De buitenpartij, David Vinckboons, ca. 1610, Rijksmuseum

historische proeverij

Samen met de Warmoes Historische Tuinderij organiseer ik een historische proeverij met belevenislezing op 5 en 6 juli 2024. Op het prachtige warmoezeniersbedrijf in Lent (bij Nijmegen) vol vergeten groenten, fruit, kruiden en bloemen gaan we wandelen, proeven en ontdekken hoe het er in de loop der eeuwen in de moestuin, kruidentuin en boomgaard aan toe ging. Je maakt deze middag kennis met eeuwenoude ingrediënten en proeft deze in bijzondere zoete en hartige hapjes en drankjes uit 2000 jaar culinaire geschiedenis.

reserveer een plek
Groentekraam van Joachim Beuckelaer uit 1565

geschiedenis  moestuin

Tijdens mijn belevenislezing vertel ik je over de geschiedenis van de moestuin, boomgaard en kruidentuin. Je ontdekt wanneer de eerste moestuinen in Nederland aangelegd werden en hoe het ons eetpatroon veranderde. Ook neem ik je mee op reis door onder andere de middeleeuwse kloostertuin en de kasteeltuin in de Gouden Eeuw.

Tuinbonen en kapucijnders uit de Warmoes

Historische ingrediënten moestuin

Wat groeide er eeuwen geleden in de moestuin? Welke fruitbomen stonden er in de boomgaard en waar bestond het assortiment kruiden uit? De variëteit aan ingrediënten in historische tuinen was meestal vele malen groter dan tegenwoordig. Er werd geproduceerd voor het hele jaar en er was veel aandacht voor de eigenschappen van producten. Met bijvoorbeeld alleen handappels kwam je het jaar niet door. Ook moesappels waren van belang; om in te kunnen maken en later in het jaar bijvoorbeeld nog taart van te kunnen bakken. Ook droogappels werden veel gekweekt, want die hielden het wel een jaar vol. Misschien doe je nog inspiratie op voor je eigen tuin!

historische recepten

Het was van essentieel belang om producten uit de moestuin in te maken, zodat er het hele jaar te eten was. Historische kookboeken hebben dan ook vaak veel recepten voor het inmaken van fruit en groenten. Ik laat je diverse conserveertechnieken en historische recepten voor de inmaak van oudheid tot twintigste eeuw zien.

Aardappeltaartjes Historisch Kookboek Restjes

Historische proeverij

Tijdens de lezing laat ik je proeven van een aantal historische hapjes uit de moestuin. Ik werk met oude groente- en fruitsoorten en gebruik een veelheid aan kruiden waarmee ik je laat proeven uit de Romeinse oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw en de achttiende eeuw. Naast de hapjes proef je ook van een aantal ingrediënten rechtstreeks uit de tuin!

Aan een drankje is natuurlijk ook gedacht. Bij de proeverij worden twee drankjes geserveerd en nog een extra verrassend opkikkertje, gemaakt van fruit uit de historische tuin.

boek de proeverij
De verstandige kok ingelegde augurken

Data & locatie

Data:  5 & 6 juli 2024

Tijd: 14.00-17.00 uur

Locatie: Warmoes, Historische Tuinderij

Kosten: € 45,00 per persoon

Inclusief: proeverij, drankjes, lezing, bezoek tuin

boek hier een plekje
Historisch Kookboek VEGA

Boek met Historisch Kookboek VEGA

Liefhebbers kunnen bij de proeverij ook mijn Historische Kookboek VEGA ontvangen. Boek je de proeverij met het kookboek, dan ontvang je € 2,50 korting op de proeverij.

Voor mijn Historisch Kookboek VEGA selecteerde ik heerlijke vegetarische recepten uit kookboeken van de Romeinse oudheid tot en met de 18e eeuw. In diverse menu’s laat ik je kennis maken met vegetarische gerechten uit de historische keuken. Naast verrassende recepten zonder vlees en vis, geeft het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis, stap-voor-stap uitleg over het maken van historische gerechten en tips om jouw hedendaagse vegetarische recepten voortaan een smakelijke historische twist te geven.

Bestel je het boek bij de activiteit, dan breng ik het persoonlijk voor je mee tijdens de proeverij.

boek proeverij met kookboek
Warmoes Historische Tuinderij Lent

warmoes historische tuin

De Warmoes is een oud warmoezeniersbedrijf waar nog steeds volgens oude teeltmethoden een grote variatie aan groenten, fruit en kruiden gekweekt wordt. Zo wordt er geteeld in platte bakken onder ‘Lentse ramen’ en op akkers tussen hoogstamfruitbomen. Wil je de tuin alvast rustig bekijken, zelf oogsten of genieten van een heerlijke lunch met de pure biologische producten uit de tuin? Kom op de dag van de proeverij wat eerder en geniet alvast van de tuin.

neem een kijkje in de warmoes

Tips & video’s op eet!verleden Academie

Op eet!verleden Academie, het online platform voor culinaire geschiedenis, presenteer ik een gratis kookworkshop behorend bij het Historisch Kookboek VEGA. Je vindt er handige kooktips en video’s waarin ik uitleg geef over een aantal kooktechnieken en ingrediënten uit de moestuin.

In de kookworkshop vind je ook historische receptteksten uit de historische kookboeken die ik gebruikte voor mijn boek én linkjes naar deze kookboeken online. Neem eens een kijkje en leer hoe je een artisjok handig schoon maakt en hoe je groenten konfijt.

Bekijk de gratis workshop