Historische Kookboeken

De duizenden historische recepten die in de loop der jaren door mijn handen zijn gegaan schreeuwden om aandacht. Een kleine selectie van toegankelijke zeer smakelijke gerechten die hun tijdsperiode goed vertegenwoordigen hebben een stem gekregen in de historische kookboeken die ik heb geschreven.

Als historica en kookliefhebber heb ik inmiddels honderden historische kookboeken en duizenden historische recepten bekeken. Deze kookboeken laten bijzondere ingrediënten, gerechten, smaakmakers én smaakcombinaties zien, die vaak vergeten zijn. Wat een gemis! Ze bieden zoveel inspiratie voor de keuken van nu dat ik het tot mijn missie heb gemaakt om de historische keuken weer op de kaart te zetten. Mijn vlotte toegankelijke historische kookboeken dragen bij aan mijn missie en ik hoop dat jij net zo geniet van deze prachtige vergeten gerechten en smaken als ik.

Ik schrijf mijn kookboeken voor avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers die de historische keuken als inspiratiebron voor hun kookkunsten willen gebruiken. Naast een reeks recepten met eigentijdse twist vind je dan ook vooral veel tips om ingrediënten, smaakmakers en smaakcombinaties uit de geschiedenis te integreren in de hedendaagse keuken.

Reeks historische kookboeken van eet!verleden

Bij eet!verleden werk ik samen met Jeroen Savelkouls aan een reeks historische kookboekjes. Het Romeinse kookboek Garum & Duivelsdrek gaf ik uit in november 2017 en was de eerste in de reeks. Van het boekje zijn in een jaar tijd ruim 1300 exemplaren verkocht, buiten de boekhandel om.

In november 2018 wordt daar het middeleeuwse kookboek Paradijskorrels & Saffraan aan toegevoegd. Het boekje is in dezelfde opzet en stijl gemaakt als Garum & Duivelsdrek en is eveneens geïllustreerd met de prachtige foto’s van Jeroen.

Inmiddels draaien de raderen volop voor het derde historische kookboekje!

Meer kookboeken

Mijn fijne contact met Uitgeverij Het Zwarte Schaap resulteerde in Het Kookboek van de Gouden Eeuw dat in april 2018 verscheen. Ook in dit boekje vind je fijne maakbare recepten met leuke verhalen en anekdotes. Het boekje is bovendien geïllustreerd met aansprekend historisch beeldmateriaal.

Op dit moment werk ik voor hen aan een volgend kookboekje, Koken in Oorlogstijd.

Romeins kookboek

Garum-&-Duivelsdrek_eetverleden

Garum & Duivelsdrek

BESTEL

Middeleeuws kookboek

Omslag van Paradijskorrels & Saffraan

Paradijskorrels & Saffraan

BESTEL

Gouden Eeuw kookboek

Kookboek-van-de-Gouden-Eeuw

Kookboek van de Gouden-Eeuw

BESTEL