eet!vrienden

Culinaire geschiedenis
  • Coquinaria is de website van Christianne Muusers waarop zij een schat aan informatie heeft gepubliceerd over kookgeschiedenis. Heel veel informatie, zeer maakbare recepten, mooi beeldmateriaal. Absolute aanrader!
  • Kookhistorie van Marleen Willebrands biedt vertalingen van Nederlandse historische kookboeken. Heerlijk om door de recepten uit de 16e en 17e eeuw te struinen!
  • Op de website Apiciana heeft Janiek Kistemaker het enige Romeinse kookmanuscript uit de Romeinse oudheid compleet vertaald naar het Nederlands. Met mooie verhalen over de Romeinse keuken en enkele uitgewerkte recepten.
  • Het weblog Spinazieacademie van Lizet Kruyff is een bron aan informatie en inspiratie over de wat recentere kookgeschiedenis. Onlangs publiceerde Lizet het prachtige Rijntjes Keukengeheimen. Een bewerking van een kookboekje uit 1840.
  • De Historische Keuken van Claudia Vandepoel is een cateringbedrijf dat heerlijke historische maaltijden verzorgd op locatie en bij je thuis. Met verve kookt zij van de Romeinse tijd via de Middeleeuwen naar de Gouden Eeuw. Claudia gaf in 2013 het Romeinse kookboek Sapor Limitis. De smaak van de Limes uit.
  • Martine Teunissen en collega’s pakken geschiedenis aan vanuit de beleving in het historisch evenementen- en adviesbureau Beleef het Verleden. Zij organiseren onder andere historische diners uit verschillende perioden op prachtige locaties en compleet met kostuums en entourage.
Gepassioneerde partners
  • De prachtige foto’s van mijn atelier en gerechten heb ik te danken aan Jeroen Savelkouls van Jeroen Savelkouls Fotografie. Naast foodfotografie maakt hij ook geweldige reisfoto’s en fantastische trouwfoto’s.
  • Stadskruidentuin Nijmegen is een parel van een kruidentuin in hartje Nijmegen waar hele mooie workshops gegeven worden en prachtige kruidenproducten gemaakt worden door Maartje Gruter en Martine van Empel. Een eer om deze mooie producten in het historisch kookatelier te hebben!
  • Wijnkronieken is het weblog van Mariëlla Beukers waar zij publiceert over de wondere wereld van wijn. Met een leuke rubriek wijngeschiedenis, waar zij zich op dit moment verder in verdiept.
  • Stadswandeling Nijmegen vertelt verhalen over de geschiedenis van Nijmegen op een frisse manier aan de hand van originele thema’s. Martijn Vermeulen en zijn team bieden je tijdens hun rondleidingen net dat beetje extra.
  • Met haar onderneming Door Nijmegen deelt Cecile Goovaart haar passie voor de geschiedenis van Nijmegen met jou in wandel- en fietstochten.
Leveranciers
  • Het gezellige biologische Bakkerscafé Brood op de Plank bakt naar ons recept Romeins brood voor bij onze Romeinse kookworkshops en proeverijen. Je strijkt overigens bij hen neer voor ontbijt, lunch of koffie met taart.
  • Uit de wijngaard van Diederik Beker in de Betuwe maakt Arina van Leenen Prepluk Verjus. Van de kleine onrijpe druifjes produceert zij een onmisbare smaakmaker voor de (historische) keuken: het friszure verjus.
  • De fijne biologische bakkerij Streekbakker Jorrit ontwikkelde voor mijn middeleeuwse kookboek een geurig middeleeuws 100% zuurdesembrood van rogge en tarwe. Deze ‘masteluin’ bakken zij nu ook voor onze middeleeuwse kookworkshops. Jorrit geeft ook inspirerende hands-on bakworkshops!
  • De Witte Molen maalt biologische granen nog op ambachtelijke wijze…op de wind. Super kwaliteit meel en een breed assortiment met onder andere oude graansoorten als emmer, spelt, gerst en haver.
  • De Wit Kaasspecialiteiten heeft niet alleen een prachtig assortiment Nederlandse en buitenlandse kazen, maar ook al 65 jaar ervaring in het vak. Naast middeleeuwse roquefort en brie prijkt de Parmezaanse kaas uit de 16e eeuw. Het perfecte kaasadres!
  • Slagerij De Groene Weg levert het prachtige biologische vlees dat we gebruiken in onze kookworkshops. Al jaren op rij uitgeroepen als de beste biologische slagerij van Nederland. Topkwaliteit waar we graag gebruik van maken.
  • Bij Warmoes Historische Tuinderij Lent oogst ik wekelijks bijzondere (vergeten) groenten, fruit en kruiden voor de kookworkshops, proeverijen, experimenten en producten. Heerlijk om al dat verse biologische moois zelf uit de grond te trekken, te plukken en te snijden. Groenten, fruit en kruiden komen bij ons dan ook uit het seizoen en worden geconserveerd of verwerkt tot historische foodproducten. Ook jij kunt bij hen oogsten, hun lekkere groenten en fruit kopen én van het lekkers uit de tuin genieten in hun gezellige tuincafé.