Kookboek van de Gouden Eeuw

Het Kookboek van de Gouden Eeuw

Het Kookboek van de Gouden Eeuw

Het Kookboek van de Gouden Eeuw is een heerlijk boekje dat de keuken van de gegoede burgerij in onze rijke 17e eeuw laat zien. Het boek bevat circa 30 mooie maakbare recepten met hier en daar een aardige uitdaging, vlotte korte artikelen en prachtig historisch beeldmateriaal. De historische recepten komen uit een aantal kookboeken die in de 17e eeuw het licht zagen in Frankrijk en de Lage Landen: het Koocboec oft familieren keukenboec van Antonius Magirus, Le Cuisinier françois van François Pierre de la Varenne en de De verstandige kok.

Nieuw culinair tijdperk

De Gouden Eeuw luidde een nieuw culinair tijdperk in. Onze keuken werd steeds meer beïnvloed door vernieuwingen uit Italië en Frankrijk. Weliswaar bleven – voor wie het zich kon permitteren – vlees en vis de belangrijkste ingrediënten van de maaltijd, maar groenten en fruit, zelfs rauwkost, werden in toenemende mate gewaardeerd. Specerijen werden nog altijd veelvuldig toegepast en gecombineerd met suiker en azijn. Zoetzure en zoet-hartige smaken voerden dan ook de boventoon. Een andere vernieuwing was de toenemende verwerking van zuivel. In de Italiaanse keuken vooral kaas, in Frankrijk room en in de Nederlandse keuken melk.

Veel van die smaakvolle ingrediënten, prachtige recepten en oude conserveringsmethoden uit de Gouden Eeuw zijn we vergeten. Mijn kookboek brengt de smaak uit de 17e eeuw terug in de hedendaagse keuken. Klinkt het niet heerlijk als je Lombardische eieren, een kervelsopje, hoenderpastei of kweekoekjes op tafel zet voor je vrienden of familie?

Bestel het boek

Ga lekker aan de slag met de keuken van de Gouden Eeuw en bestel het boek via onderstaande link in mijn webwinkel. En/of bestel het voor voor iemand anders! Een origineel en verrassend cadeautje voor kook- en geschiedenisliefhebbers.

BESTEL
Experimenten die soms mee op vakantie gingen om af te maken! Kweepeersnoepjes 17e eeuw

Kweepeersnoepjes