kookboek van de gouden eeuw
Het Kookboek van de Gouden Eeuw is een heerlijk boek dat de keuken van de gegoede burgerij in onze rijke 17e eeuw laat zien. Het boek bevat circa dertig mooie maakbare recepten met hier en daar een aardige uitdaging, vlotte korte artikelen en prachtig historisch beeldmateriaal. De historische recepten komen uit een aantal kookboeken die in de 17e eeuw het licht zagen in Frankrijk en de Lage Landen: het Koocboec oft familieren keukenboec van Antonius Magirus, Le Cuisinier françois van François Pierre de la Varenne en de De verstandige kok.
De Gouden Eeuw luidde een nieuw culinair tijdperk in. Onze keuken werd steeds meer beïnvloed door vernieuwingen uit Italië en Frankrijk. Weliswaar bleven – voor wie het zich kon permitteren – vlees en vis de belangrijkste ingrediënten van de maaltijd, maar groenten en fruit, zelfs rauwkost, werden in toenemende mate gewaardeerd. Specerijen werden nog altijd veelvuldig toegepast en gecombineerd met suiker en azijn. Zoetzure en zoet-hartige smaken voerden dan ook de boventoon. Een andere vernieuwing was de toenemende verwerking van zuivel. In de Italiaanse keuken vooral kaas, in Frankrijk room en in de Nederlandse keuken melk.
bestel het kookboek