Trots presenteer ik je mijn nieuwe kookboek: het Historisch Kookboek Restjes. Dit digitale kookboek biedt verrukkelijke historische gerechten op basis van restjes. Koken met restjes is van alle tijden. De Romeinen maakten al wentelteefjes, in de middeleeuwen verdwenen gevogelterestjes in sierlijke pasteien, in de Renaissance werden restjes rijst verwerkt tot kroketjes, vleesrestjes in de Gouden Eeuw werden een heerlijke hachée en de keukenbrigade in de 18e eeuw blonk uit in de verwerking van oud brood tot broodkoekjes en broodpuddingen. De eeuwenoude recepten vormen een grote inspiratiebron voor onze keuken nu.
Het kookboek is vanaf nu te bestellen in mijn webwinkel, dan kan hier. Het kookboek is gratis voor vrienden van eet!verleden. Ben je nog geen vriend? Bekijk mijn vriendenpakketten dan eens en sluit je aan!
Koken met restjes en kliekjes
De elite in onze geschiedenis at veel en uitgebreid. Schalen vol aangebroken gerechten bleven dan ook over na een feestelijk diner of omvangrijk dagelijks maal. Alle restjes werden zorgvuldig bewaard en verwerkt tot heerlijke gerechten en nieuwe pronkstukken. Ik wil je kennis laten maken met een aantal van deze bijzondere combinaties van ingrediënten, van smaken en met verrassende gerechten uit lang vervlogen tijden.
Het digitale kookboek biedt historische gerechten uit de Griekse en Romeinse oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw, 18de eeuw en 19de eeuw. Ik geef recepten en veel tips voor het verwerken van allerlei verschillende restjes. Brood tover ik om tot een 18de-eeuwse citroentaart, vis gaat in een oud Grieks recept voor gevuld vijgenblad, kliekjes koud vlees vormen verrukkelijke pasteitjes en ragout uit de Gouden Eeuw en koude aardappelen verwerk ik tot bijzondere zoete koekjes (zie hiernaast). Inspiratie nodig voor een restje pasta? Dan heb ik een heel leuke verrassing voor je in het boek!
Restverwerking in de geschiedenis
Verspreid door het kookboek vind je informatie, anekdotes en leuke weetjes over restverwerking door de eeuwen heen. Grootschalige voedselverspilling, thuis, in de horeca, de supermarkt en in de industrie is een vrij recente ontwikkeling die slechts zo’n vijftig jaar gaande is. Honger is tegenwoordig grotendeels uitgebannen in de westerse wereld. De noodzaak om stil te staan bij onze manier van consumeren is verdwenen. Voedselverspilling krijgt de laatste jaren echter steeds meer aandacht. Zuinig omgaan met grondstoffen en ingrediënten en alles tot de laatste snipper verwerken en consumeren is in de geschiedenis altijd gewoonte geweest. Zowel arm als rijk was zich er van bewust dat schaarste op de loer lag. Je moest met de seizoenen meebewegen en zorgen voor voorraden in de wintermaanden. Voedsel was relatief prijzig en slokte het grootste deel van je budget op. Zuinigheid was dus geboden.
Schilderijen en foto’s
Het kookboek is zeer rijk geïllustreerd met historische schilderijen, fresco’s en mozaïeken uit binnen- en buitenland. Ik selecteerde sprekende en passende beelden waarmee de eeuwenoude gerechten tot leven komen. Alle gerechten in het boek zijn prachtig gefotografeerd door Jeroen Savelkouls. Jeroen zorgt ervoor dat mijn gerechten spreken en jij precies ziet wat het resultaat zal zijn.
