historische kookreis provence

Unieke reis door de geschiedenis van de Franse keuken

ga mee!

De Historische Kookreis Provence van eet!verleden is een exclusieve en unieke reis door de geschiedenis van de Franse keuken. Tijdens je verblijf in een sfeervol oud Frans landhuis wisselen inspirerende en leerzame kookworkshops af met bezoeken aan Frans culinair erfgoed, proeverijen van eeuwenoude streekproducten, inkopen op lokale markt en maaltijden op bijzondere locaties. Natuurlijk is er ook ruimte om te ontspannen op het prachtige landgoed of een duik te nemen in het zwembad.

op reis & corona

Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden in verband met een negatief reisadvies of sterk beperkende coronamaatregelen, dan wordt het volledige bedrag gerestitueerd.

Fromage sur le marché

Kookweek 8 t/m 15 oktober 2022

De historische kookweek vindt plaats op een prachtige locatie in Isle-sur-la-Sorgue, vlakbij Avignon. De reis is bedoeld voor gasten die in een relaxte omgeving en op ontspannen wijze willen leren over de geschiedenis van de Franse keuken. In vijf uitgebreide kooksessies raak je gegarandeerd geïnspireerd door de ingrediënten, gerechten en streekproducten uit de Oudheid, Middeleeuwen, Grand Siècle, Siècle de Lumières en 19e & 20e eeuw. Daarnaast bieden bezoeken aan culinair erfgoed verdieping op de kookworkshops. De proeverijen en maaltijden buiten de deur laten je kennis maken met eeuwenoude Franse smaken. Deze unieke kookweek, bomvol historie en heerlijke maaltijden, is volledig verzorgd.

locatie

Frans Landhuis Kookreis

Traditioneel landhuis

De oude Mas is met veel aandacht voor zijn geschiedenis gerenoveerd en biedt modern comfort. De inrichting is sfeervol en met oog voor detail.

Keuken Kookreis Provence

Twee keukens

In de ruime keuken, extra keuken in het aangrenzend bijgebouw en buitenkeuken is alle ruimte om heerlijke Franse historische gerechten te maken.

Slaapkamer Kookreis Provence

Stijlvolle slaapkamers

De slaapkamers zijn stijlvol ingericht en de bedden hebben comfortabele matrassen. Bijna alle kamers hebben een eigen badkamer met douche en toilet.

Zwembad Kookreis Provence

Groot zwembad

Ontspannen zal zeker lukken in het ruime huis, op een van de heerlijke terrassen, in het zwembad, in de grote tuin of al wandelend of fietsend in de landelijke omgeving.

Vijf kookworkshops

De kern van de Historische Kookreis zijn vijf uitgebreide kookworkshops waarin je de Franse keuken van oudheid tot en met 20e eeuw zult ontdekken en proeven. Iedere kookworkshop begint met een korte introductie op het betreffende tijdvak. Iedere periode wordt gekenmerkt door mooie ingrediënten, eigen smaakmakers, smaakcombinaties en kooktechnieken. Bovendien leer je om onder andere croissants, brood, worst en ijs te maken, dus dat belooft veel culinaire inspiratie op te leveren!

Historische kooksessie
Hameter. Naar Gerrit van Honthorst. Begin 17e eeuw. Musée Carnet Aix-en-Provence

2000 jaar kookgeschiedenis

In de eerste kooksessie reizen we 2000 jaar terug in de tijd en koken we uit het enige overgeleverde kookboek uit de OUDHEID. Bijzondere smaakcombinaties verzekerd!

In de tweede sessie staat de MIDDELEEUWSE KEUKEN centraal. Er zijn een aantal zeer smakelijke kookmanuscripten uit de 14e en 15e eeuw overgeleverd. Je zult verwonderd zijn over de vernuftige recepten die ruim 500 jaar geleden in Frankrijk al op tafel stonden.

De GRAND SIECLE (17e eeuw) is niet alleen op het gebied van kunst en cultuur een hoogtepunt in de Franse geschiedenis. Ook op culinair vlak werden er meesterwerken gecreëerd en ontwikkelde Frankrijk zich tot culinaire grootmacht.

De SIECLE DE LUMIERES (18e eeuw) is onderwerp van de vierde kooksessie. De Franse keuken zette de toon in Europa en bracht beroemde chefs voort die hun kookkunsten over de hele wereld toonden.

Met alle kennis die je inmiddels opgedaan hebt, word je uitgedaagd om zelf Provençaalse recepten uit de 19E EN 20E eeuw te interpreteren en er een mooie creatie van te maken.

ingrediënten

De Provence staat bekend om zijn goede ingrediënten en mooie streekproducten. Tijdens de kookweek koken we zoveel mogelijk met lokale seizoensproducten en zul je ook kennis maken én koken met vergeten ingrediënten.

Inkopen op de markt

Een bezoek aan een grote lokale markt is onderdeel van de kookreis. Je gaat er zelf inkopen doen voor de gerechten van onze historische kooksessie. Natuurlijk kun je er ook allerlei lekkers kopen om mee naar huis te nemen.

