Historische Kookreis Toscane

Florence_Jeroen Savelkouls

Florence_Jeroen Savelkouls

De Historische Kookreis Toscane van eet!verleden is een exclusieve en unieke reis door de geschiedenis van de Italiaanse keuken. Tijdens je verblijf in een parel van een oud Italiaans landhuis wisselen inspirerende en leerzame kookworkshops af met bezoeken aan uniek culinair erfgoed, proeverijen bij eeuwenoude familiebedrijven, inkopen op lokale markt en maaltijden op bijzondere locaties. Natuurlijk is er ook ruimte om te ontspannen op het prachtige landgoed of een duik te nemen in het zwembad.

De historische kookweek vindt plaats van zaterdag 9 t/m zaterdag 16 mei 2020 op een prachtige locatie in Castelfiorentino, niet ver van Florence. De reis is bedoeld voor gasten die in een relaxte omgeving en op ontspannen wijze willen leren over de geschiedenis van de Italiaanse keuken. In vijf uitgebreide kooksessies raak je gegarandeerd geïnspireerd door de ingrediënten, gerechten en streekproducten uit de Romeinse, middeleeuwse, Renaissance, 17e & 18e en tenslotte 19e & 20e eeuw. Daarnaast bieden bezoeken aan uniek culinair erfgoed verdieping op de kookworkshops. De proeverijen en maaltijden buiten de deur laten je kennis maken met eeuwenoude Toscaanse smaken.

Deze unieke kookweek, bomvol historie en heerlijke maaltijden, is volledig verzorgd.

Locatie

Tijdens de kookweek verblijf je in een traditioneel Toscaans landhuis van begin vorige eeuw. Het rustieke karakter van het pand is in perfecte balans met de landelijke inrichting van de ruimtes. Veel oude elementen als houten balken en schouwen gaan mooi samen met de antieke meubels in de woon- en slaapkamers.

Toscaans Landhuis

Toscaans Landhuis

Ondanks het traditionele karakter is het huis van alle moderne gemakken voorzien. De grote volledig ingerichte keuken mét houtoven was een doorslaggevende factor voor de keuze van deze locatie. Het biedt veel mogelijkheden voor verrukkelijke historische gerechten!

Keuken

Keuken

De slaapkamers zijn stijlvol ingericht, met moderne comfortabele matrassen in de veelal antieke ledikanten. Ook het sanitair is volledig gemoderniseerd en het landhuis kent maar liefst 5 badkamers.

Slaapkamer

Slaapkamer

Ontspannen zal zeker lukken in één van de vier woonkamers, op een van de heerlijke terrassen, in het zwembad, op de jeu de boules baan of al wandelend over het 15 hectare grote landgoed.

Zwembad

Zwembad

Kookworkshops

De kern van de Historische Kookreis zijn vijf uitgebreide kookworkshops waarin je de Italiaanse keuken van oudheid tot en met 20e eeuw zult ontdekken en proeven. Iedere kookworkshop begint met een korte introductie op het betreffende tijdvak. Iedere periode wordt gekenmerkt door mooie ingrediënten, eigen smaakmakers, smaakcombinaties en kooktechnieken. Bovendien leer je om onder andere pasta, brood, pizza (uit de houtoven!), risotto, worst en ijs te maken, dus dat belooft veel culinaire inspiratie op te leveren!

In de eerste kooksessie reizen we 2000 jaar terug in de tijd en koken we uit het enige overgeleverde kookboek uit de OUDHEID. Bijzondere smaakcombinaties verzekerd!

In de tweede sessie staat de MIDDELEEUWSE KEUKEN centraal. Er zijn een aantal zeer smakelijke kookmanuscripten uit de 14e en 15e eeuw overgeleverd, waaronder een specifiek Toscaans handschrift. Je zult verwonderd zijn over de vernuftige recepten die ruim 500 jaar geleden in Italië al op tafel stonden.

De RENAISSANCE is niet alleen op het gebied van kunst en cultuur een hoogtepunt in de Italiaanse geschiedenis. Ook op culinair vlak werden er meesterwerken gecreëerd. We koken uit een aantal bijzondere kookboeken die samengesteld zijn door echte maestro’s uit de Italiaanse keuken.

De 17E & 18E eeuw zijn onderwerp van de vierde kooksessie. Producten uit de nieuwe wereld worden langzaamaan geïntroduceerd, om nooit meer te vertrekken, zoals de tomaat. Ook ontstaan er veel gerechten die sinds deze periode de Italiaanse dis sieren.

Onze laatste kooksessie behelst de 19E EN 20E eeuw. Met alle kook- en historische kennis die je inmiddels opgedaan hebt, word je uitgedaagd om zelf historische recepten te interpreteren en er een mooie creatie van te maken. Dat wordt ongetwijfeld een bijzonder feestmaal!

Pasta uit de Renaissance

Pasta uit de Renaissance

Ingrediënten en producten

Italië is al eeuwenlang befaamd om zijn goede ingrediënten en vele streekproducten. Oude soorten, die in Nederland in de vergetelheid zijn geraakt, zijn in Italië nog dagelijkse kost. Daar sieren kardoen, lampascioni en bijvoorbeeld cichorei nog menig dis. Tijdens de kookweek koken we zoveel mogelijk met lokale en streekproducten, uit het seizoen uiteraard, en zul je ook kennis maken én koken met vergeten ingrediënten. De ingrediënten die we gebruiken zijn zoveel mogelijk biologisch.

