Het Kookboek van de Gouden Eeuw

kookboek van de gouden eeuw

Het Kookboek van de Gouden Eeuw is een heerlijk boek dat de keuken van de gegoede burgerij in onze rijke 17e eeuw laat zien. Het boek bevat circa dertig mooie maakbare recepten met hier en daar een aardige uitdaging, vlotte korte artikelen en prachtig historisch beeldmateriaal. De historische recepten komen uit een aantal kookboeken die in de 17e eeuw het licht zagen in Frankrijk en de Lage Landen: het Koocboec oft familieren keukenboec van Antonius Magirus, Le Cuisinier françois van François Pierre de la Varenne en de De verstandige kok.

De Gouden Eeuw luidde een nieuw culinair tijdperk in. Onze keuken werd steeds meer beïnvloed door vernieuwingen uit Italië en Frankrijk. Weliswaar bleven – voor wie het zich kon permitteren – vlees en vis de belangrijkste ingrediënten van de maaltijd, maar groenten en fruit, zelfs rauwkost, werden in toenemende mate gewaardeerd. Specerijen werden nog altijd veelvuldig toegepast en gecombineerd met suiker en azijn. Zoetzure en zoet-hartige smaken voerden dan ook de boventoon. Een andere vernieuwing was de toenemende verwerking van zuivel. In de Italiaanse keuken vooral kaas, in Frankrijk room en in de Nederlandse keuken melk.

bestel het kookboek

de keuken van de 17e eeuw

In het kookboek ontdek je wat adel en gegoede burgerij op tafel zette in de 17e eeuw. Uit de keuken kwamen heerlijke gerechten die niet misstaan op de tafel van vandaag.

Recepten uit de Gouden Eeuw

Veel van die smaakvolle ingrediënten, prachtige recepten en oude conserveringsmethoden uit de Gouden Eeuw zijn we vergeten. Mijn kookboek brengt de smaak uit de 17e eeuw terug in de hedendaagse keuken. Klinkt het niet heerlijk als je Lombardische eieren, een kervelsopje, hoenderpastei of kweekoekjes op tafel zet voor je vrienden of familie?

Ik schreef het kookboek voor Uitgeverij Het Zwarte Schaap.

bestel het kookboek
Pieter Claesz, Stilleven met kalkoenpastei, 1627, Rijksmuseum Amsterdam

Lezing over de keuken van de gouden eeuw

Aan de hand van een origineel 17e eeuws kookboek vertel ik over trendgerechten en modeverschijnselen aan de 17e eeuwse eettafel, het harde bestaan en tijdrovende kooktechnieken in de keuken en de grote verscheidenheid aan ingrediënten die in de 17e eeuw beschikbaar waren.

bekijk lezing
Gouden Eeuw pakket

Gouden Eeuw pakket

Het Gouden Eeuw pakket is een mooie combinatie van mijn Kookboek van de Gouden Eeuw en twee smaakmakers waar je niet omheen kunt als je recepten uit de 17e eeuw gaat bereiden: kaneel en rozenwater. Heerlijk voor jezelf en een leuk cadeautje voor kookliefhebbers.

Ceylon kaneel of ‘echte’ kaneel is de bast van de kaneelboom cinnamomum verum. Het komt van oorsprong uit Sri Lanka, dat voorheen Ceylon heette. Vanaf de middeleeuwen is het een veelgebruikt specerij in de keuken van de elite in Europa en de Arabische wereld.

Rozenwater is een destillaat van rozenblaadjes. Het aromatische water was zeer geliefd in de 17e eeuw en werd in veel verschillende gerechten gebruikt, zowel zoet als hartig!

bestel gouden eeuw pakket