Historisch Snackboek

Hoerendrekjes & Bitterballen

De geschiedenis van de GEFRITUURDE snack

We snacken wat af tegenwoordig. Het uitgebreide assortiment van tussendoortjes en hartige hapjes lijkt op ieder moment van de dag te kunnen. Ook in het verleden was een tussendoortje geliefd. Juist kleine hapjes, tussendoor of tijdens maaltijden, werden als verfijnd gezien. Dit boek schetst niet alleen de geschiedenis van onze huidige snacks, maar laat je ook kennis maken met smakelijke hartige hapjes uit het verleden.

bestel het kookboek
Kroket Historisch Snackboek

Historisch Snackboek

In dit digitale kookboek vertel ik de geschiedenis van onze snackbarfavorieten en van een aantal vergeten snacks. Wist je dat sommige snacks, zoals de frikandel, hun oorsprong in de zeventiende eeuw hebben?

Geschiedenis van gefrituurde snacks

Waarmee waren de oudste kroketten gevuld? Hoe smaakte de frikandel in de Gouden Eeuw? Sinds wanneer eten we bitterballen? En wat zijn in hemelsnaam nonnenscheetjes en hoerendrekjes? Dit leuke vlotte kookboek geeft antwoord op deze vragen en trakteert je op verhalen en anekdotes om je vingers bij af te likken.

Eén ding is zeker: de gefrituurde snacks zijn niet ontstaan als restverwerking, maar als chique hapjes op de tafels van welgestelde lieden. De kleine tussendoortjes waren zeer rijk gevuld met luxe ingrediënten waar de gewone man alleen maar van kon dromen.

ik wil meer weten
Nierbroodjes Historisch Snackboek
Loempia Historisch Snackboek

HistorischE Snacks

Het kookboek bevat historische recepten van gefrituurde snacks. Wat dacht je van garnalencroquetten uit de 18de eeuw, bitterballen met een kloosterragout, frikadellen met citrus, nierbroodjes met gember uit de 17de eeuw of Nederlands-Indische loempia uit de jaren dertig?

Oliebollenkraam Christiaan Meijer 1803-1808

Oudste gefrituurde snack van Nederland

Voor dit kookboek speurde ik door stapels met historische kookboeken. Vooral in handgeschreven kookboekjes uit de zeventiende en achttiende eeuw deed ik veel ontdekkingen over onze snackgeschiedenis. Daar vond ik een aantal van de oudste gefrituurde snacks van Nederland. Maar sommige bleken nog ouder…

Uit de honderden historische snackrecepten die door mijn handen gingen koos ik verrassende, soms spannende en uiteraard zeer smakelijke exemplaren. Iemand interesse in het oudste garnalencroquetterecept van Nederland?

ja, ik!
Rissole Historisch Snackboek

Foto’s & illustraties

Historische afbeeldingen in het boek illustreren de snackgeschiedenis. Mijn bewerkingen van historische snackrecepten zijn prachtig en eigentijds vastgelegd op foto door Jeroen Savelkouls.

Hoerendrekjes & Nonnenscheetjes

Er werd zeker niet alleen hartig gesnackt in de geschiedenis. Onze verre voorouders waren net zo dol op zoete tussendoortjes. Behalve oliekoeken, die volop verkrijgbaar waren op markten en kermissen, waren het hoerendrekje en nonnenscheetje geliefde hapjes. In het boek vertel ik je over de boeiende geschiedenis van deze lekkernijen en serveer ik daar uiteraard heerlijke recepten bij.

bestel het kookboek
Hoerendrekjes en nonnenscheetjes Historisch Snackboek
Straatverkoopster van oliebollen, Hendrik Numan, 1746-1788, Rijksmuseum

meer snackgeschiedenis

Mijn onderzoek leverde ontzettend veel prachtige historische snackrecepten en er zijn natuurlijk nog veel meer snacks waarvan de geschiedenis nog verteld moet worden. Ik ben dan ook nog lang niet uitgesnackt. Er volgt meer.

MEER KOOKBOEKEN

Het digitale kookboek Hoerendrekjes & Bitterballen. De geschiedenis van de gefrituurde snack is het negende in een reeks historische kookboeken uitgegeven door eet!verleden. Sinds 2017 verschenen zeven gedrukte en twee digitale boeken. Mijn kookboeken zijn een fijne mix tussen modern uitgewerkte historische recepten, bijzondere verhalen over culinaire geschiedenis, veel aandacht voor kunsthistorie en prachtige foto’s van alle gerechten.

Bekijk kookboeken
Historisch Bakboek Brood