Garum-&-Duivelsdrek_eetverleden

GARUM & DUIVELSDREK

de ROMEINSE keuken VOOR DE TAFEL VAN NU

Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu is een fris en vlot kookboek over de Romeinse keuken. Het was al lang een wens om een reeks historische kookboekjes uit te geven bij eet!verleden om te laten zien hoe inspirerend de historische keuken voor de tafel van nu is. Ik schreef dit kookboek dan ook voor avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers die de antieke Romeinse keuken als inspiratiebron voor hun kookkunsten willen gebruiken. Naast 15 Romeinse recepten met eigentijdse twist vind je dan ook vooral veel tips om ingrediënten, smaakmakers en smaakcombinaties uit de oudheid te integreren in de hedendaagse keuken.

bestel het kookboek

romeins kOOKBOEK

Het kookboek laat zien wat er 2000 jaar geleden uit de Romeinse keuken kwam. De recepten zijn gemoderniseerd, zodat jij ze makkelijk in je eigen keuken kunt maken.

Romeinse recepten

Het koken van de toegankelijke recepten uit het boek laten je ervaren hoe inspirerend de Romeinse keuken is. Ieder recept is voorzien van een vlot verhaal, hedendaagse tips bij het gerecht en luchtige historische weetjes.

bestel het kookboek
Ham-in-deegkorst-uit-Apicius_eet!verleden

romeinse eetgewoonten

Het kookboek bevat korte artikelen over Romeinse eetgewoonten, smaak, kooktechnieken en dé smaakmaker uit de oudheid: garum. Een overzicht van vergeten Romeinse smaakmakers maken het boek compleet.

Bronnen met Romeinse recepten

Ik laat in het kookboek zien dat je in veel antieke bronnen recepten en informatie over eten en drinken vindt. De meeste recepten komen uit De re coquinaria (Over de kookkunst) van Apicius, een receptenverzameling uit de 1e tot en met 4e eeuw. Maar ook uit andere inspirerende schrijfsels haalde ik recepten, zoals de bloembollen van Athenaeus van Naucratis, een Griekse taalkundige uit Egypte uit de 2e eeuw na Chr. In zijn boek Geleerden aan tafel geeft hij een citaat waarin beschreven wordt wat je allemaal wel niet moet doen om die saaie bloembollen smaak te geven. Genoemde ingrediënten leveren een heerlijk gerecht op!

Koken met bloembollen

pronkstuk: romeinse taart

Het pronkstuk uit het kookboek komt van een Romeins fresco uit de Villa di Oplonti in Torre Annunziata. Zonder recept was het flink experimenteren tot een goed resultaat. In het kookboek vind je een aardig geslaagde poging!

Laterculi oftewel Romeinse deegflapjes

Griekse en Romeinse gerechten

De arts Oribasius geeft in zijn Medische Collecties uit de 4e eeuw veel informatie over gezonde voeding. Soms zó gedetailleerd dat het leest als een recept. En hoewel ik helemaal niet van kool houd, is het dankzij Oribasius dat zijn heerlijke koolrecept met duivelsdrek in het kookboek terecht is gekomen. Dat medische handboeken interessant zijn voor culinair historici laat ook Opmerkingen over eten van Anthimus zien. Deze arts aan het hof van de Ostrogotenkoning Theodorik de Grote in de 6e eeuw trakteert ons op een recept voor linzen met sumak die ik in het kookboek met je deel.

Minder voor de hand liggend, maar o zo interessant, is om rond te neuzen in toneelstukken. In De kleine Carthager van de komedieschrijver Plautus (2e eeuw voor Chr.) lees je over laterculi, deegflapjes gevuld met noten en honing. In mijn kookboekje vind je laterculi om je vingers bij af te likken.

romeinse kookcursus

Wil je meer weten over de Romeinse keuken? Op eet!verleden Academie vind je een vlot kookcollege over de Romeinse keuken met artikelen en kookvideo’s waarin ik stap voor stap uitleg hoe je een Romeins menu kookt.

bekijk het kookcollege (slechts € 15)

Romeins Kookpakket

Het Romeins Kookpakket bestaat uit het Romeinse kookboek én de Romeinse Starterkit, een pakket met de meest gebruikte Romeinse smaakmakers die je niet in de supermarkt vindt. Het boek en de Romeinse starterkit zijn samengevoegd tot een mooi cadeaupakket. Met het Romeins Kookpakket kun je direct aan de slag met heerlijke Romeinse gerechten. Handig voor jezelf, leuk als cadeau voor kook- én geschiedenisliefhebbers.

bestel romeins kookpakket
Romeins Kookpakket