Taarten & Pasteien

taarten & pasteien

pronkstukken uit de historische keuken

Taarten & Pasteien. Pronkstukken uit de historische keuken is een vlot toegankelijk kookboek met een mooi assortiment hartige pastei- en taartrecepten met een diversiteit aan heerlijke en verrassende vullingen. De gerechten komen uit kookboeken van middeleeuwen tot en met 19e eeuw. Geen historisch gerecht is zo veelzijdig als de pastei of taart. Rijk gevuld met smakelijke deegkorst is het heerlijk comfort food en bovendien een pronkstuk op tafel.

Het kookboek geeft duidelijke instructies voor het maken van mooie taarten en pasteien. Het verhaalt over de geschiedenis van deze populaire historische gerechten en laat deze ook zien in het historisch beeldmateriaal waarmee het boek rijk geïllustreerd is. De recepten zijn vastgelegd op prachtige foto’s van Jeroen Savelkouls.

bestel het kookboek
Cierlijcke voorsnydinge, Pastei

historische pasteien

Het kookboek biedt een diversiteit aan historische pasteien en taarten, waarbij een mooie mix is gemaakt van vlees, vis en vegetarisch. Voor ieder wat wils!

Historisch recept taart & pastei

Taarten & Pasteien staat vol mooie recepten waarvan ik het bijzonder jammer vind dat ze in de loop der tijd verloren zijn gegaan. Met het kookboek probeer ik ze weer leven in te blazen en lezers en bakkers te laten zien en proeven hoeveel inspiratie je uit historische kookmanuscripten kunt halen.

Alle recepten zijn voorzien van een vlot verhaal, handige tips en stap voor stap instructie voor het maken van de pastei of taart.

bestel het kookboek
Paddenstoelenpasteitjes
Fazantpastei op 'Smaak, Gehoor en Tast' van Breugel uit ca 1620 in Museo del Prado

schilderijen van taarten

Het historisch kookboek is zeer rijk geïllustreerd met schilderijen en prenten uit binnen- en buitenland. Ik selecteerde passende beelden met taarten en pasteien uit middeleeuwen tot en met 19e eeuw.

Hoe maak je een goed pasteideeg?

Deze en meerdere vragen worden beantwoord in een gratis kookworkshop op eet!verleden Academie, het online platform voor culinaire geschiedenis. In deze kookworkshop is een pagina beschikbaar waarop alle bronteksten van de gebruikte historische recepten te vinden zijn. Daarnaast tref je daar kookvideo’s over het maken van goed pastei- en taartdeeg, het vormen van pasteien en de kneepjes van het vak om pasteien prachtig te decoreren. De workshop is gratis te volgen, met een gratis account op de Academie.

ga naar gratis kookworkshop
Historische pastei

Prachtige foto’s

Alle gerechten in het boek zijn prachtig gefotografeerd door Jeroen Savelkouls. Jeroen zorgt ervoor dat mijn gerechten spreken en jij precies ziet wat het resultaat zal zijn.