Kookworkshop Pronkgerechten

De elite pakte graag uit als zij gasten aan tafel kregen. Tijdens feesten en banketten verschenen prachtige pronkgerechten op de rijk versierde dis. Enkele van deze exclusieve creaties zijn terug te vinden in kookboeken en op schilderijen. Bij de Historische Kookworkshop PRONK komen ze weer even terug. Een uitdagende kookworkshop voor durfals!

Pronkgerechten

Pronkgerechten waren geen alledaagse kost. Ze vergden veel tijd, kennis en kunde van het keukenpersoneel. Tijdens de kookworkshop ga je in een groepje aan de slag met één van de bijzondere creaties. Uit de middeleeuwen maken we een cocatrice: twee verschillende dieren waarvan diverse lichaamsdelen aan elkaar genaaid werden zodat een ‘mytisch dier’ ontstond. Het dier werd vervolgens gevuld met een vulling in diverse kleuren.

Uit de Gouden Eeuw maken we een gevogeltepastei. Aan de hand van historische afbeeldingen kun je aan de slag met een rijke decoratie van de pastei, inclusief pronkvogel!

In de 18e eeuw pronkte men met gefarceerde vis. Hiervoor stroopte je heel voorzichtig het vel van de vis, waarbij je kop en staart liet zitten. Je sneed het visvlees van de graat en liet deze aan kop en staart zitten. Het visvlees bewerkte je met smaakmakers en bindmiddel en dat plakte je terug op de graat in de vorm van de vis. Dan trok je voorzichtig het vel er weer omheen en stopte je het liefst ook nog zijn staart in zijn bek, zodat hij in een cirkel lag. Een mooie uitdaging met bijzonder resultaat!

De 19e eeuw staat bekend om zijn zoete pronkcreaties. We gaan aan de slag met een prachtig zoet bouwwerk vol vullingen en decoraties.

We starten met een korte presentatie over pronkgerechten in de historische keuken, waarbij je al wat lekkere hapjes en drankjes proeft. Daarna ga je in groepjes aan de slag met een van de pronkgerechten. Na het koken dekken we de tafel en geniet je samen van een wel heel bijzondere maaltijd.

Praktische informatie

De kookworkshop PRONK kun je volgen als individu, stel of groepje tot 10 personen. Je kookt en eet samen met de andere gasten die zich inschrijven voor deze activiteit.

Kookworkshops PRONK
Datum: donderdag 20 december
Tijd: 17.30 uur
Kosten: € 75 per persoon (inclusief drankjes)
Locatie: historisch kookatelier eet!verleden
Aantal: 1-10 personen

BOEK