Koken met restjes

KOKEN MET RESTJES

inspiratie uit de historische keuken                           voor de tafel van nu

De elite in onze geschiedenis at veel en uitgebreid. Schalen vol gerechten bleven dan ook over na een feestelijk diner. Alle restjes werden zorgvuldig bewaard en in de meeste gevallen verwerkt tot heerlijke gerechten en nieuwe pronkstukken. Dit digitale kookboek biedt verrukkelijke historische gerechten uit het verleden op basis van restjes. De eeuwenoude recepten vormen een grote inspiratiebron voor onze keuken nu. Het boek wordt in het voorjaar van 2022 verwacht.

voorjaar 2022 VERWACHT

2000 jaar koken met restjes

Koken met restjes is van alle tijden. De Romeinen maakten al wentelteefjes, in de middeleeuwen verdwenen gevogelterestjes in sierlijke pasteien, in de Renaissance werden restjes rijst verwerkt tot kroketjes, vleesrestjes in de Gouden Eeuw werden een heerlijke hachée en de keukenbrigade in de 18e eeuw blonk uit in de verwerking van oud brood tot broodkoekjes en broodpuddingen. Ieder restje kreeg een tweede leven en dit boek laat je er kennis mee maken.

Wortelpudding
Pieter Claesz, Stilleven met kalkoenpastei, 1627, Rijksmuseum Amsterdam

Geschiedenis van restverwerking

Verspreid door het kookboek vind je allerlei informatie, anekdotes en leuke weetjes over restverwerking door de eeuwen heen. Het kookboek is prachtig geillustreerd met historische afbeeldingen van smakelijke gerechten en foto’s van de recepten om van te smullen door fotograaf Jeroen Savelkouls.