Jacob Duck, De Wijnproevers, ca 1640, Rijksmuseum

historische wijn-spijsproeverij

Samen met Mariëlla Beukers van Wijnkronieken organiseer ik op 10 en 11 juni een Historische High Wine op Kasteel Amerongen. Je geniet van een proeverij van vijf mooie wijnen en vijf bijpassende gerechtjes uit vier eeuwen Nederlandse eet- en drinkcultuur. Kasteel Amerongen biedt ons een warm welkom met een unieke rondleiding over de eetcultuur op het kasteel. Bovendien haalt het speciaal voor ons een prachtig handgeschreven kookboek uit de bibliotheek dat je in kunt zien tijdens de rondleiding. Eén keer raden uit welk historisch kookboek de hapjes komen die je gaat proeven….

reserveer een plek

geschiedenis wijn-spijs

Tijdens de historische proeverij vertellen Mariëlla en ik je over de geschiedenis van wijnen en spijzen in Nederland. Aan de hand van een presentatie vol historisch beeldmateriaal krijg je een goed beeld van wat er zoal gegeten en gedronken werd in de afgelopen eeuwen op adellijke huizen zoals Kasteel Amerongen. Er is maar één manier om deze geschiedenis goed tot je te nemen: door te proeven!

Receptenboek Mevrouw Rosande

Proeven uit historisch kookboek

Op Kasteel Amerongen wordt een bijzonder handgeschreven kookboek bewaard met recepten uit de zeventiende en achttiende eeuw. Groot op de voorkant van het boek prijkt de naam “Mevrouw Rosande”. Wie was deze dame? Waarom noteerde zij deze recepten? En wat werd belangrijk geacht om op te schrijven? Je hoort het allemaal tijdens deze bijzondere activiteit. Het boek geeft overigens niet alleen heerlijke gerechten en hapjes, maar ook bijzondere drankjes. Dat wordt dus echt proeven uit onze geschiedenis!

Kasteel amerongen

Kasteel Amerongen heeft speciaal voor deze activiteit een rondleiding ontwikkeld over de eetcultuur op het kasteel. Je bezoekt de keukens, eetkamer, dienkamer, voorraadkamers en ontdekt bijzondere verhalen en verrassingen!

Boek de rondleiding met proeverij
Borreltijd. Hapjes & drankjes uit de historische keuken

Kookboek Borreltijd!

Mariëlla en ik schreven vorig jaar het kookboek Borreltijd! Hapjes & drankjes uit de historische keuken. In het kookboek namen we wat hapjes en een drankje uit het kookboek van Mevrouw Rosande op. Dit was voor ons aanleiding om deze mooie Historische High Wine in samenwerking met Kasteel Amerongen te organiseren.

We brengen een stapel boekjes mee naar de proeverij. Liefhebbers kunnen ons kookboek ter plaatse met korting ontvangen. En natuurlijk zullen we het voor je signeren.

bekijk het kookboek

Datum & locatie

Data:  zaterdag 10 & zondag 11 juni 2023

Tijd: 16.00-18.30 uur

Locatie: Kasteel Amerongen

Kosten: € 70 per persoon

Inclusief: proeverij van vijf wijnen en vijf gerechtjes, belevenislezing, entree kasteel, speciale rondleiding door kasteel, bekijken kookboek Mevrouw Rosande

boek hier een plekje
Wijn!verleden

Wijn!verleden

Mariella en Manon speuren naar wijnen met een lange geschiedenis en een goed verhaal en presenteren hun vondsten in hun gezamenlijke initiatief wijn!verleden. We publiceren verhalen op onze websites en organiseren af en toe een smakelijke activiteit, zoals de Historische High Wine. In 2021 schreven we samen het verrukkelijke kookboek Borreltijd! Hapjes en drankjes uit de historische keuken.

bekijk historische wijnverhalen

Cursus keuken 18e eeuw

In de online kookcursus De keuken van de 18e eeuw laat ik geschiedenis- en kookliefhebbers genieten van de smakelijke 18e eeuw. Aan de hand van artikelen, kookvideo’s, historisch beeldmateriaal, interviews met deskundigen en heel veel recepten leer je over historische kooktechnieken, ingrediënten, kookboeken, eet- en drinkgewoonten en smaak in de 18e eeuw. Voor de cursus maakten we filmopnames op Kasteel Amerongen en ook Mariëlla komt als deskundige aan het woord om je te vertellen over wijn in de 18e eeuw.

bekijk de cursus