Ook ingrediënten en producten voor ontbijt en hapjes tussendoor zijn overigens van Franse bodem. De knapperige baquettes en boterige croissants mogen niet ontbreken bij het ontbijt. Omringd door Provençaalse wijngaarden, schenken we uiteraard ook smakelijke lokale wijnen gedurende de hele kookweek.

Inkopen Franse markt
Romeinse wijnboerderij Mas de Tourelles

Bezoek aan Frans culinair erfgoed

Olijfolie, kaas, wijn en een grote variëteit aan groenten en fruit trekt al eeuwenlang mensen naar de Provence. Dat moeten we proeven uiteraard! Met een foodtour in Avignon en een proeftocht over het Provençaalse platteland gaat dat zeker lukken.

Naast de mooie hedendaagse wijndomeinen in de Provence herbergt de regio ook een heel bijzondere wijnmakerij. We bezoeken een Romeinse wijnboerderij waar een serie wijnen naar Romeins recept en volgens productietechnieken uit de oudheid gemaakt wordt. Dat wordt een smakelijk bezoek!

uit eten

We strijken tijdens de kookweek een paar keer neer op sfeervolle plaatsen om ons in te watten te laten leggen. We schuiven aan tafel tussen de marktkramen om te genieten van mooie streekproducten, we dineren op een bijzonder plek, we proeven een tradionele Provençaalse maaltijd en er wordt een complete Romeinse lunch voor ons bereid!

Manon op pad

Inspirerende begeleiding

De kookworkshops worden begeleid door mij, culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Ik heb jarenlange ervaring in het geven van historische kookworkshops, doe onderzoek naar de geschiedenis van de Franse keuken en experimenteer veel met eeuwenoude recepten uit Frankrijk. Ook schrijf ik er regelmatig over in mijn artikelen, kookboeken en op mijn blog. Bovendien reis ik ieder jaar wel een keer naar Frankrijk voor culinaire inspiratie en ken ik de Provence met zijn prachtige producten en fijne producenten goed.

Extra’s

Je ontvangt een boek over de geschiedenis van de Franse keuken, dat ik speciaal voor de kookreis schreef. Ook ontvang je een van mijn kookboeken naar keuze. Voor wie zich verder wil verdiepen in de Franse kookgeschiedenis zal een literatuurlijst uitkomst bieden. Voor iedere deelnemer is er daarnaast een keukenschort, notitieboek en receptenboekjes bij de kooksessies.

Voor liefhebbers is er ruimte om de lunch mee te bereiden, (met extra bakworkshop). Ook mee op pad om boodschappen te doen en een tweede bezoek aan de markt behoren tot de mogelijkheden.

Croissant

programma

Dag 1

Aankomstdag. Kennismaking met aperitief en een gezamenlijk diner in het landhuis.

Dag 2

Shoppen op prachtige markt, lunch van onze aankopen, kooksessie Romeinse tijd (diner).

Dag 3

Vrije ochtend, lunch (optioneel: meekoken), kooksessie Middeleeuwen (diner).

Dag 4

Bezoek Romeins wijndomein met wijnproeverij, Romeinse lunch, kooksessie 17e eeuw (diner).

Dag 5

Bezoek Avignon: uitgebreide foodtour, lunch in oude markthal, vrije tijd, diner in de stad

Dag 6

Vrije ochtend (optioneel markt), lunch (meekoken mogelijk), kooksessie 18e eeuw (diner).

Dag 7

Bezoek erfgoed & producenten met proeverij, lunch op locatie, kooksessie 19e & 20e eeuw.

Dag 8

Vertrekdag. Ontbijt en afscheid. Naar huis vol inspiratie en met mooie herinneringen!

kosten

De Historische Kookreis Provence is volledig verzorgd. Vanaf het moment van aankomst tot het vertrek van de accommodatie zijn alle kooksessies, maaltijden, wijnen, frisdranken, vervoer, proeverijen en entrees inbegrepen. Alleen vervoer naar en van de locatie vanuit Nederland zijn niet inbegrepen. Daar help ik je graag bij indien gewenst. Bij boeking van de kookreis via onderstaande link doe je een aanbetaling van 50% van het totaalbedrag. Details over de reis en betaling van het resterende bedrag volgen na boeking.

Twin room

Kom je samen met een vriend(in) of ga je alleen mee op reis en wil je een kamer delen, dan zijn de mooi ingerichte twin rooms een fijne plek om te verblijven.

Kosten: € 1.750 p.p.

boek twin room

Double room

Voor stellen zijn er een aantal double rooms beschikbaar met ruime bedden in sfeervol ingerichte kamers. Een fijne nachtrust verzekerd!

Kosten: € 1.750 p.p.

boek double room

Single room

Slaap je graag alleen op een kamer dan is een single room voor je ingericht. De eenpersoonskamers zijn beperkt, dus wacht niet te lang met reserveren.

Kosten: € 1.950 p.p.

boek single room

Heb je vragen over de Historische Kookreis of wil je weten of de reis bij je past? Neem dan even contact met me op.

mail manon