Omslag van Paradijskorrels & Saffraan

PARADIJSKORRELS & SAFFRAAN

de MIDDELEEUWSE keuken VOOR DE TAFEL VAN NU

Paradijskorrels & Saffraan. De middeleeuwse keuken voor de tafel van nu is een vlot toegankelijk kookboek met heerlijke recepten uit middeleeuwse Europese kookmanuscripten. Ik schreef dit smakelijke kookboek voor avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers die de middeleeuwse keuken als inspiratiebron voor hun kookkunsten willen gebruiken. Naast 15 recepten uit de 14e en 15e eeuw, met eigentijdse twist, vind je dan ook vooral veel tips om ingrediënten, smaakmakers en smaakcombinaties uit de middeleeuwen te integreren in de hedendaagse keuken.

bestel het kookboek
Dame plukt saffraan uit Tacuinum sanitatis (14e eeuw)

MIDDELEEUWS KOOKBOEK

Het kookboek laat zien wat er in de middeleeuwen in de keukens van de elite gekookt werd. Mijn recepten zijn gemoderniseerd, zodat jij ze in een handomdraai in je eigen keuken kunt bereiden.

Middeleeuwse recepten

Het middeleeuwse kookboek staat vol mooie recepten waarvan ik het bijzonder jammer vind dat ze in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Met het kookboek probeer ik ze weer leven in te blazen en lezers en kokers te laten zien en proeven hoeveel inspiratie je uit middeleeuwse kookmanuscripten kunt halen. Alle recepten zijn voorzien van een vlot verhaal, handige tips bij het gerecht en luchtige historische weetjes. Bovendien zijn de gerechten geïllustreerd met prachtige foto’s van Jeroen Savelkouls.

De recepten bieden veel variatie en vormen samen mooie menu’s. Zowel hartig als zoet en vlees als vegetarisch, zijn vertegenwoordigd en er staat zelfs een recept voor een typisch middeleeuws drankje in. Wie wil zich niet eens uitleven op gerechten met de fantastische namen roffioelen (pasteitjes), clonnenonne (gefrituurde eitjes), blanc manger (pudding) en masteluin (brood).

bestel het kookboek
Middeleeuwse appelbroodjes uit mijn kookboek Paradijskorrels & Saffraan
Banket met pauw, 15e eeuw, Musée du Petit Palais

aan tafel in de middeleeuwen

Het kookboek bevat korte artikelen over middeleeuwse eetgewoonten, smaak, bijzondere specerijen en pronkgerechten. Een overzicht van vergeten middeleeuwse smaakmakers maken het boek compleet.

Middeleeuws Kookpakket

Het Middeleeuws Kookpakket bestaat uit het middeleeuwse kookboek en de Middeleeuwse Starterkit. Beide zijn samengevoegd tot een mooi cadeaupakket. Met het Middeleeuws Kookpakket kun je direct aan de slag met heerlijke middeleeuwse gerechten. Handig voor jezelf, leuk als cadeau voor kook- én geschiedenisliefhebbers.

bestel middeleeuws kookpakket
In de middeleeuwse keuken, Tacuinum sanitatis, 14e eeuw

middeleeuwse kookcursus

Wil je meer weten over de middeleeuwse keuken? Op eet!verleden Academie vind je een vlot kookcollege over de middeleeuwse keuken met artikelen en kookvideo’s waarin ik stap voor stap uitleg hoe je een middeleeuws menu kookt.

bekijk het kookcollege (slechts € 15)

Bronnen met middeleeuwse gerechten

In Paradijskorrels & Saffraan stip ik bij ieder recept kort aan uit welk kookmanuscript het recept komt. Natuurlijk bieden deze kookboeken veel meer heerlijke gerechten. Vind je het leuk om eens door zo’n manuscript te bladeren? Hieronder vind je de gebruikte kookmanuscripten op een rijtje, met links naar online versies of boeken.

Duitsland
Das Buch von Guter Spise (Duitsland, 1340)

Engeland
Forme of Cury (Engeland, circa 1300)
Two fifteenth century cookery books (Engeland, circa 1420)
Manuscript F291, Corpus Christi College, Oxford (Engeland, 15e eeuw)

Runderstoof

Middeleeuwse kookboeken

Frankrijk
Taillevent, Le Viandier (Frankrijk, circa 1300)
Ménagier de Paris (Frankrijk, 1393)

Italië
Maestro Martino, Liber de arte coquinaria (Italië, circa 1465)
Cuoco Napoletano (Italië, eind 15e eeuw)

Spanje
Sent Sovi (Catalonië, 14e eeuw)

Vlaanderen
Keukenboek (Vlaanderen, 15e eeuw)
Manuscript GENT KANTL 15 (Vlaanderen, eind 15e eeuw)

Clonnenonne