Geschiedenis Nederlands-Indische keuken
De Indische rijsttafel is door Unesco erkend als immaterieel erfgoed van Nederland. Daaruit blijkt duidelijk de nauwe band tussen de keukens van Nederland en Indonesië. De uitwisseling tussen de Nederlandse, Indonesische – en ook Chinese en Zuid-Indiase – eetcultuur heeft zijn oorsprong in de zeventiende eeuw, als Nederland Indonesië grotendeels inlijft en de bevolking tot zijn onderdaan maakt. Voor de stroom aan Aziatische producten waar we voortaan in Nederland van genieten, zoals specerijen, soja en thee, betaalt de lokale bevolking de prijs. Driehonderd jaar lang nemen Nederlanders hun eetgewoonten mee naar Nederlands-Indië en brengen zij lokale producten en gebruiken van daar mee naar hier. Nederland leert pas echt goed kennis maken met de Indische keuken nadat het in 1945 de zeggenschap over Indonesië verliest en een stroom aan autochtone Indonesiërs en Nederlanders die daar wonen naar ons land komen. De eeuwenlange uitwisseling heeft geleid tot een unieke keuken binnen de Nederlandse eetcultuur: de Nederlands-Indische keuken.