Historisch Kookboek Indisch

HISTORISCH KOOKBOEK INDiSCH

De relatie tussen de Nederlandse en Indonesische eetcultuur bestaat al ruim 400 jaar. Het heeft zich gevormd tot een geheel eigen keuken, die we Nederlands-Indische keuken noemen. Het Historisch Kookboek Indisch vertelt de geschiedenis van deze keuken en laat zien hoe deze zich in de loop der eeuwen ontwikkelde. De heerlijke recepten volgen deze historie vanaf de zeventiende eeuw en zullen hedendaagse foodies, kook- en geschiedenisliefhebbers doen smullen.

Bestel het boek

400 jaar Indische recepten

Het kookboek heeft een mooie selectie recepten uit de Nederlands-Indische keuken vanaf de zeventiende eeuw. Uit alle perioden zijn recepten geselecteerd. Zo bevat het boek de oudste recepten voor kari (een stoofgerecht met kip), een sambal (toen nog groenten op zuur) uit een kasteelkookschrift, een spekkoek van ruim 100 jaar geleden, een oud sambal telor recept zonder tomaat, een heerlijk pittige tempé met ketjap en lemper uit een kookschriftje dat geschreven werd in een vrouweninterneringskamp in Japan. Samen vormen de gerechten een mooie rijsttafel. Samen met de andere recepten biedt het niet alleen een reis door de tijd, maar ook een rijke variatie aan gerechten. Samen vormen ze een heerlijke historische rijsttafel.

dat wil ik proeven
Indische kookschriften
Historisch Kookboek Indisch kerriesoep

Geschiedenis Nederlands-Indische keuken

De Indische rijsttafel is door Unesco erkend als immaterieel erfgoed van Nederland. Daaruit blijkt duidelijk de nauwe band tussen de keukens van Nederland en Indonesië. De uitwisseling tussen de Nederlandse, Indonesische – en ook Chinese en Zuid-Indiase – eetcultuur heeft zijn oorsprong in de zeventiende eeuw, als Nederland Indonesië grotendeels inlijft en de bevolking tot zijn onderdaan maakt. Voor de stroom aan Aziatische producten waar we voortaan in Nederland van genieten, zoals specerijen, soja en thee, betaalt de lokale bevolking de prijs. Driehonderd jaar lang nemen Nederlanders hun eetgewoonten mee naar Nederlands-Indië en brengen zij lokale producten en gebruiken van daar mee naar hier. Nederland leert pas echt goed kennis maken met de Indische keuken nadat het in 1945 de zeggenschap over Indonesië verliest en een stroom aan autochtone Indonesiërs en Nederlanders die daar wonen naar ons land komen. De eeuwenlange uitwisseling heeft geleid tot een unieke keuken binnen de Nederlandse eetcultuur: de Nederlands-Indische keuken.

ILLUSTRATIE KOOKBOEK

Het Historisch Kookboek Indisch is geïllustreerd met historisch beeldmateriaal uit de zeventiende en achttiende eeuw. Alle gerechten zijn prachtig op foto vastgelegd door Jeroen Savelkouls. Hij maakte ook een aantal mooie sfeerfoto’s van de historische kookboeken en receptenschriften.

Vega-opties voor Indische recepten

Het Historisch Kookboek Indisch bevat wat meer vlees- en visrecepten dan in mijn andere historische kookboeken. Voor een aantal van de historische Indische gerechten is een vegetarische variant heel goed mogelijk en eveneens erg smakelijk.

  • Trassi in een paar gerechten: gebruik walnootketjap i.p.v. trassi
  • Kari van Juffrouw Lups: gebruik paddenstoelen (portobello of kastanjechampignons) of stevige tofu i.p.v. kippendijen
  • Cabo couberte: gebruik vegetarisch gehakt i.p.v. rundergehakt
  • Babie sesaté: gebruik stukken aubergine i.p.v. hamlappen
  • Loempia: gebruik kleine blokjes tofu i.p.v. varkensvlees en garnalen
  • Lemper: gebruik kleine blokjes tofu i.p.v. kip
  • Sajoer loddèh: laat de garnalen weg
Bestel het boek
Sambal Telor Historisch

historische indische recepten

Voor wie nieuwsgierig is naar de originele recepten die gebruikt zijn voor de gerechten in het boek, heb ik een speciale pagina gemaakt waarop deze in te zien zijn.

bekijk originele recepten
Historische Indische kookboeken

Historische Indische kookboeken

De geschiedenis van de Nederlands-Indische keuken is heel mooi te volgen in handgeschreven receptenverzamelingen vanaf de zeventiende eeuw en in historische Indische kookboeken vanaf de negentiende eeuw. In de achttiende eeuw duiken de eerste Indische gerechten op in gedrukte kookboeken in Nederland.

Veel van de oudere historische Indische kookboeken zijn gedigitaliseerd en online in te zien. Ik heb een pagina gemaakt waarop je een selectie vindt van de Indische boeken die online te raadplegen zijn. Via de links kun je de boeken online doorbladeren.

Bekijk Indische kookboeken

Indische kookschriften

Op dit moment werk ik met een aantal vrijwilligers aan de digitalisering van de handgeschreven Indische recepten en kookschriften in mijn eigen collectie. Deze zullen toegankelijk worden gemaakt in de schatkamer van eet!verleden. Houd de nieuwsbrief in de gaten om te horen wanneer deze online staan (verwacht in december).

Bekijk het Indisch kookboek
Historisch Kookboek Indisch lemper