Loempia Historisch Snackboek

HISTORISCH KOOKBOEK INDiSCH

Aankondiging

De relatie tussen de Nederlandse en Indonesische keuken bestaat al ruim 400 jaar. Het heeft zich gevormd tot een geheel eigen keuken, die we Indische of Nederlands-Indische keuken noemen. In het Historisch Kookboek INDISCH wordt deze geschiedenis verteld en zijn gerechten verzameld van de afgelopen eeuwen. Het wordt een bijzonder kookboek met prachtige verhalen. Het wordt in november verwacht.

bekijk mijn andere boeken

400 jaar Indische recepten

Het kookboek heeft een mooie selectie recepten uit de Nederlands-Indische keuken vanaf de zeventiende eeuw. Uit alle perioden zijn recepten geselecteerd. Zo bevat het boek de oudste recepten voor kari (een stoofgerecht met kip), een sambal (toen nog groenten op zuur) uit een kasteelkookschriftje, een spekkoek van ruim 100 jaar geleden, een oud sambal telor recept zonder tomaat, een heerlijk pittige tempé met ketjap en lemper uit een kookschriftje dat geschreven werd in een Jappenkamp. Samen vormen de gerechten een mooie rijsttafel.

Kari van Juf Lups, Nederlands-Indisch recept

Geschiedenis Nederlands-Indische keuken

Het boek besteed uiteraard ook aandacht aan de geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken. Het laat zien hoe deze zich ontwikkelde van de eerste contacten tussen Nederlanders en Indiërs tot aan de Tweede Wereldoorlog en de periode kort daarna. Zowel het verhaal over de Hollandse pot in Indië als de Indische keuken in Nederland krijgen aandacht. Ook de zwarte randen aan deze historie zullen niet onbesproken blijven.