Middeleeuwse Kruidentaart

middeleeuwse kookworkshop

Tijdens de Middeleeuwse kookworkshop van eet!verleden maak je heerlijke gerechten uit voornamelijk de 14e & 15e eeuw. De workshop start met een aperitief en hapje waarbij ik een korte vlotte presentatie over de middeleeuwse keuken geef. Zo krijg je een goed beeld van de middeleeuwse eetcultuur en ingrediënten en gerechten uit die periode.

Daarna ga je samen met de andere gasten de keuken in om aan de hand van een receptenblad gezellig te koken. Iedereen maakt verschillende gerechten en hapjes, die je na het koken aan de sfeervol gedekte tafel samen proeft. Het receptenblad gaat uiteraard mee naar huis!

boek de kookworkshop: € 75

middeleeuwse smaken

De smaken van de middeleeuwse gerechten zullen verrassend voor je zijn. De keuken kenmerkt zich door rijke, stevige en uitgesproken smaken zoals specerij, zuur en zoet. Je maakt kennis met vergeten ingrediënten als staartpeper, paradijskorrels en verjus. Smaakexplosies verzekerd!

Pronkpastei-zwaan-en-fazant eet!verleden

De middeleeuwse keuken

Uit de middeleeuwen zijn uit veel Europese landen handgeschreven kookboeken bewaard gebleven. Opvallend is dat deze zeldzame kookmanuscripten bijna allemaal uit de late middeleeuwen komen, vooral de veertiende en vijftiende eeuw. Het oudste kookboek in de Nederlandse taal stamt uit het einde van de vijftiende eeuw.

Tijdens de kookworkshop middeleeuwen gaan we met gerechten uit een aantal van deze kookboeken aan de slag en maken ook en klein uitstapje naar de Arabische middeleeuwse keuken. Je tovert tijdens de kookavond smaken van 500 jaar geleden weer even op tafel.

Tijdens de kookworkshop kook je met door mij uitgewerkte recepten.

Voor individuen & groepen

Deze kookworkshop kun je volgen als individu, stel of klein groepje. Je kookt en eet samen met de andere gasten die zich inschrijven voor deze activiteit. In de agenda vind je de data waarop de Middeleeuwse kookworkshops gepland staan.

Je kunt deze kookworkshop ook boeken met een groep van minimaal 8 en maximaal 16 personen, op een voor jou gewenste datum en gewenst tijdstip. De workshop wordt dan alleen voor jouw groep gegeven.

bekijk agenda mail voor groepsboeking
Worst-Hollandse-keukenmeid

Ingrediënten

De ingrediënten en producten die we gebruiken tijdens de Middeleeuwse kookworkshop zijn zoveel mogelijk biologisch en komen bij voorkeur uit het seizoen.

Korting met middeleeuws kookboek

De Middeleeuwse kookworkshop is ook te boeken met mijn middeleeuwse kookboek erbij. Je ontvangt dan een korting op de kookworkshop met kookboek. Het kookboek ligt voor je klaar op de avond van de kookworkshop.

Paradijskorrels & Saffraan. De middeleeuwse keuken voor de tafel van nu staat vol mooie middeleeuwse recepten waarvan ik het bijzonder jammer vind dat ze in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Met het kookboek probeer ik ze weer leven in te blazen en lezers en kokers te laten zien en proeven hoeveel inspiratie je uit middeleeuwse kookboeken kunt halen. Het boek biedt een mooie variatie aan recepten, zowel vlees, vis als vegetarisch.

Boek met kookboek
Omslag van Paradijskorrels & Saffraan