Citroentaart, De verstandige kock

historische RECEPTEN

Smaken en voorkeuren zijn flink veranderd door de eeuwen heen. Dat wil echter niet zeggen dat smaken uit het verleden nu niet lekker meer zijn, integendeel. Smaakcombinaties van toen leveren verrassende gerechten op. Er zijn wel wat experimenten voor nodig, want kookboeken zoals wij ze tegenwoordig kennen waren er nog niet. De kookteksten die overgeleverd zijn uit bijvoorbeeld de Romeinse tijd en de middeleeuwen zijn slechts lijstjes met ingrediënten met nauwelijks aanwijzingen hoe een gerecht bereid moet worden. Dat laat ruimte voor creativiteit in de keuken van nu!

Speurtocht naar historische gerechten

Ik gebruik eeuwenoude kookteksten als inspiratiebron om tot eigentijdse gerechten met ‘oude’ smaken te komen. Daarvoor bekijk ik ook fresco’s, mozaïeken, schilderijen en archeologische vondsten, die stuk voor stuk aanvullende informatie geven. Ik speur in boeken en archieven, duik musea in en reis regelmatig naar het buitenland om mijn onderzoek compleet te krijgen en nieuwe inspiratie op te doen.

Op deze website publiceer ik regelmatig nieuwe eigentijdse historische gerechten. Ik kies vooral voor gerechten die ook vandaag de dag nog te bereiden zijn. Af en toe zul je op zoek moeten naar een speciaal ingrediënt, maar dat is de moeite zeker waard en je vindt ze bovendien met gemak in mijn webwinkel. Veel meer heerlijke maakbare historische gerechten vind je in mijn historische kookboeken.

Onderzoek depot RCE

kook mijn historische recepten

Ik publiceer historische gerechten op deze website, zodat iedereen kennis kan maken met het heerlijks en bijzonders uit onze culinaire geschiedenis. Ik stop veel onderzoek, tijd en liefde in de (eigentijdse) bewerking van mijn historische recepten en hoop dat jij er thuis mee aan de slag gaat en proeft wat de historische keuken te bieden heeft.

De recepten op deze website en uit mijn kookreizen, cursussen en activiteiten zijn bedoeld voor privégebruik en om te delen met je vrienden en familie. Wil je mijn recepten gebruiken voor andere doeleinden, dat kan, maar laat het mij dan eerst weten. Zie ook mijn disclaimer.

Recepten oudheid
Recepten middeleeuwen
Recepten renaissance
Recepten gouden eeuw
Recepten 18E & 19e eeuw
Recepten 20e eeuw
David Teniers, Keukenscène met zwaan, 17de eeuw, Mauritshuis

leer historisch koken

Wil je weten hoe de historische keuken jouw kookkunsten kan verrijken of wil je de diepte in en goed historisch leren koken? Dan nodig ik je van harte uit voor de historische kookcursus of om een week lang mee te koken tijdens de kookreizen in Toscane of Provence. Ik bied inspirerende en leerzame kookcursussen vol bijzondere ingrediënten en kwaliteitsproducten waarin je in een ontspannen omgeving een keur aan verrassende gerechten kookt.

 

Meer historische recepten online

Veel meer historische recepten vind je in mijn online historische kookcursussen op eet!verleden Academie, het online platform voor culinaire geschiedenis. De cursussen en colleges zitten vol bijzondere historische gerechten die stap voor stap uitgelegd worden en waarbij ik veel historische informatie deel. Van veel recepten zijn kookvideo’s gemaakt, waarin ik duidelijk laat zien hoe je die heerlijke gerechten thuis op tafel getoverd krijgt.

bekijk mijn online cursussen
kookvideo eet!verleden Academie
Sorbet van verjus uit kookboek Borreltijd

 

Ontvang unieke historische recepten

Vrienden van eet!verleden ontvangen iedere maand een uniek historisch recept met achtergrondverhaal in hun mailbox, dat ik speciaal voor hen ontwikkel. Jaarlijks worden ze gebundeld tot een mooi kookboek dat rond de feestdagen verschijnt. Daarnaast ontvangen vrienden een mooi pakket aan kookboeken, cursussen en kortingen op activiteiten. Er zijn drie verschillende vriendenpakketten.

Met een vriendschap steun je bovendien mijn onderzoek naar culinaire geschiedenis. Een tijdrovend vak, dat ik volledig zelf bekostig, waarmee ik onze eethistorie weer boven tafel probeer te krijgen.

word ook vriend