Speciale rondleiding Kasteel Twickel

Uniek bezoek landgoed twickel

Samen met Kasteel Twickel organiseer ik een uniek en bijzonder event op Landgoed Twickel. Een jaar lang werkte ik voor Twickel aan een kookboek en gingen alle deuren voor me open om de zeer bijzondere culinaire collectie van het langoed te kunnen ontdekken. Tijdens dit event gaan ook voor jou een aantal deuren open en nemen we je mee op reis door de geschiedenis van de eetcultuur op Twickel.

De middag bestaat uit een unieke rondleiding door het kasteel, bezoek aan de tentoonstelling “Twickel Kookt”, belevenislezing, drankje in de oranjerie en een historische proeverij van Twickelrecepten. Daarnaast krijg je toegang tot de (enorme!) moestuin en het kasteelpark, die je op eigen gelegenheid kunt bezoeken.

reserveer een plek

eetcultuur twickel

Het event geeft een kijkje in het rijke culinaire verleden van landgoed Twickel. Behalve serviezen, eetgerei, linnengoed, koperen pannen, bakvormen, keukengerei en fornuizen geven ook de wijnkelder, moestuin, oranjerie, akkers, weilanden, bossen en boerderijen een beeld van de eeuwenoude eetcultuur op landgoed en kasteel.

Historische recepten kasteelbewoners

In het huisarchief van Twickel zijn vier kookschriften en een serie losse recepten bewaard gebleven. Ze geven een mooi beeld van wat er bij bewoners van Twickel, hun familie en relaties op tafel heeft gestaan.  De recepten zijn zeer gevarieerd en bevatten bereidingen voor zowel vlees, gevogelte, vis, groente en fruit. Recepten met citrusvruchten komen heel veel voor. Niet vreemd, met een oranjerie op het terrein. Opvallend is de grote hoeveelheid inmaakrecepten. Uit al die bijzondere recepten, eeuwen geleden door de bewoonsters van Twickel  genoteerd, is een selectie gemaakt voor het kookboek.

culinaire collectie

Op Twickel val je van de ene verbazing in de andere. Bijna 700 jaar lang bleef Twickel door overerving in dezelfde familie en werden bezittingen bewaard. Twickel heeft dan ook een unieke en zeer grote en gevarieerde collectie aan gebruiksvoorwerpen, documenten, interieurs en gronden. De culinaire collectie is zeer omvangrijk en bevat vele parels.

Historische proeverij Twickel

Historische proeverij

Voor dit evenement duik ik nogmaals de historische kookschriften van Twickel in om er vier gerechten uit te kiezen voor een historische proeverij. Je proeft deze hapjes tijdens mijn belevenislezing. Daarin vertel ik je over mijn ontdekkingen in de culinaire collectie van Twickel en neem ik je mee in de geschiedenis van koken en eten op het landgoed. Niet slechts de kasteelbewoners komen aan bod, ook over het menu van het huispersoneel en de boeren op het landgoed valt veel te vertellen. Speciaal voor deze activiteit wordt de oranjerie omgetoverd tot een proeflocatie!

Ik kom proeven!

Rondleiding Kasteel Twickel

Bereid je voor op een unieke beleving! Op deze dag is het kasteel exclusief voor de bezoekers aan het evenement opengesteld voor een rondleiding. Je bezoekt onder andere twee keukens, voorraadruimtes, de spoelkeuken en de eetkamer van het huispersoneel in het onderhuis. Sta je daar al verbaasd te kijken naar al het koperwerk en serviesgoed, dan zul je in het bovenhuis je ogen uitkijken. De servieskasten op de galerij, de sfeervolle eetkamer en de schatten in de bibliotheek zullen je doen watertanden. Grijp je kans en kom dit culinair erfgoed ontdekken.

ja, dit wil ik zien!
Eetzaal op Kasteel Twickel

Tentoonstelling Twickel Kookt

In de oranjerie is de tentoonstelling “Twickel Kookt” te zien. De tentoonstelling is samengesteld uit collectiestukken die een beeld geven van hoe er gekookt, ingemaakt en gedineerd werd op Kasteel Twickel. De parades van koperwerk en borden en beelden van terrines en wijnflessen representeren de omvangrijke collectie, waar je tijdens de rondleiding en in de lezing meer van ziet en over hoort. De lezing met proeverij vindt eveneens in de oranjerie plaats, dus hier zit je gebakken!

Moestuin & Kasteelpark

Wie een ticket heeft geboekt voor dit evenement, ontvangt ook toegang tot de moestuin en het kasteelpark. Beide kun je op eigen gelegenheid bekijken. Trek er ruim tijd voor uit, want beide zijn erg groot. Het kasteelpark omringt het kasteel en is verrijkt met onder andere een hertenkamp, dat in de achttiende eeuw werd aangelegd als sierlijk tuinelement en voor aanvoer van hertenvlees. De grote volledig ommuurde moestuin ligt iets verderop en herbergt een grote variatie aan groenten, fruit, kruiden en bloemen. De vele kassen laten zien dat op Twickel van het vroege voorjaar tot het late najaar genoten werd van een grote diversiteit aan lekkernijen.

DatUM & locatie

Datum:  dit event zal in 2025 weer plaats vinden

Tijd: 14.30-17.30 uur

Locatie: Kasteel Twickel

Inclusief: rondleiding kasteel, bezoek tentoonstelling, proeverij, drankje, lezing, bezoek moestuin en kasteelpark

boek hier een plekje
Tulband Twickel

Kookboek: Twickel Kookt

Een jaar lang was ik te gast op Kasteel Twickel om me te verdiepen in de rijke eetcultuur van het kasteel en het landgoed. Vier kookschriften van kasteelbewoners en een verzameling losse recepten gingen keer op keer door mijn handen om er de mooiste recepten uit te selecteren voor een kookboek. Ik bewerkte de recepten voor de moderne keuken, maar bleef trouw aan de oude receptuur. De historische gerechten zijn allemaal opgemaakt op collectiestukken van Twickel en prachtig vastgelegd op foto door Jeroen Savelkouls. Daarnaast staat het boek vol verhalen over koken, eten en drinken op Twickel in de afgelopen 600 jaar.

bekijk het kookboek

landgoed twickel

Twickel is veel meer dan alleen een kasteel met omringende tuinen. Het landgoed vlakbij Delden in Twente is bijna zeven eeuwen oud en 4.500 hectare groot. Kenmerkend zijn het kasteel, de historische boerderijen en het kleinschalige coulisselandschap. Op het landgoed bevinden zich 148 boerderijen (herkenbaar aan de zwart-witte luiken) twee watermolens, een watertoren en houtzagerij. Cultuur, natuur en bedrijvigheid gaan op Twickel harmonieus samen.

neem een kijkje op het landgoed