Recepten

Smaken en voorkeuren zijn flink veranderd door de eeuwen heen. Dat wil echter niet zeggen dat smaken uit het verleden nu niet lekker meer zouden zijn, integendeel. Smaakcombinaties van toen leveren verrassend lekkere gerechten op. Er zijn wel wat experimenten voor nodig, want kookboeken zoals wij ze tegenwoordig kennen waren er nog niet. De kookteksten die overgeleverd zijn uit bijvoorbeeld de Romeinse tijd en de Middeleeuwen zijn slechts lijstjes met ingrediënten met nauwelijks aanwijzingen hoe een gerecht bereid moet worden. Dat laat ruimte voor creativiteit in de keuken van nu!

Inspiratiebronnen

eet!verleden gebruikt deze kookteksten als inspiratiebron samen met fresco’s, mozaïeken, schilderijen en archeologische vondsten om tot eigentijdse gerechten met ‘oude’ smaken te komen. Hiervoor speuren we in boeken en archieven, duiken we musea in en surfen we op internet naar digitale bronnen.

Eigentijdse historische gerechten

Op deze website verschijnen regelmatig nieuwe eigentijdse historische gerechten. Uiteraard is er gekozen voor gerechten die ook vandaag de dag nog te bereiden zijn. Af en toe zul je op zoek moeten naar een speciaal ingrediënt, maar dat is de moeite zeker waard. Om je een handje te helpen (en je niet op te zadelen met een kilo van dit en een kilo van dat) hebben we moeilijk verkrijgbare ingrediënten verzameld en bieden we die in kleine hoeveelheden aan in onze webwinkel en in ons kookatelier.

Veel meer heerlijke maakbare historische gerechten vind je in mijn historische kookboeken.

Leer historisch koken

Wil je weten hoe de historische keuken jouw kookkunsten kan verrijken of wil je de diepte in en goed historisch leren koken? Dan nodig ik je van harte uit om een historische kookworkshop te komen doen in ons historisch kookatelier. Wij bieden inspirerende en leerzame kookavonden vol bijzondere ingrediënten en kwaliteitsproducten waarin je in een ontspannen omgeving een keur aan verrassende gerechten kookt.

Gebruik van onze recepten

We publiceren historische gerechten op deze website, zodat iedereen kennis kan maken met het heerlijks en bijzonders uit onze culinaire geschiedenis. We stoppen veel onderzoek, tijd en liefde in de (eigentijdse) bewerking van onze historische recepten en hopen dat jij er thuis mee aan de slag gaat en proeft wat de historische keuken te bieden heeft.

De recepten op deze website en uit onze kookworkshops, cursus en activiteiten zijn bedoeld voor privégebruik en om te delen met je vrienden en familie. Wil je onze recepten gebruiken voor andere doeleinden, dat kan, maar laat het ons dan eerst weten. Zie ook onze disclaimer.