Historisch Bakboek Brood

historisch bakboek brood

Het Historisch Bakboek BROOD is een vlot toegankelijk bakboek met heerlijke broodrecepten uit 4000 jaar geschiedenis. Het boek maakt een tijdreis van Mesopotamische platbroden uit 1750 voor Chr. tot perfecte Parijse croissants uit de 20e eeuw. Onderweg passeren onder andere Romeins speltbrood, middeleeuws walnootbrood, ringbroodjes uit de Renaissance, saffraanbroodjes en wafels uit de Gouden Eeuw en krakelingen en Paasbrood uit de 18e en 19e eeuw.

Dit smakelijke en leerzame bakboek is geschreven voor nieuwsgierige bakkers en bakgrage geschiedenisliefhebbers. Het biedt een mooi en gevarieerd assortiment broden met bijzondere ingrediënten, smaken en baktechnieken. Naast heerlijke broodrecepten en handvatten voor het maken van een goed brood biedt dit boek veel historische informatie over brood, baktechnieken, bakkers, ingrediënten, smaken en eetgewoonten.

bestel het boek

bekijk video

Croissant

Janny van der Heijden schrijft:

Een boek dat klopt aan alle kanten. Het is met zorg geresearcht en samengesteld, bevat fraaie illustraties, leerzame en leuke weetjes, receptuur die klopt en mooie ingetogen fotografie. Aan alles voel je dat hier veel kennis, liefde en tijd in is gaan zitten. En eerlijk is eerlijk al na een aantal pagina’s lezen moest ik met een brede en enigszins afgunstige glimlach vaststellen dat dit een boek is dat ik eigenlijk zelf had willen schrijven.

Oude broodrecepten

Wie denkt even wat broodrecepten uit historische kookboeken bij elkaar te sprokkelen, komt bedrogen uit. Er zijn uit de hele geschiedenis nauwelijks broodrecepten overgeleverd. Brood bakken was een alledaagse handeling, wie had daar een recept voor nodig? Voor dit Historisch Bakboek zijn dan ook heel wat kookmanuscripten, bak- en kookboeken door mijn handen gegaan. Andere historische teksten, zoals menu’s, voorraad- en inkooplijsten, verordeningen, prijsedicten, medische geschriften en landbouwtraktaten geven gelukkig aardig wat informatie over brood. Ook boekverluchtingen, prenten, schilderijen en archeologische vondsten laten ons kennismaken met broodsoorten, -vormen en bijvoorbeeld baktechnieken. Speurwerk leverde uiteindelijk een mooie serie broodrecepten op, die voor dit bakboek uitgewerkt werden voor in de moderne keuken en oven.

ik wil ook historisch bakken!

historisch brood

Alle recepten zijn voorzien van een vlot verhaal, handige baktips en luchtige historische weetjes.

download gratis recept

Bakgeschiedenis

Verspreid door het bakboek is veel informatie over de geschiedenis van brood, granen, bakkers en baktechnieken te vinden. Ook is er aandacht voor het verwerken van brood in historische recepten.

Het Historisch Bakboek is prachtig geillustreerd met historische afbeeldingen uit binnen- en buitenland die de geschiedenis van brood nog levendiger maken en onderdeel zijn van mijn verhaal.

Jan Steen, Bakker, Rijksmuseum

Prachtige foto’s

Alle broden in het boek zijn prachtig gefotografeerd door Jeroen Savelkouls. Om trek van te krijgen!

Romeins brood, panis quadratus, met stempel slaaf

Bronnen met historische broden

In het Historisch Bakboek wordt bij ieder recept de bron vermeld. Bronnen variëren van geschreven recepten in kookboeken en archeologische vondsten tot een Mesopotamisch kleitablet. De geschreven bronnen zijn ook allemaal vermeld in het bakboek, zodat de lezer de soms smeuïge teksten zelf kan lezen en ontdekken hoe leuk het is om uit een historisch recept te bakken.

Video’s brood bakken

Aanvullend op het Historisch Bakboek is een beknopte bakworkshop met een aantal gratis instructievideo’s beschikbaar op eet!verleden Academie, het platform voor culinaire geschiedenis. Hierin lees je een uitgebreid artikel, bekijk je een video over een bakkerij in de 17e eeuw en deel ik wat kneepjes van het vak. Ook beginnende bakkers zullen hiermee succesvol historische broden uit hun oven toveren! Bekijk hiernaast een voorbeeldvideo en ontdek meer via de knop.

ga naar gratis bakworkshop

HISTORISCHE BAKCURSUS

Wil je meer leren over de geschiedenis van brood? Volg dan de Historische Bakcursus bij eet!verleden Academie. Een leerzame, leuke, lekkere en zeer uitgebreide cursus vol kookvideo’s, recepten, artikelen, lezingen, filmpjes en interviews met deskundigen met 4000 jaar bakgeschiedenis.

Bekijk bakcursus
Sebetu platbrood-maken_eet!verleden

Historische Bakkit

In samenwerking met De Witte Molen in Nijmegen stelden we een Historische Bakkit samen. Het pakket bestaat uit meel van diverse oude graansoorten van de Doornik Natuurakkers, een zuurdesemstarter en bijzondere ingrediënten die in historische broden gebruikt werden.

bestel historische bakkit