Nederlanders en wijn: historische wijnapp

Nederlanders en wijn_Mariella Beukers

Historica en vinoloog Mariëlla Beukers (die je misschien al kent van onze samenwerking in Wijnverleden) schreef het eerste boek over de wijngeschiedenis van Nederland Nederlanders en wijn. Een lange geschiedenis. Haar e-boek vertelt in vijftien rijk geïllustreerde verhalen voor het eerst de eeuwenlange geschiedenis die Nederlanders met wijn hebben, van de Romeinen tot de twintigste eeuw. Mariëlla ging op zoek naar het ware verhaal achter onze middeleeuwse wijngaarden, de Hollandse ingenieurs in de Médoc, de gebruiken rondom het drinken van wijn en nog veel meer. Zij verzamelde bovendien de mooiste afbeeldingen uit musea en archieven.

Rijke wijngeschiedenis

Nederlanders en wijn hebben samen een geschiedenis die eeuwen terug gaat. Al in de Romeinse tijd kende de Lage Landen een rijke wijncultuur, met kostbare glazen en geïmporteerde wijnen. Middeleeuwers hielden ook wel van een glaasje, en schonken graag witte wijnen van de Rijn en zoete malvesye van de kusten van de Middellandse Zee. Ondertussen plantten ze in hun kasteeltuinen en kloostergaarden ‘wingerden’. Om aan de grote vraag naar wijn te voldoen, zorgden Nederlanders er in de Gouden Eeuw voor dat zij in Frankrijk een stevige vinger in de pap kregen als het om wijnbouw ging. En met de komst van de stevige rode wijnen van Bordeaux rond 1700 waren ze er als de kippen bij om die nieuwe dranken te importeren. Tot op de dag van vandaag is Nederland een land waar zo goed als elk type wijn is te krijgen, afkomstig uit landen van de hele wereld. En die rijkdom van het assortiment danken wij aan onze eeuwenlange omgang met wijn.

Partijtje op de buitenplaats van Dirk Hals 1627
Partijtje op de buitenplaats van Dirk Hals 1627

Voor het eerst onderzocht

De lange geschiedenis van Nederlanders met wijn is nog maar weinig onderzocht. Wijngeschiedenis in Nederland moest het doen met korte zinnetjes in standaardwerken, over Hollanders die polders aanlegden in de Médoc of rijke burgers die zo van zoete wijnen hielden. De schilderijen van de Gouden Eeuw zitten vol wijn, maar wat voor wijn dat precies was, bleef zo goed als onbekend. Hoe het werkelijk zat, werd nergens uitgelegd. Totdat Nederlanders en wijn verscheen.

Mariëlla neemt de lezer aan de hand van prachtige illustraties en heerlijke anekdotes in vijftien verhalen mee op een wijnreis door de tijd. Zij vertelt over verdwenen wijnsoorten en kostbaar drinkgerei. Over drinkspelletjes uit de Gouden Eeuw en wijn als betaalmiddel. Maar ook over de rol van Nederlanders als dijkenbouwers in de Franse Médoc of als wijnproducenten langs de Loire. Over Bacchus op de buitenplaats en wijn in de koloniën. En natuurlijk geeft Nederlanders en wijn antwoord op de vraag waar in de middeleeuwen nu die Nederlandse wijngaarden lagen. Het boek is daarmee een must voor iedere wijnliefhebber!

15 verhalen Nederlanders en wijn
15 verhalen Nederlanders en wijn

Digitale uitgave

Nederlanders en wijn is een digitale uitgave van Wijnkronieken. Het is geschreven voor een tablet (iOS of Android), is ook te lezen op een smartphone en te downloaden in de App Store en bij Google Play voor € 9,99.