Paradijskorrels & Saffraan

Omslag van Paradijskorrels & Saffraan

Paradijskorrels & Saffraan. De middeleeuwse keuken voor de tafel van nu is een vlot toegankelijk kookboek met heerlijke recepten uit middeleeuwse Europese kookmanuscripten. Ik schreef dit smakelijke kookboek voor avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers die de middeleeuwse keuken als inspiratiebron voor hun kookkunsten willen gebruiken. Naast 15 recepten uit de 14e en 15e eeuw, met eigentijdse twist, vind je dan ook vooral veel tips om ingrediënten, smaakmakers en smaakcombinaties uit de middeleeuwen te integreren in de hedendaagse keuken.

Het kookboek is het tweede in een reeks historische kookboekjes uitgegeven door eet!verleden. In 2017 verscheen Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu, eveneens van mijn hand.

Recepten

Het middeleeuwse kookboekje staat vol mooie recepten waarvan ik het bijzonder jammer vind dat ze in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Met het kookboek probeer ik ze weer leven in te blazen en lezers en kokers te laten zien en proeven hoeveel inspiratie je uit middeleeuwse kookmanuscripten kunt halen. Alle recepten zijn voorzien van een vlot verhaal, handige tips bij het gerecht en luchtige historische weetjes. Bovendien zijn de gerechten geïllustreerd met prachtige foto’s van Jeroen Savelkouls.

De recepten bieden veel variatie en vormen samen mooie menu’s. Zowel hartig als zoet en vlees als vegetarisch, zijn vertegenwoordigd en er staat zelfs een recept voor een typisch middeleeuws drankje in. Wie wil zich niet eens uitleven op gerechten met de fantastische namen roffioelen (pasteitjes), clonnenonne (gefrituurde eitjes), blanc manger (pudding) en masteluin (brood).

Clonnenonne
Clonnenonne

Artikelen en smaakmakers

Het kookboek bevat ook enkele korte artikelen over onder andere middeleeuwse eetgewoonten, smaak, pronkgerechten en specerijen die allemaal geflankeerd worden door middeleeuws beeldmateriaal. Een overzicht met vergeten middeleeuwse smaakmakers en hoe die te gebruiken in de hedendaagse keuken maken het boekje compleet.

Het maken van pasta uit de tacuinum sanitatis, 14e eeuw
Het maken van pasta uit de tacuinum sanitatis, 14e eeuw

Middeleeuwse bronnen

In Paradijskorrels & Saffraan stip ik bij ieder recept kort aan uit welk kookmanuscript het recept komt. Natuurlijk bieden deze kookboeken veel meer heerlijke gerechten. Vind je het leuk om eens door zo’n manuscript te bladeren? Hieronder vind je de gebruikte kookmanuscripten op een rijtje, met links naar online versies of boeken.

Duitsland
Das Buch von Guter Spise (Duitsland, 1340)

Engeland
Forme of Cury (Engeland, circa 1300)
Two fifteenth century cookery books (Engeland, circa 1420)
Manuscript F291 in Corpus Christi College, Oxford (Engeland, eind 15e eeuw)

Frankrijk
Taillevent, Le Viandier (Frankrijk, circa 1300)
Ménagier de Paris (Frankrijk, 1393)

Italië
Maestro Martino, Liber de arte coquinaria (Italië, circa 1465)
Cuoco Napoletano (Italië, eind 15e eeuw)

Spanje
Sent Sovi (Catalonië, 14e eeuw)

Vlaanderen
Keukenboek (Vlaanderen, 15e eeuw)
Manuscript GENT KANTL 15 (Vlaanderen, eind 15e eeuw)

Bestel het boek

Ga lekker aan de slag met de middeleeuwse keuken en bestel het boek via onderstaande link in mijn webwinkel. En/of bestel het voor voor iemand anders! Een origineel en verrassend cadeautje voor kook- en geschiedenisliefhebbers.

BESTEL
Runderstoof
Runderstoof

Middeleeuwse starterkit

Omdat ik weet hoe lastig het af en toe is om alle ingrediënten voor een middeleeuwse maaltijd bij elkaar te scharrelen heb ik bij het kookboekje een Middeleeuwse starterkit ontwikkeld. Een doosje met de meest gebruikte lastig verkrijgbare middeleeuwse smaakmakers waarmee je direct aan de slag kunt met de recepten uit het kookboekje.

BESTEL
Middeleeuwse smaakmakers
Middeleeuwse smaakmakers