Historisch Kookboek Restjes

historisch kookboek RESTJES

inspiratie uit de historische keuken                           voor de tafel van nu

Dit DIGITALE kookboek biedt verrukkelijke historische gerechten op basis van restjes. Koken met restjes is van alle tijden. De Romeinen maakten al wentelteefjes, in de middeleeuwen verdwenen gevogelterestjes in sierlijke pasteien, in de Renaissance werden restjes rijst verwerkt tot kroketjes, vleesrestjes in de Gouden Eeuw werden een heerlijke hachée en de keukenbrigade in de 18e eeuw blonk uit in de verwerking van oud brood tot broodkoekjes en broodpuddingen. De eeuwenoude recepten vormen een grote inspiratiebron voor onze keuken nu.

bestel het digitale kookboek

Historisch koken met restjes

Het digitale kookboek biedt historische gerechten uit de Griekse en Romeinse oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw, 18de eeuw en 19de eeuw.

2000 jaar koken met restjes

De elite in onze geschiedenis at veel en uitgebreid. Schalen vol aangebroken gerechten bleven dan ook over na een feestelijk diner of omvangrijk dagelijks maal. Alle restjes werden zorgvuldig bewaard en verwerkt tot heerlijke gerechten en nieuwe pronkstukken. Ik wil je kennis laten maken met een aantal van deze bijzondere combinaties van ingrediënten, van smaken en met verrassende gerechten uit lang vervlogen tijden.

Ik geef recepten en veel tips voor het verwerken van allerlei verschillende restjes. Brood tover ik om tot een 18de-eeuwse citroentaart, vis gaat in een oud Grieks recept voor gevuld vijgenblad, kliekjes koud vlees vormen verrukkelijke pasteitjes en ragout uit de Gouden Eeuw en koude aardappelen verwerk ik tot bijzondere zoete koekjes (zie hiernaast). Inspiratie nodig voor een restje pasta? Dan heb ik een heel leuke verrassing voor je in het boek!

ontdek meer in mijn boek
Aardappeltaartjes Historisch Kookboek Restjes

kunsthistorie

Het kookboek is zeer rijk geïllustreerd met historische schilderijen, fresco’s en mozaïeken uit binnen- en buitenland. Ik selecteerde sprekende en passende beelden waarmee de eeuwenoude gerechten tot leven komen.

Koken met restjes

Geschiedenis van restverwerking

Verspreid door het kookboek vind je allerlei informatie, anekdotes en leuke weetjes over restverwerking door de eeuwen heen. Grootschalige voedselverspilling, thuis, in de horeca, de supermarkt en in de industrie is een vrij recente ontwikkeling die slechts zo’n vijftig jaar gaande is. Honger is tegenwoordig grotendeels uitgebannen in de westerse wereld. De noodzaak om stil te staan bij onze manier van consumeren is verdwenen. Voedselverspilling krijgt de laatste jaren echter steeds meer aandacht. Zuinig omgaan met grondstoffen en ingrediënten en alles tot de laatste snipper verwerken en consumeren is in de geschiedenis altijd gewoonte geweest. Zowel arm als rijk was zich er van bewust dat schaarste op de loer lag. Je moest met de seizoenen meebewegen en zorgen voor voorraden in de wintermaanden. Voedsel was relatief prijzig en slokte het grootste deel van je budget op. Zuinigheid was dus geboden.

bestel het boek

Prachtige foto’s

Alle gerechten in het boek zijn prachtig gefotografeerd door Jeroen Savelkouls. Jeroen zorgt ervoor dat mijn gerechten spreken en jij precies ziet wat het resultaat zal zijn.

MEER KOOKBOEKEN

Het digitale Historisch Kookboek RESTJES is het zevende in een reeks historische kookboeken uitgegeven door eet!verleden. Sinds 2017 verschenen een Romeins en middeleeuws kookboek, een kookboek met de mooiste historische taart- en pasteirecepten, het Historisch Bakboek Brood, Historisch Kookboek VEGA en Borreltijd, met hapjes én drankjes uit de geschiedenis. Mijn kookboeken zijn een fijne mix tussen modern uitgewerkte historische recepten, bijzondere verhalen over culinaire geschiedenis, veel aandacht voor kunsthistorie en prachtige foto’s van alle gerechten.

Bekijk kookboeken
Historisch Bakboek Brood