Geheimen van de wijnkelder. Gids voor de 17e-eeuwse wijnliefhebber is werkelijk een uniek boek over het bewaren, bewerken en optimaal drinken van wijn in de zeventiende eeuw. Wijnhistorica Mariëlla Beukers dook in de geschiedenis van historische wijninstructies, onthult welke wijnen in die tijd populair waren en welke ingrediënten gebruikt werden voor het conserveren en opknappen van wijn.
Hoe houd je wijn goed? Wat te doen als de wijn troebel blijkt? Wat doe ik met zure wijnen? Met deze vragen kregen wijndrinkers in de zeventiende en achttiende eeuw te maken. Daarom bewaarde zijdefabrikant Guilliam van den Broeke een schriftje met uiteenlopende recepten om wijn helder te maken, goed te houden en te verbeteren als er iets mis was gegaan. Het originele schriftje is volledig opgenomen in het boek en kun je als lezer doorbladeren en dus zelf bekijken.
Mariëlla ligt het schriftje en de inhoud toe in het boek en vertelt over de wijncultuur in de zeventiende eeuw. Na het lezen van deze geschiedenis kijk je nooit meer met dezelfde ogen naar een fles wijn.
Auteur Mariëlla Beukers is vinoloog en historicus en specialist op het gebied van wijngeschiedenis. Ze publiceert in tijdschriften en magazines. Eerder verscheen haar boek Punch, Kandeel & Clairet. Historische drankjes om zelf te maken. Mariëlla en ik maakten samen het heerlijke en informatieve kookboek Borreltijd. Hapjes & drankjes uit de historische keuken.
Titel: Geheimen van de wijnkelder. Gids voor de 17e-eeuwse wijnliefhebber
Auteur: Mariëlla Beukers
Uitgave: 2024
Uitgever: Het Zwarte Schaap
Pagina’s: 96