Open Monumentendag

Speciaal voor Open Monumentendag 2014 slaan Restaurant Plaats 1 en historisch kookatelier eet!verleden de handen ineen voor een culinaire reis door onze geschiedenis. In de prachtige monumentale Commanderie van Sint Jan schuift u aan een sfeervol gedekte tafel aan voor een vier gangen diner met vernieuwende smaakcombinaties en bijzondere verhalen. U reist van het voorgerecht uit de Romeinse tijd naar de Middeleeuwen om vervolgens via de Gouden Eeuw in de 18e eeuw te belanden voor het dessert. De gerechten worden geserveerd met mooie bijpassende wijnen. Het belooft een echte smaaksensatie te worden!

Het Op Reis Menu

Romeinse tijd
Schol gegaard in witte wijnazijn en honing met verse koriander
Witte kaas (feta) met venkel, verse munt, zwarte peper en wijnruit
Linzentapende met peterselie, komijn en rode wijn op crostini

Middeleeuwen
Stoofpotje van kabeljauwfilet met verjus, saffraan, gember en kaneel, pastinaak en oerbieten

Gouden Eeuw
Gekonfijt eendenpootje (gemarineerd in foelie, kruidnagel en nootmuskaat), puree van pompoen met gember en citroen, gebakken peultjes en sinaasappelsaus

18e eeuw
Honingmadeleines met amandelen, compote van kweepeer en muntsiroop

Op reis door onze culinaire geschiedenis
Tijdens het Open Monumentenweekend op 13 en 14 september serveert eet!verleden lekkere hapjes en drankjes waarmee bezoekers een reis door onze culinaire geschiedenis ervaren. Op tafel staan kleine proeverijtjes waar je gratis van kunt proeven, die gelardeerd worden met bijpassende historische verhalen. Wat aten Koning Willem II & Anna Paulowna toen zij in 1816 Nijmegen aandeden tijdens hun reis van Rusland naar Den Haag? Hoe zouden die makrelen gesmaakt hebben die in de Romeinse tijd per amfoor uit Spanje naar het Kops Plateau gereisd zijn? En wat dronk Katharina van Kleef op de Valkhofburcht als zij deze aandeed tijdens de reizen over haar grondgebied? Kom proeven van een culinaire reis door onze geschiedenis!

Data: 13 en 14 september 2014
Tijd: 11.00-17.00 uur
Kosten: gratis, ook hapjes & drankjes van een kleine kaart te verkrijgen dit weekend

Op reis Diner
Datum: 12 september 2014
Tijd: 19 uur
Kosten: € 50, inclusief drank
Locatie: historisch kookatelier eet!verleden
In samenwerking met: Restaurant Plaats 1
Aantal: 1-10 personen