Vlierbloesem-kaasbeignets_Martino

Nonnenscheetjes & Hoerendrekjes

De geschiedenis van de snack

We snacken wat af tegenwoordig. Het uitgebreide assortiment van tussendoortjes en hartige hapjes lijkt op ieder moment van de dag te kunnen. Ook in het verleden was een tussendoortje geliefd. Juist kleine hapjes, tussendoor of tijdens maaltijden, werden als verfijnd gezien. Dit boek schetst niet alleen de geschiedenis van onze snacks, maar laat je ook kennis maken met een keur aan smakelijke hartige hapjes uit het verleden. Het boek wordt in 2023 verwacht.

2023 VERWACHT

2000 jaar geschiedenis van hapjes

Hadden de Romeinen al een snackbar? Kende ze in de middeleeuwen al kroketten? Was de frikandel al een lekkernij in de Gouden Eeuw? Sinds wanneer eten we bitterballen? Waar komt onze chips eigenlijk vandaan? En wat zijn in hemelsnaam nonnenscheetjes en hoerendrekjes? Dit leuke vlotte kookboek vol heerlijke historische snackrecepten geeft antwoord op deze vragen en trakteert je op verhalen en anekdotes om je vingers bij af te likken.

Romeins makreelhapje
Detail Sint Nicolaasfeest, Jacob Houbraken, 1761

Historische snacks

Werd er eigenlijk alleen hartig gesnackt in de geschiedenis? Of waren ze net zo dol op zoete tussendoortjes als wij tegenwoordig? Het kookboek vertelt je waar, wanneer en door wie er gesnackt werd en wat voorkeuren voor hapjes waren van de Romeinse tijd tot nu. Historische afbeeldingen in het boek illustreren de snackgeschiedenis en de foto’s van mijn bewerkte historische snackrecepten zijn eigentijds vastgelegd door fotograaf Jeroen Savelkouls.