Oorlogskookboek in de maak

Cover Koken in Oorlogstijd

Ik tekende een nieuw boekcontract met Uitgeverij Het Zwarte Schaap. Ik ga voor hen een oorlogskookboek maken: Koken in Oorlogstijd. Ik ben er al druk mee bezig en de komende maanden staan er veel kookexperimenten gepland. Ik geef al jaren lezingen en proeverijen rondom het thema voedsel in de Tweede Wereldoorlog. Vaak gaat het slechts over de hongerwinter als gesproken wordt over voeding in WOII. De eerste vier oorlogsjaren vertellen echter een ander en bijzonder verhaal van creativiteit, uithoudingsvermogen en vindingrijkheid dat het verdient om onder de aandacht gebracht te worden. Zeker ook omdat er veel parallellen zijn met voedseltrends én -problematiek van dit moment.

Kijk hier eens voor een smakelijke bonenpasta voor op de boterham. Bijna niet van de vele hummus (hoemoes) varianten van tegenwoordig te onderscheiden!

Koken in Oorlogstijd

Minder vlees eten, streekproducten, een eigen moestuin, fermenteren, wildplukken en koken met restjes: kookboeken met deze voedseltrends liggen hoog opgestapeld op de kookboekentafels in winkels. We koken naar deze trends omdat bekende chefs het doen, de buurvrouw het doet, de kookbladen het aangeven, het leuk en lekker is of ons geweten het ingeeft. Maar vooral omdat we het zelf willen.

Deze populaire voedseltrends volgen voor een groot deel de noodzakelijke ingrepen in het voedselsysteem in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Er werd destijds wat af gemopperd, maar achteraf blijkt uit onderzoek dat Nederlanders nog nooit zo gezond gevoed zijn als in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Een opmerkelijk en lastig te accepteren verhaal dat mijns inziens desondanks inspiratie biedt voor de voedselproblematiek in de toekomst en voor onze dagelijkse persoonlijke omgang met voedsel.

Natuurlijk was het geen rozengeur en maneschijn als het om eten en drinken ging in de Tweede Wereldoorlog. De hoeveelheid en variatie aan ingrediënten liep in de loop van de oorlog sterk terug, het dagelijks maal werd steeds eentoniger en verkrijgbaarheid van smaakmakers nam eveneens af. Niemand wil in zo’n situatie terecht komen en je wenst het je ergste vijand niet toe. Tot aan de hongerwinter was er echter voldoende voedsel voor iedere Nederlander, maar het feit dat deze erbarmelijke situatie een noodzaak was en geen keuze heeft de meeste sporen nagelaten in de beleving van mensen.

Dit kookboekje laat aan de hand van recepten uit WOII zien hoe creatief er met ingrediënten en brandstof werd omgegaan, hoe voedselverspilling tot nul werd gereduceerd en hoe veerkrachtig Nederlanders waren om dagelijks een eenvoudig, gezond doch smakelijk maal op tafel te zetten. Trend of geen trend, laat je met dit boekje inspireren door de oorlogskeuken om voedzame gezonde gerechten op tafel te zetten waar mens, dier en milieu je in de toekomst dankbaar voor zullen zijn.

Oproep

Heb jij of heeft jouw familie nog een recept of verhaal over voedsel uit de Tweede Wereldoorlog en wil je dat delen in dit kookboek? Laat het me weten via manon@eetverleden.nl en dan kijk ik er samen met je naar.

Voorproefje

Kruidkoekjes uit Koken in Oorlogstijd
Kruidkoekjes uit Koken in Oorlogstijd