Historische Kookreis Provence

Frans Landhuis Kookreis

Frans Landhuis Kookreis

De Historische Kookreis Provence van eet!verleden is een exclusieve en unieke reis door de geschiedenis van de Franse keuken. Tijdens je verblijf in een sfeervol oud Frans landhuis wisselen inspirerende en leerzame kookworkshops af met bezoeken aan Frans culinair erfgoed, proeverijen van eeuwenoude streekproducten, inkopen op lokale markt en maaltijden op bijzondere locaties. Natuurlijk is er ook ruimte om te ontspannen op het prachtige landgoed of een duik te nemen in het zwembad.

Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden in verband met een negatief reisadvies of sterk beperkende coronamaatregelen, dan wordt het volledige bedrag gerestitueerd.

De historische kookweek vindt plaats van zaterdag 9 t/m zaterdag 16 oktober 2021 op een prachtige locatie in Isle sur la Sorgue, vlakbij Avignon. De reis is bedoeld voor gasten die in een relaxte omgeving en op ontspannen wijze willen leren over de geschiedenis van de Franse keuken. In vijf uitgebreide kooksessies raak je gegarandeerd geïnspireerd door de ingrediënten, gerechten en streekproducten uit de Oudheid, Middeleeuwen, Grand Siècle, Siècle de Lumières en 19e & 20e eeuw. Daarnaast bieden bezoeken aan culinair erfgoed verdieping op de kookworkshops. De proeverijen en maaltijden buiten de deur laten je kennis maken met eeuwenoude Franse smaken.

Deze unieke kookweek, bomvol historie en heerlijke maaltijden, is volledig verzorgd.

Fromage sur le marché

Fromage sur le marché

Locatie

Tijdens de kookweek verblijf je in een traditioneel Frans landhuis van begin vorige eeuw (zie bovenste foto). De oude Mas is met veel aandacht voor zijn geschiedenis gerenoveerd en biedt modern comfort. Het huis en de kamers zijn sfeervol en met oog voor detail ingericht. In de ruime keuken, extra keuken in het aangrenzend bijgebouw en buitenkeuken is alle ruimte om heerlijke Franse historische gerechten te maken.

De slaapkamers zijn stijlvol ingericht en de bedden hebben comfortabele matrassen. Bijna alle kamers hebben een eigen badkamer.

Slaapkamer Kookreis Provence

Slaapkamer Kookreis Provence

Ontspannen zal zeker lukken in één van de woonkamers, op een van de heerlijke terrassen, in het zwembad, in de grote tuin of al wandelend of fietsend in de landelijke omgeving. Er zijn fietsen beschikbaar voor de liefhebbers.

Zwembad Kookreis Provence

Zwembad Kookreis Provence

Kookworkshops

De kern van de Historische Kookreis zijn vijf uitgebreide kookworkshops waarin je de Franse keuken van oudheid tot en met 20e eeuw zult ontdekken en proeven. Iedere kookworkshop begint met een korte introductie op het betreffende tijdvak. Iedere periode wordt gekenmerkt door mooie ingrediënten, eigen smaakmakers, smaakcombinaties en kooktechnieken. Bovendien leer je om onder andere croissants, brood, worst en ijs te maken, dus dat belooft veel culinaire inspiratie op te leveren!

Olijven op de markt

Olijven op de markt

In de eerste kooksessie reizen we 2000 jaar terug in de tijd en koken we uit het enige overgeleverde kookboek uit de OUDHEID, waarvan we genieten met bijpassende Romeinse wijnen. Bijzondere smaakcombinaties verzekerd!

In de tweede sessie staat de MIDDELEEUWSE KEUKEN centraal. Er zijn een aantal zeer smakelijke Franse kookmanuscripten uit de 14e en 15e eeuw overgeleverd. Je zult verwonderd zijn over de vernuftige recepten die ruim 500 jaar geleden in Frankrijk al op tafel stonden.

De GRAND SIECLE (17e eeuw) is niet alleen op het gebied van kunst en cultuur een hoogtepunt in de Franse geschiedenis. Ook op culinair vlak werden er meesterwerken gecreëerd en ontwikkelde Frankrijk zich tot culinaire grootmacht. We koken uit een aantal bijzondere kookboeken die samengesteld zijn door koks die de keukens in Europa voorgoed veranderden.

De SIECLE DE LUMIERES (18e eeuw) is onderwerp van de vierde kooksessie. De Franse keuken zette de toon in Europa en bracht beroemde chefs voort die hun kookkunsten over de hele wereld toonde. Ook worden producten uit de nieuwe wereld langzaamaan geïntroduceerd, om nooit meer te vertrekken.

Onze laatste kooksessie behelst de 19E & 20E eeuw, waarin we ook zeker kijken naar de regionale keuken van de Provence. Met alle kook- en historische kennis die je inmiddels opgedaan hebt, word je uitgedaagd om zelf historische recepten te interpreteren en er een mooie creatie van te maken. Met dit feestelijke maal sluiten we de kooksessies af.

Ingrediënten en producten

Frankrijk is al eeuwenlang befaamd om zijn goede ingrediënten en vele streekproducten. Tijdens de kookweek koken we zoveel mogelijk met streekproducten, uit het seizoen uiteraard, en zul je ook kennis maken én koken met vergeten ingrediënten. De ingrediënten die we gebruiken zijn zoveel mogelijk biologisch.

