Kookboeken van eet!verleden

historische kookboeken

De duizenden historische recepten die in de loop der jaren door mijn handen zijn gegaan schreeuwden om aandacht. Een kleine selectie van toegankelijke zeer smakelijke gerechten die hun tijdsperiode goed vertegenwoordigen hebben een stem gekregen in de historische kookboeken die ik heb geschreven.

Als historica en kookliefhebber heb ik inmiddels honderden historische kookboeken en duizenden historische recepten bekeken. Deze kookboeken laten bijzondere ingrediënten, gerechten, smaakmakers én smaakcombinaties zien, die vaak vergeten zijn. Wat een gemis! Ze bieden zoveel inspiratie voor de keuken van nu dat ik het tot mijn missie heb gemaakt om de historische keuken weer op de kaart te zetten. Mijn vlotte toegankelijke historische kookboeken dragen bij aan mijn missie en ik hoop dat jij net zo geniet van deze prachtige vergeten gerechten en smaken als ik.

bestel mijn kookboeken

zoek je kookinspiratie?

Ik schrijf mijn kookboeken voor avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers die de historische keuken als inspiratiebron voor hun kookkunsten willen gebruiken. Naast een reeks recepten met eigentijdse twist vind je dan ook vooral veel tips om ingrediënten, smaakmakers en smaakcombinaties uit de geschiedenis te integreren in de hedendaagse keuken.

Romeinse snijbietpakketjes

Reeks kookboeken van eet!verleden

Bij eet!verleden werk ik samen met fotograaf Jeroen Savelkouls aan een reeks historische kookboeken. Het Romeinse kookboek Garum & Duivelsdrek gaf ik uit in november 2017 en was de eerste in de reeks. Een tweede druk verscheen in 2019.

In november 2018 werd aan de reeks het middeleeuwse kookboek Paradijskorrels & Saffraan toegevoegd. In mei 2020 kwam ook hier een tweede druk van uit. Taarten & Pasteien. Pronkstukken uit de historische keuken is mijn derde boek dat verscheen in november 2020.

Begin 2021 kwam het Historisch Bakboek Brood uit. Mijn eerste hardback, met broodrecepten uit 4000 jaar geschiedenis.

Nieuwe kookboeken

Inmiddels werk ik samen met Mariëlla Beukers aan Borreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken. Dit boek verschijnt in oktober 2021.

Ook werk ik aan een groter project dat zich zal uiten in het Historisch Kookboek PASTA. Ik zit nog volop in de onderzoeksfase. Het boek zal in de loop van 2022 uitkomen.

Naast onze papieren historische kookboeken, ontwikkelen we ook digitale historische kookboeken. Zo kwam in juni 2021 het Historisch Kookboek VEGA uit en staat voor voorjaar 2022 Nonnenscheetjes & Hoerendrekjes. De geschiedenis van de snack gepland.

Manon Henzen Historisch Kookboek VEGA

wederverkoop

Heb je interesse om de kookboeken uit de eet!verledenreeks toe te voegen aan het assortiment van jouw (boek)winkel, museumshop of verkooppunt? Vraag naar de voorwaarden en inkoopprijzen.

mail manon

Kookboeken in opdracht

Naast de kookboeken uit de eet!verleden-reeks schrijf ik ook kookboeken in opdracht en werk ik mee aan boeken van anderen.

Ik had in 2020 de eer om voor Geldersch Landschap & Kasteelen het boek Lekker Gelderland. Eten & koken op landgoederen en kastelen te maken.

Voor Uitgeverij Het Zwarte Schaap schreef ik in 2018 Het Kookboek van de Gouden Eeuw en in 2019 Koken in Oorlogstijd.

Op dit moment werk ik samen met Marleen Willebrands en Alexandra van Dongen aan een uitgave van het 17e eeuwse kookboek De verstandige kok.

Voor iedereen een persoonlijke boodschap!Lekker signeren!

kookboeken van eet!verleden

bestel mijn boeken