Kookboeken van eet!verleden

historische kookboeken

De duizenden historische recepten die in de loop der jaren door mijn handen zijn gegaan schreeuwden om aandacht. Een selectie van toegankelijke zeer smakelijke gerechten die hun tijdsperiode goed vertegenwoordigen hebben een stem gekregen in de historische kookboeken die ik heb geschreven.

Als historica en kookliefhebber heb ik inmiddels honderden historische kookboeken en duizenden historische recepten bekeken. Deze kookboeken laten bijzondere ingrediënten, gerechten, smaakmakers én smaakcombinaties zien, die vaak vergeten zijn. Wat een gemis! Ze bieden zoveel inspiratie voor de keuken van nu dat ik het tot mijn missie heb gemaakt om de historische keuken weer op de kaart te zetten. Mijn vlotte toegankelijke historische kookboeken dragen bij aan mijn missie en ik hoop dat jij net zo geniet van deze prachtige vergeten gerechten en smaken als ik.

bestel mijn kookboeken

zoek je kookinspiratie?

Ik schrijf mijn kookboeken voor avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers die de historische keuken als inspiratiebron voor hun kookkunsten willen gebruiken. Naast een reeks recepten met eigentijdse twist vind je dan ook vooral veel tips om ingrediënten, smaakmakers en smaakcombinaties uit de geschiedenis te integreren in de hedendaagse keuken.

Romeinse snijbietpakketjes Historisch Kookboek VEGA

Reeks kookboeken van eet!verleden

Bij eet!verleden werk ik samen met fotograaf Jeroen Savelkouls aan een reeks historische kookboeken. Het Romeinse kookboek Garum & Duivelsdrek gaf ik uit in november 2017 en was de eerste in de reeks. Een tweede druk verscheen in 2019 en een derde druk in 2021.

In november 2018 werd aan de reeks het middeleeuwse kookboek Paradijskorrels & Saffraan toegevoegd. In mei 2020 kwam ook hier een tweede druk van uit. Taarten & Pasteien. Pronkstukken uit de historische keuken is mijn derde boek dat verscheen in november 2020.

Begin 2021 kwam het Historisch Bakboek Brood uit, met broodrecepten uit 4000 jaar geschiedenis. In oktober 2021 werd Borreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken aan de reeks toegevoegd. Voorjaar 2022 verscheen het Historisch Kookboek VEGA met een herdruk in 2023. Najaar 2022 het Romeins Kookboek. De antieke keuken voor de tafel van nu.

Nieuwe historische kookboeken

Inmiddels werk ik aan een groter project dat zich zal uiten in het Historisch Kookboek PASTA. Ik zit nog volop in de onderzoeksfase.

Naast mijn papieren historische kookboeken, ontwikkel ik ook digitale historische kookboeken. Voorjaar 2022 verscheen Historisch Kookboek Restjes. Inspiratie uit de historische keuken voor de tafel van nu. Zomer 2023 werd hier het historisch snackboek Hoerendrekjes & Bitterballen. De geschiedenis van de gefrituurde snack aan toegevoegd. Eerder verschenen het Historisch Bakboek en Historisch Kookboek VEGA als digitale boeken, maar die zijn uiteindelijk toch gedrukt door de grote vraag naar gedrukte exemplaren. Het Romeinse kookboek Garum & Duivelsdrek blijft na drie drukken toch nog beschikbaar, als digitaal boek.

Historisch Snackboek

wederverkoop

Heb je interesse om de kookboeken uit de eet!verledenreeks toe te voegen aan het assortiment van jouw (boek)winkel, museumshop of verkooppunt? Vraag naar de voorwaarden en inkoopprijzen.

mail manon

Kookboeken in opdracht

Naast de kookboeken uit de eet!verleden-reeks schrijf ik ook kookboeken in opdracht en werk ik mee aan boeken van anderen.

Ik had in 2020 de eer om voor Geldersch Landschap & Kasteelen het boek Lekker Gelderland. Eten & koken op landgoederen en kastelen te maken. Voor Uitgeverij Het Zwarte Schaap schreef ik in 2018 Het Kookboek van de Gouden Eeuw en in 2019 Koken in Oorlogstijd. Samen met Marleen Willebrands en Alexandra van Dongen maakten we in 2022 De verstandige kock. Proef de smaak van de 17de eeuw.

In 2023 verscheen het boek Twickel Kookt dat ik voor Landgoed en Kasteel Twickel maakte. Ook deed ik de redactie van Smaakpalet van de Lage Landen.

Voor iedereen een persoonlijke boodschap!Lekker signeren!

kookboeken van eet!verleden

bestel mijn boeken