Historisch Bakboek BROOD

Cover Historisch Bakboek

Het Historisch Bakboek BROOD is een vlot toegankelijk digitaal bakboek met heerlijke broodrecepten uit bijna 4000 jaar geschiedenis. Het boek maakt een tijdreis van Mesopotamische platbroden uit 1750 voor Chr. tot perfecte Parijse croissants uit de 20e eeuw. Onderweg passeren onder andere Romeins speltbrood, middeleeuws walnootbrood, ringbroodjes uit de Renaissance, saffraanbroodjes en wafels uit de Gouden Eeuw en krakelingen uit de 19e eeuw.

Dit smakelijke en leerzame bakboek is geschreven voor nieuwsgierige bakkers en bakgrage geschiedenisliefhebbers. Naast 15 broodrecepten uit 4000 jaar geschiedenis, geeft het bakboek stap-voor-stap uitleg over baktechnieken en zijn er aanvullend een aantal instructievideo’s beschikbaar op eet!verleden Academie voor wat kneepjes van het vak. Ook beginnende bakkers zullen dus succesvol historische broden uit hun oven toveren.

Het bakboek is het derde in een reeks historische kookboeken uitgegeven door eet!verleden. In 2017 verscheen Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu en in 2018 Paradijskorrels & Saffraan. De middeleeuwse keuken voor de tafel van nu. Na deze twee papieren kookboeken, is het Historisch Bakboek het eerste digitale boek in de kookboekenreeks van eet!verleden.

Recepten

Wie denkt een historisch kookboek open te kunnen slaan en aan de slag te kunnen met broodrecepten, komt bedrogen uit. Er zijn nauwelijks broodrecepten overgeleverd uit de geschiedenis. Brood bakken was een alledaagse handeling, wie had daar een recept voor nodig? Bovendien kochten de meeste stedelingen hun brood sinds de oudheid bij professionele bakkers. Speurwerk leverde uiteindelijk een mooie serie broodrecepten op, die voor dit bakboek uitgewerkt werden voor in de moderne keuken en oven.

Alle recepten zijn voorzien van een vlot verhaal, handige baktips en luchtige historische weetjes. Bovendien zijn de bakrecepten geïllustreerd met prachtige foto’s van Jeroen Savelkouls.

Sebetu broden

Bakgeschiedenis

Verspreid door het bakboek is veel informatie over de geschiedenis van brood, granen, bakkers en baktechnieken te vinden. Ook is er aandacht voor het verwerken van brood in historische recepten. Het Historisch Bakboek is tenslotte prachtig geillustreerd met historische afbeeldingen uit binnen- en buitenland die de geschiedenis van brood nog levendiger maken.

Jan Steen, Bakker, Rijksmuseum

Bestel het bakboek

Ga lekker aan de slag met heerlijke historische broden en broodjes en bestel het digitale boek via onderstaande link.

BESTEL

Artos Katharos

Historische Bakkit

In samenwerking met De Witte Molen in Nijmegen stelde ik een Historische Bakkit samen. De Bakkit bestaat uit meel van diverse oude graansoorten van de Doornik Natuurakkers en bijzondere ingrediënten die in historische broden gebruikt werden. Samen met een zuurdesemstarter en eventueel een rieten rijsmandje sluit de Bakkit perfect aan bij het Historisch Bakboek.

BESTEL
Croissant

Boffert

Walnootbrood

Farinata

Bronnen van de broodrecepten

In het Historisch Bakboek wordt bij ieder recept de bron vermeld. Bronnen variëren van geschreven recepten in kookboeken en archeologische vondsten tot een Mesopotamisch kleitablet. De geschreven bronnen zijn ook allemaal vermeld in het bakboek, zodat de lezer de soms smeuïge teksten zelf kan lezen en ontdekken hoe leuk het is om uit een historisch recept te bakken.

Wafels