Manon

Inkopen Franse markt

Een bezoek aan een lokale markt is onderdeel van de kookreis. Je gaat er zelf inkopen doen voor de gerechten van onze historische kooksessie. Natuurlijk kun je er ook allerlei lekkers kopen om mee naar huis te nemen!

Ook ingrediënten en producten voor ontbijt en hapjes tussendoor zijn van Franse bodem. De Provence is beroemd om zijn vele mooie streekproducten en daar zullen we heel wat van proeven! Omringd door vele Provençaalse wijngaarden, zullen we ook smakelijke wijnen uit de regio schenken gedurende de hele kookweek.

Markt in de Provence

Markt in de Provence

Kookreis Provence

 • Uitgebreide historische kooksessies
 • Bezoek aan Avignon, inclusief foodtour
 • Bezoek aan Romeins wijndomein
 • Proeverij eeuwenoud familiebedrijf
 • Heerlijke lunch en diner bij lokale bistro
 • Inkopen op lokale markt
 • Boek over geschiedenis Franse keuken
 • Historisch kookboek naar keuze
 • Vegetariër? Van harte welkom!

Programma 9 t/m 16 oktober 2021

(Onder voorbehoud)

 • Dag 1: Aankomstdag. Kennismaking en gezamenlijk diner.
 • Dag 2: Inkopen lokale markt, lunch, kooksessie Romeinse tijd (diner).
 • Dag 3: Vrije ochtend, lunch, kooksessie Middeleeuwen (diner).
 • Dag 4: Bezoek Romeinse wijnboerderij, Romeinse lunch, kooksessie 17e eeuw (diner).
 • Dag 5: Bezoek Avignon met foodtour, lunch en diner.
 • Dag 6: Vrije ochtend, lunch, kooksessie 18e eeuw (diner).
 • Dag 7: Bezoek aan lokale producent met lunch, kooksessie 19e & 20e eeuw (diner).
 • Dag 8: Vertrekdag. Ontbijt en afscheid.
Romeinse wijnboerderij

Romeinse wijnboerderij

Inspirerende begeleiding

De kookworkshops worden begeleid door culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Zij heeft jarenlange ervaring in het geven van historische kookworkshops, doet onderzoek naar de geschiedenis van de Franse keuken en experimenteert veel met eeuwenoude Franse recepten. Ook schrijft zij er regelmatig over in haar artikelen, kookboeken en op haar blog. Bovendien reist zij regelmatig naar Frankrijk voor culinaire inspiratie en weet zij de lekkerste adresjes in de Provence te vinden.

Manon

Manon

Kosten

De Historische Kookreis Provence is volledig verzorgd. Vanaf het moment van aankomst tot het vertrek van de accommodatie zijn alle kooksessies, maaltijden, wijnen, frisdranken, vervoer, proeverijen en entrees inbegrepen. Vervoer naar en van de locatie vanuit Nederland zijn niet inbegrepen.

Kookreis twin room € 1.750,00 p.p.
Kookreis double room € 1.750,00 p.p.
Kookreis single room € 1.950,00 p.p.

Bij boeking van de kookreis via onderstaande link doe je een aanbetaling van 50% van het totaalbedrag. Details over de reis en betaling van het resterende bedrag volgen na boeking.

BOEK TWIN ROOM
BOEK DOUBLE ROOM
BOEK SINGLE ROOM

Faciliteiten

Kooksessies
Voor de kooksessies, ontbijt en overige maaltijden zijn alle faciliteiten aanwezig. De goed uitgeruste keuken en bijkeuken, staan tot onze beschikking. Voor iedere deelnemer is er daarnaast een keukenschort, notitieboek, receptenboekjes bij de kooksessies, een culinair gidsje voor Avignon, literatuurlijst met historische kookboeken én een boek over de geschiedenis van de Franse keuken.

Keuken Kookreis Provence

Keuken Kookreis Provence

Nachtrust
Het Provencaalse landhuis biedt diverse slaapkamers. Er zijn mogelijkheden om alleen op een kamer te slapen (single room), een kamer te delen (twin room) of samen te verblijven in een kamer met een tweepersoonsbed (double room). Je kunt je keuze bij je boeking kenbaar maken. Houd er rekening mee dat de ruimte om alleen op een kamer te slapen beperkt is, dus wacht niet te lang met boeken als dat je voorkeur heeft.

Slaapkamer Bergerie Kookreis Provence

Slaapkamer Bergerie Kookreis Provence

Vervoer
Al het vervoer ter plaatse is inbegrepen bij de reis. We zullen er regelmatig met een busje op uit trekken. Een chauffeur brengt ons zorgeloos op plaatsen van bestemming.

Vervoer van en naar Frankrijk en het vervoer naar en van het landhuis op de aankomst- en vertrekdag is NIET inbegrepen bij de reis. Dit dien je zelf te organiseren. Na boeking ontvang je uitgebreide informatie over mogelijkheden van vliegreizen, treinreis, route met auto en taxiservice vanaf het vliegveld. Afhankelijk van aankomsttijden op het vliegveld en autoritten vanuit Nederland help ik graag om gezamenlijke taxi’s of carpooldates te regelen tussen deelnemers aan de kookweek.

Een leven zonder baquette is ondenkbaar

Een leven zonder baquette is ondenkbaar

Proeverij Olijfolie

Proeverij Olijfolie

Palais des Papes, Avignon

Palais des Papes, Avignon

Provence

Provence