Garum & Duivelsdrek

Garum-&-Duivelsdrek_eetverleden

Garum & Duivelsdrek. De Romeinse keuken voor de tafel van nu is een fris en vlot kookboek over de Romeinse keuken. Het was al lang een wens om een reeks historische kookboekjes uit te geven bij eet!verleden om te laten zien hoe inspirerend de historische keuken voor de tafel van nu is. Ik schreef dit kookboek dan ook voor avontuurlijke foodies, nieuwsgierige kokers en kookgrage geschiedenisliefhebbers die de antieke Romeinse keuken als inspiratiebron voor hun kookkunsten willen gebruiken. Naast 15 Romeinse recepten met eigentijdse twist vind je dan ook vooral veel tips om ingrediënten, smaakmakers en smaakcombinaties uit de oudheid te integreren in de hedendaagse keuken.

Recepten

Het koken van de toegankelijke recepten uit het boekje laten je ervaren hoe inspirerend de Romeinse keuken is. Ieder recept is voorzien van een vlot verhaal, hedendaagse tips bij het gerecht en luchtige historische weetjes. Bovendien zijn de gerechten geïllustreerd met prachtige foto’s van Jeroen Savelkouls.

Artikelen en smaakmakers

Het kookboek bevat ook enkele korte artikelen over onder andere Romeinse eetgewoonten, smaak, kooktechnieken en dé smaakmaker uit de oudheid: garum. Een overzicht met vergeten Romeinse smaakmakers en hoe die te gebruiken in de hedendaagse keuken maken het boekje compleet.

Romeinse bronnen

Ik laat in het kookboek zien dat je in veel antieke bronnen recepten en informatie over eten en drinken vindt. De meeste recepten komen uit De re coquinaria (Over de kookkunst) van Apicius, een receptenverzameling uit de 1e tot en met 4e eeuw. Maar ook uit andere inspirerende schrijfsels haalde ik recepten, zoals de bloembollen van Athenaeus van Naucratis, een Griekse taalkundige uit Egypte uit de 2e eeuw na Chr. In zijn boek Geleerden aan tafel geeft hij een citaat waarin beschreven wordt wat je allemaal wel niet moet doen om die saaie bloembollen smaak te geven. Genoemde ingrediënten leveren een heerlijke gerechtje op!

Romeinse bloembollen
Romeinse bloembollen

De arts Oribasius geeft in zijn Medische Collecties uit de 4e eeuw veel informatie over gezonde voeding. Soms zó gedetailleerd dat het leest als een recept. En hoewel ik helemaal niet van kool houd, is het dankzij Oribasius dat zijn heerlijke koolrecept met duivelsdrek in het kookboek terecht is gekomen. Dat medische handboeken interessant zijn voor culinair historici laat ook Opmerkingen over eten van Anthimus zien. Deze arts aan het hof van de Ostrogotenkoning Theodorik de Grote in de 6e eeuw trakteert ons op een recept voor linzen met sumak die ik in het kookboek met je deel.

Minder voor de hand liggend, maar o zo interessant, is om rond te neuzen in toneelstukken. In De kleine Carthager van de komedieschrijver Plautus (2e eeuw voor Chr.) lees je over laterculi, deegflapjes gevuld met noten en honing. In mijn kookboekje vind je laterculi om je vingers bij af te likken.

Laterculi
Laterculi

Het pronkstuk uit het kookboek komt van een Romeins fresco. In de Villa di Oplonti in Torre Annunziata in Italië zitten prachtige fresco’s, waaronder een van een taart. Geen recept, dus experimenteren maar! Natuurlijk met slechts ingrediënten die in de antieke keuken voorkwamen. In het kookboek vind je een – zeggen vrienden en gasten – zeer geslaagde poging!

Frescotaart uit Villa di Oplonti
Frescotaart uit Villa di Oplonti

Bestel het boek

Ga lekker aan de slag met de Romeinse keuken en bestel het boek via onderstaande link in mijn webwinkel. En/of bestel het voor voor iemand anders! Een origineel en verrassend cadeautje voor kook- en geschiedenisliefhebbers.

BESTEL
Romeinse wentelteefjes

Romeinse starterkit

Omdat ik weet hoe lastig het af en toe is om alle ingrediënten voor een Romeinse maaltijd bij elkaar te scharrelen heb ik bij het kookboekje een Romeinse starterkit ontwikkeld. Een doosje met de meest gebruikte lastig verkrijgbare Romeinse smaakmakers waarmee je direct aan de slag kunt met de recepten uit het kookboekje.

BESTEL
Romeinse smaakmakers
Romeinse smaakmakers