Historisch Bakboek BROOD

Historisch Bakboek Brood

Het Historisch Bakboek BROOD is een vlot toegankelijk bakboek met heerlijke broodrecepten uit 4000 jaar geschiedenis. Het boek maakt een tijdreis van Mesopotamische platbroden uit 1750 voor Chr. tot perfecte Parijse croissants uit de 20e eeuw. Onderweg passeren onder andere Romeins speltbrood, middeleeuws walnootbrood, ringbroodjes uit de Renaissance, saffraanbroodjes en wafels uit de Gouden Eeuw en krakelingen en Paasbrood uit de 18e en 19e eeuw.

Dit smakelijke en leerzame bakboek is geschreven voor nieuwsgierige bakkers en bakgrage geschiedenisliefhebbers. Het biedt een mooi en gevarieerd assortiment broden met bijzondere ingrediënten, smaken en baktechnieken. Naast heerlijke broodrecepten en handvatten voor het maken van een goed brood biedt dit boek veel historische informatie over brood, baktechnieken, bakkers, ingrediënten, smaken en eetgewoonten. Het boek is rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal en aantrekkelijke foto’s van de broden. Aanvullend zijn een aantal instructievideo’s beschikbaar op eet!verleden Academie voor de kneepjes van het vak. Ook beginnende bakkers zullen succesvol historische broden uit hun oven toveren.

Janny van der Heijden schrijft in het voorwoord:

Een boek dat klopt aan alle kanten. Het is met zorg geresearcht en samengesteld, bevat fraaie illustraties, leerzame en leuke weetjes, receptuur die klopt en mooie ingetogen fotografie. Aan alles voel je dat hier veel kennis, liefde en tijd in is gaan zitten. En eerlijk is eerlijk al na een aantal pagina’s lezen moest ik met een brede en enigszins afgunstige glimlach vaststellen dat dit een boek is dat ik eigenlijk zelf had willen schrijven.

Nieuwe uitgave Historisch Bakboek

Nadat ik voorjaar 2020 een DIGITAAL Historisch Bakboek uitgaf, kwamen er veel vragen of er ook een gedrukt exemplaar uit zou komen. Ik ben met plezier gezwicht, breidde het boek uit met een flink aantal extra recepten en historische informatie en stak het in een nieuwe vormgeving. Vanaf 1 maart kun je genieten van maar liefst 120 pagina’s broodgeschiedenis en recepten.

Het bakboek is het vierde in een reeks historische kookboeken uitgegeven door eet!verleden. In 2017 verscheen Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu, in 2018 Paradijskorrels & Saffraan. De middeleeuwse keuken voor de tafel van nu en in 2020 Taarten & Pasteien. Pronkstukken uit de historische keuken.

Recepten

Wie denkt even wat broodrecepten uit historische kookboeken bij elkaar te sprokkelen, komt bedrogen uit. Er zijn uit de hele geschiedenis nauwelijks broodrecepten overgeleverd. Brood bakken was een alledaagse handeling, wie had daar een recept voor nodig? Voor dit Historisch Bakboek zijn dan ook heel wat kookmanuscripten, bak- en kookboeken door mijn handen gegaan. Andere historische teksten, zoals menu’s, voorraad- en inkooplijsten, verordeningen, prijsedicten, medische geschriften en landbouwtraktaten geven gelukkig aardig wat informatie over brood. Ook boekverluchtingen, prenten, schilderijen en archeologische vondsten laten ons kennismaken met broodsoorten, -vormen en bijvoorbeeld baktechnieken. Speurwerk leverde uiteindelijk een mooie serie broodrecepten op, die voor dit bakboek uitgewerkt werden voor in de moderne keuken en oven.

Alle recepten zijn voorzien van een vlot verhaal, handige baktips en luchtige historische weetjes. Bovendien zijn de bakrecepten geïllustreerd met prachtige foto’s van Jeroen Savelkouls.

Sebetu broden

Bakgeschiedenis

Verspreid door het bakboek is veel informatie over de geschiedenis van brood, granen, bakkers en baktechnieken te vinden. Ook is er aandacht voor het verwerken van brood in historische recepten. Het Historisch Bakboek is tenslotte prachtig geillustreerd met historische afbeeldingen uit binnen- en buitenland die de geschiedenis van brood nog levendiger maken en onderdeel zijn van mijn verhaal.

Jan Steen, Bakker, Rijksmuseum

Bestel het bakboek

Ga lekker aan de slag met heerlijke historische broden en broodjes en bestel het boek via onderstaande link.

BESTEL

Artos Katharos

Historische Bakkit

In samenwerking met De Witte Molen in Nijmegen stelde ik een Historische Bakkit samen. De Bakkit bestaat uit meel van diverse oude graansoorten van de Doornik Natuurakkers en bijzondere ingrediënten die in historische broden gebruikt werden. Samen met een zuurdesemstarter en eventueel een rieten rijsmandje sluit de Bakkit perfect aan bij het Historisch Bakboek.

BESTEL
Croissant

Historische Bakcursus

Wil je je écht verdiepen in de geschiedenis van brood? Volg dan de online Historische Bakcursus. Vol artikelen, filmpjes, bakvideo’s, kunstgeschiedenis, interviews, recepten en instructies om goed brood te bakken.

BEKIJK

Masteluin Middeleeuws zuurdesembrood

Bronnen van de broodrecepten

In het Historisch Bakboek wordt bij ieder recept de bron vermeld. Bronnen variëren van geschreven recepten in kookboeken en archeologische vondsten tot een Mesopotamisch kleitablet. De geschreven bronnen zijn ook allemaal vermeld in het bakboek, zodat de lezer de soms smeuïge teksten zelf kan lezen en ontdekken hoe leuk het is om uit een historisch recept te bakken.

Boffert

Walnootbrood

Farinata

Zoete Krakeling eet!verleden

Wafels