Middeleeuws kookboek

Pasta Tacuinum Sanitatis

Terwijl ik nog steeds geniet van het succes van mijn Romeinse kookboekje werk ik op dit moment hard aan het tweede kookboekje in de reeks historische kookboekjes van eet!verleden. In oktober verschijnt mijn middeleeuws kookboek Paradijskorrels & Saffraan. De middeleeuwse keuken voor de tafel van nu.

Ik maak het kookboekje wederom voor avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers die de middeleeuwse keuken als inspiratiebron voor hun kookkunsten willen gebruiken. Het boekje geeft naast middeleeuwse recepten met eigentijdse twist dan ook vooral veel tips & trucs om ingrediënten en smaakmakers uit de middeleeuwen te integreren in de hedendaagse keuken. Ik geniet al weken van de heerlijke kruidige en aromatische middeleeuwse smaken van mijn vele experimenten!

Clonnenonne voor het middeleeuws kookboekje van eet!verleden
Clonnenonne voor het middeleeuws kookboekje van eet!verleden

Middeleeuws koken

Het selecteren van de recepten was een aardige uitdaging. Hoe geef je een goed beeld van de middeleeuwse keuken in slechts wat handenvol recepten? Ik heb dan ook scherpe keuzes gemaakt. Het boekje gaat een mooi overzicht bieden van de Europese keuken in de 14e en 15e eeuw aan de hand van handgeschreven kookboekjes. De geselecteerde recepten zijn bijna allemaal nieuwe recepten in mijn repertoire, dus ik sta vele uurtjes middeleeuws te koken deze zomer.

Vis in het zuur voor het middeleeuws kookboekje van eet!verleden
Vis in het zuur voor het middeleeuws kookboekje van eet!verleden

De recepten zijn op dit moment nog volop in ontwikkeling. In tegenstelling tot Romeinse bronnen zijn de middeleeuwse auteurs wat minder scheutig in het precies aangeven van ingrediënten. Met aanduidingen als Neem kruid of neem goede specerijen kun je vele kanten op en dat doe ik dan ook totdat een gerecht helemaal naar wens is. Mijn uitgangspunt voor het middeleeuwse kookboek is dan ook dat de gerechten op de tafel van nu zeker niet misstaan.

De recepten in het boekje worden allemaal vastgelegd door Jeroen Savelkouls, die ook alle foto’s maakte voor het Romeinse kookboekje. Ik kan niet wachten!

Foto door Jeroen Savelkouls
Foto door Jeroen Savelkouls