Manon Henzen eet!verleden

eet!verleden

Oprichter van eet!verleden ben ik, culinair historica Manon Henzen. Na een studie geschiedenis en Midden-Oostenstudies werkte ik voor verschillende cultuurhistorische organisaties en later als zelfstandige, waar ik me bezighield met het betrekken van het grote publiek bij ons rijke verleden. Mijn jaren lange ervaring als projectmanager en adviseur in de brede erfgoedsector zet ik tegenwoordig in voor het veld van culinaire geschiedenis. Met eet!verleden combineer ik mijn passies geschiedenis en koken. Ik wil mensen inspireren met de heerlijke ingrediënten en recepten die verloren zijn gegaan. Dit doe ik door het ontwikkelen van onder andere online historische kookcurssen, kookworkshops, kookreizen, lezingen, kookboeken en artikelen.

Mijn missie is om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat ik het bijzonder jammer vind dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan.

Culinaire geschiedenis

Mijn kookcursussen, projecten, schrijfwerk en activiteiten zijn gebaseerd op historische bronnen, zoals kookmanuscripten, schilderijen, fresco’s en archeologische vondsten uit Europa en de Arabische wereld. Deze bronnen bieden heel veel inspiratie voor onze moderne keuken en voor het begrijpen van onze eetcultuur. Ik serveer culinaire geschiedenis op een leerzame, inspirerende en spannende manier. Ik ga niets uit de weg, zoals je kunt zien aan de zwaan- en fazantpastei op de foto hiernaast.

Pronkpastei van zwaan en fazant
Stilleven met kalkoenpastei, Pieter Claesz, 1627, Rijksmuseum

Ik doe onderzoek naar de geschiedenis van eten en drinken en experimenteer veel met historische recepten. Ik schrijf over culinaire geschiedenis van oudheid tot Tweede Wereldoorlog in mijn kookcursussen, kookboeken, voor magazines en op mijn blog. Ik hoop dat je er van geniet!

Romeinse schotel met tuinbonen

Historische keuken

We kunnen zoveel leren van de historische keuken. Over smaken en ingrediënten, over kooktechnieken en kookgerei, over lokaal en seizoensgebonden eten, over gezonde voeding en superfoods en over hoe we met voedsel om (kunnen) gaan. Culinaire geschiedenis geeft antwoorden op vragen over voeding en het voedselsysteem die momenteel gesteld worden door een brede groep mensen.

Historische gerechten

In onze keuken werken wij zo veel mogelijk met streek- en biologische producten. Daarmee wil ik laten zien dat deze moderne trends verrassend goed aansluiten op hoe in de geschiedenis gekookt en gegeten werd. Nog niet zo lang geleden was biologisch logisch en kwamen ingrediënten uit de eigen streek. Die traditie zet ik met volle overtuiging voort.

Ik speur altijd naar de beste ingrediënten. We hebben dan ook fantastische leveranciers voor de ingrediënten van onze kookworkshops en activiteiten. Ook tijdens de kookreizen in Toscane en Provence koken we met topingrediënten uit de regio. Het is voor mij en mijn gasten een feest om met mooie moderne producten met een lange geschiedenis te werken en prachtige vergeten ingrediënten te ontdekken.

Romeinse snijbietpakketjes Historisch Kookboek VEGA
vriend van eet!verleden

hulptroepen

Zonder de hulp van een aantal geweldige vrijwilligers zou eet!verleden niet kunnen bestaan. Ester, Marianne, Edith en Marja helpen en inspireren volop.