Historische Indische Kookworkshop

De Indische keuken is nauw verbonden met de culinaire geschiedenis van Nederland. Wie kent de Nederlands-Indische rijsttafel met zijn vele gerechten niet? Hoe is deze keuken ontstaan en hoe smaakten de eerste Nederlands-Indische recepten die opgeschreven werden door adellijke dames in hun familiereceptenboekjes? Tijdens deze kookworkshop kook je je door de Nederlands-Indische geschiedenis heen die vanaf de 18e eeuw ontstond.


Handgeschreven receptenboekjes

De gerechten in de kookworkshop komen uit handgeschreven familiereceptenboekjes van 18e eeuw tot en met circa 1950. Er zijn in Nederland veel van deze receptenboekjes bewaard gebleven. Rond 1790 schreef Mevrouw Marselis het oudste overgeleverde ‘Karie’ recept op en natuurlijk kennen we de vele boekjes die overgeleverd zijn uit de Tweede Wereldoorlog. Deze boekjes staan vol ‘droomrecepten’. Vrouwen vertelden elkaar in de Japanse kampen in Indonesië wat zij vroeger op tafel zetten en wat zij als eerste zouden eten als ze vrij kwamen. Veel van deze verhalen en recepten zijn opgeschreven.

Vergeten ingrediënten

Tegenwoordig zijn ingrediënten uit alle windstreken binnen handbereik. Maar hoe zat dat in de 19e en begin 20e eeuw? Hoe kwamen bijvoorbeeld de verlofgangers  en repatrianten uit Nederlands-Indië aan hun ingrediënten?  En wat is die Nederlands-Indische keuken eigenlijk? Is die hetzelfde als de Indonesische keuken? We vertellen je over de geschiedenis van de echte Indische keuken, een heimwee keuken en inmiddels ook een bijna vergeten keuken.

De kookworkshop

We starten de middag met een aperitief en wat hapjes waarbij ik een korte vlotte presentatie geef over de geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken, zodat je daar een goed beeld van krijgt. Daarna ga je samen met de andere gasten koken aan de hand van een receptenblad. Iedereen maakt een paar verschillende gerechten die je na het koken aan de sfeervol gedekte tafel samen proeft. Het receptenblad gaat uiteraard mee naar huis!

Praktische informatie

De kookworkshop kun je volgen als individu, stel of groepje tot 10 personen. Je kookt en eet samen met de andere gasten die zich inschrijven voor deze activiteit.

Korting met historisch kookboek

Deze kookworkshop is ook te boeken met het historische Kookboek van Nederlands-Indië erbij. Je ontvangt een korting op de kookworkshop met kookboek. Je kunt het boek op de avond van de kookworkshop meenemen.

Geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken

De Indische rijsttafel is Nederlands immaterieel erfgoed. Op de website immaterieelerfgoed.nl staat een mooi stukje geschiedenis over het ontstaan van de Nederlands-Indische keuken: “Door de handel van de VOC en later de annexatie van Indonesië door Nederland trokken veel Nederlanders voor korte of langere tijd naar Indonesië. Veel huishoudens hadden Indonesische bedienden, onder wie een kokkie voor de keuken. Zo kwamen zij in aanraking met plaatselijke ingrediënten en gerechten. Werden de Nederlandse en de ‘inlandse’ keuken een tijdlang nog gescheiden gehouden, in de loop van de tijd ontstonden er gemengde gerechten, waarin duidelijk de verschillende invloeden herkenbaar waren.

Het begrip ‘rijsttafel’ werd geïntroduceerd aan het begin van de negentiende eeuw voor een inlandse gastmaaltijd die door de regent van Bandoeng werd aangeboden aan de gouverneur-generaal. Enkele decennia later raakte het eten van ‘rijst met enkele bijgerechten’, vooral als warme middagmaaltijd, in zwang bij de Nederlanders in Indonesië. Hiervoor werd de term rijsttafel gebruikt. Deze kon variëren van eenvoudig tot zeer uitgebreid bij bijzondere aangelegenheden.

Met name de kokkies stonden aan de wieg van de Indische rijsttafel en zij hebben op een praktische manier de geheimen van de Indonesische keuken doorgegeven aan volgende generaties. In 1854 verscheen in voormalig Batavia het eerste Indische kookboek, genaamd Kokkie Bitja, in het Maleis. In 1866 verscheen het eerste Nederlandstalige Indische kookboek, met de titel Oost-Indisch Kookboek. In 1922 verscheen de eerste speciale editie over rijsttafels van de hand van J.M.J. Catenius-van der Meijden, genaamd Makanlah nasi. Deze kookboeken kenden vele herdrukken en zijn nog steeds populair.

Na de repatriëring aan het einde van de jaren veertig van de twintigste eeuw werd de Indische rijsttafel een traditie en icoon voor zowel de Indische gemeenschap als de terugkerende militairen en ambtenaren. De rijsttafel werd voor hen het symbool van voormalig Nederlands-Indië en onderdeel van hun culturele identiteit. In de jaren vijftig van de twintigste eeuw werd de rijsttafel bij de rest van Nederland aan de man en vrouw gebracht.”

Historische Indische kookworkshop
Datum: vrijdag 23 oktober 2020
Aanvangstijd: 17.30 uur
Kosten: € 70 (inclusief drankjes)
Locatie: historisch kookatelier eet!verleden

BOEK

Historische Indische kookworkshop met kookboek
Datum: vrijdag 23 oktober 2020
Aanvangstijd: 17.30 uur
Kosten: € 80 (inclusief drankjes EN KOOKBOEK)
Locatie: historisch kookatelier eet!verleden

BOEK MET KOOKBOEK

Historische Indische kookworkshop
Datum: donderdag 26 november 2020
Aanvangstijd: 17.30 uur
Kosten: € 70 (inclusief drankjes)
Locatie: historisch kookatelier eet!verleden

BOEK

Historische Indische kookworkshop met kookboek
Datum: donderdag 26 november 2020
Aanvangstijd: 17.30 uur
Kosten: € 80 (inclusief drankjes EN KOOKBOEK)
Locatie: historisch kookatelier eet!verleden

BOEK MET KOOKBOEK