop bij eet!verleden: de Nederlands-Indische keuken. De kookworkshop is te danken aan vragen van gasten en volgers over dit thema. Daar ontwikkelen we graag een mooie kookavond voor! De gerechten in de kookworkshop komen uit handgeschreven familiereceptenboekjes van 18e eeuw tot en met circa 1950. Er zijn in Nederland veel van deze receptenboekjes bewaard gebleven. Rond 1790 schreef Mevrouw Marselis het oudste overgeleverde ‘Karie’ recept op en natuurlijk kennen we de vele boekjes die overgeleverd zijn uit de Tweede Wereldoorlog.

De eerste historische Nederlands-Indische kookworkshop zal plaatsvinden op 19 oktober 2017. Reserveer hier een plekje en ontdek, kook en geniet van dit bijzondere stukje culinaire geschiedenis.

Om je alvast lekker te maken geven we je alvast een voorproefje van een makkelijk te maken gerechtje uit een familiekookboekje uit het begin van de 20e eeuw van Marianne Radix. Kijk voor meer historische Nederlands-Indische recepten ook eens in het Kookboek van Nederlands-Indië.

Sambal Goreng Telor

Benodigdheden
3 kleine uien
4 hardgekookte eieren
1,5 theelepel laos
1,5 theelepel djinten (komijn)
3 theelepels ketoembar (korianderpoeder)
1 eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
1 blikje santen (kokosmelk)
1 eetlepel tomatenpuree
zout naar smaak

Bereiding
Snipper de uitjes zeer fijn en fruit ze in boter of zonnebloemolie. Voeg de specerijen toe en fruit deze even mee. Voeg de tomatenpuree toe en fruit ook even mee. Voeg zoveel santen toe, totdat het een dikke saus wordt. Voeg tenslotte zout naar smaak toe. Halveer de hardgekookte eieren in de lengte en leg ze in de saus. Laat nog 5 minuten zachtjes sudderen.