Kookworkshop Keukenmeiden

Vanaf halverwege de 18e eeuw rolde er een scala aan kookboeken van keukenmeiden van de Nederlandse persen. Opmerkelijk, want de kookboeken die voorheen verschenen waren meestal opgetekend door beroepskoks of artsen. Daarnaast zijn er uit de 18e en 19e eeuw ook handgeschreven kookboekjes overgeleverd met mooie familierecepten. Tijdens de Kookworkshop Keukenmeiden staan de recepten uit zowel handgeschreven als gedrukte kookboekjes uit de 18e en 19e eeuw centraal. Wie waren die keukenmeiden waar je kennis mee gaat maken?

Keukenmeiden

Waar de adel in de 18e eeuw een batterij aan personeel voor het huishouden had, was er in de huizen van de gegoede burgerij vaak minimaal een meid te vinden. Naast huishoudelijke klussen bestierde zij ook de keuken. Haar ‘mevrouw’ hield soms een handgeschreven kookboekje bij met recepten die zij oppikte bij visites bij vrienden, uit kookboeken en soms uit het familiearchief. Populaire recepten die rondzongen bij de gegoede burgerij werden opgetekend voor de keukenmeid, zodat zij deze kon bereiden voor de familie of als er visite kwam. In (familie)archieven zijn nog best wat van deze handgeschreven boekjes te vinden.

De kookboeken van de keukenmeiden zijn dan ook geen boeken die geschreven zijn door de meiden zelf, maar bestaan uit verzamelingen recepten van de dames van stand die deze voor hun meid, zichzelf of het nageslacht optekenden.

Uitgevers zagen brood in het keukenmeidenconcept. In rap tempo volgden gedrukte kookboekjes van de Hollandsche, Utrechtse, Gelderse en Friese keukenmeid elkaar op. Gevolgd in de 19e eeuw door boekjes waarbij de ‘keukenmeid’ bij naam genoemd wordt en Aaltje, Betje en Rijntje hun kookgeheimen met de lezer deelden.

Franse invloeden

In de 18e en 19e eeuw waren de ogen van de Nederlandse adel gericht op Frankrijk. Wat daar gebeurde, gedragen, gedacht en gegeten werd, werd hier geïmiteerd. Die Franse invloeden zien we ook terug in de cuisine bourgeoise oftewel de burgerkeuken die in de loop van de 18e eeuw ontstond. De gegoede burgerij keek op zijn beurt namelijk op tegen de adel en imiteerde onder andere hun eetgewoonten.

De kookworkshop

We starten de middag met een aperitief en wat hapjes waarbij ik een korte vlotte presentatie geef over de vegetarische keuken in de oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw en 18e eeuw, zodat je een beeld krijgt van hoe én wat er in deze periodes werd gegeten. Daarna ga je samen met de andere gasten koken aan de hand van een receptenblad. Iedereen maakt een paar verschillende gerechten en hapjes die je na het koken aan de sfeervol gedekte tafel samen proeft. Het receptenblad gaat uiteraard mee naar huis!

Praktische informatie

Deze kookworkshops kun je volgen als individu, stel of groepje tot 10 personen. Je kookt en eet samen met de andere gasten die zich inschrijven voor deze activiteit.

Korting met historisch kookboek

Deze kookworkshop is ook te boeken met met mijn Romeinse óf middeleeuwse kookboek erbij. Je ontvangt een korting op de kookworkshop met kookboek. Je kunt op de avond van de kookworkshop een keuze maken en hem meenemen.

Voorlopig vinden er geen kookworkshops plaats in verband met de crisismaatregelen. Mijn knusse gezellige kookatelier is te klein om groepen mensen op 1,5 meter afstand te ontvangen.