Een bezoek aan een lokale markt is onderdeel van de kookreis. Je gaat er zelf inkopen doen voor de gerechten van onze historische kooksessie. Natuurlijk kun je er ook allerlei lekkers kopen om mee naar huis te nemen!

Vergeten eten: Lampascioni

Vergeten eten: Lampascioni

Ook ingrediënten en producten voor ontbijt en hapjes tussendoor zijn van Italiaanse bodem. Toscane is beroemd om zijn vele mooie streekproducten en daar zullen we heel wat van proeven! Omringd door vele Toscaanse wijngaarden, zullen we ook smakelijke lokale wijnen schenken gedurende de hele kookweek.

Kookreis Toscane

 • Uitgebreide historische kooksessies
 • Bezoek aan Florence, inclusief unieke rondleiding culinair erfgoed
 • Bezoek aan Renaissancevilla met eeuwenoude keuken en museum
 • Proeverij eeuwenoud familiebedrijf
 • Heerlijke lunch en diner bij lokale trattoria’s
 • Inkopen op lokale markt
 • Boek over geschiedenis Italiaanse keuken
 • Historisch kookboek naar keuze
 • Vegetariër? Van harte welkom!

 

Inspirerende begeleiding

De kookworkshops worden begeleid door culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Zij heeft jarenlange ervaring in het geven van historische kookworkshops, doet onderzoek naar de geschiedenis van de Italiaanse keuken en experimenteert veel met eeuwenoude Italiaanse recepten. Ook schrijft zij er regelmatig over in haar artikelen, kookboeken en op haar blog. Bovendien reist zij ieder jaar wel een keer naar Italië voor culinaire inspiratie en weet zij de lekkerste adresjes in Florence te vinden.

Manon-aan-het-Italiaans-ijs

Manon-aan-het-Italiaans-ijs

 

Programma

(Onder voorbehoud)

 • Dag 1: Aankomstdag. Kennismaking en gezamenlijk diner.
 • Dag 2: Bezoek Renaissancevilla, proeverij familiebedrijf (lunch), kooksessie Romeinse tijd (diner).
 • Dag 3: Vrije ochtend, lunch, kooksessie Middeleeuwen (diner).
 • Dag 4: Bezoek aan Florence: bezoek culinair erfgoed, lunch, vrije tijd, diner.
 • Dag 5: Inkopen lokale markt, lunch, kooksessie Renaissance (diner).
 • Dag 6: Vrije ochtend, lunch, kooksessie 17e & 18e eeuw (diner).
 • Dag 7: Bezoek aan San Gimignano: vrije tijd, lunch, kooksessie 19e & 20e eeuw (diner).
 • Dag 8: Vertrekdag. Ontbijt en afscheid.

Renaissance Villa di Medici

Renaissance Villa di Medici


 

Kosten

De Historische Kookreis Toscane is volledig verzorgd. Vanaf het moment van aankomst tot het vertrek van de accommodatie zijn alle kooksessies, maaltijden, wijnen, frisdranken, vervoer, proeverijen en entrees inbegrepen. Vervoer naar en van de locatie vanuit Nederland zijn niet inbegrepen.

Kookreis twin room € 1.750,00 p.p.
Kookreis double room € 1.750,00 p.p.
Kookreis single room € 1.950,00 p.p.

Bij boeking van de kookreis via onderstaande link doe je een aanbetaling van 50% van het totaalbedrag. Details over de reis en betaling van het resterende bedrag volgen na boeking.

BOEK TWIN ROOM
BOEK DOUBLE ROOM
BOEK SINGLE ROOM

 

Faciliteiten

Kooksessies
Voor de kooksessies, ontbijt en overige maaltijden zijn alle faciliteiten aanwezig. De twee volledig uitgeruste keukens, inclusief houtoven, staan tot onze beschikking. Voor iedere deelnemer is er daarnaast een keukenschort, notitieboek, receptenboekjes bij de kooksessies, een culinair gidsje voor Florence, literatuurlijst met historische kookboeken én een boek over de geschiedenis van de Italiaanse keuken.

Nachtrust
Het Toscaanse landhuis biedt diverse slaapkamers. Er zijn mogelijkheden om alleen op een kamer te slapen (single room), een kamer te delen (twin room) of samen te verblijven in een kamer met een tweepersoonsbed (double room). Je kunt je keuze bij je boeking kenbaar maken. Houd er rekening mee dat de ruimte om alleen op een kamer te slapen beperkt is, dus wacht niet te lang met boeken als dat je voorkeur heeft.

Slaapkamer

Slaapkamer

Vervoer
Al het vervoer ter plaatse is inbegrepen bij de reis. We zullen er regelmatig met een busje op uit trekken. Een chauffeur brengt ons zorgeloos op plaatsen van bestemming.

Vervoer van en naar Italië en het vervoer naar en van het landhuis op de aankomst- en vertrekdag is NIET inbegrepen bij de reis. Dit dien je zelf te organiseren. Na boeking ontvang je uitgebreide informatie over mogelijkheden van vliegreizen, treinreis, route met auto en taxiservice vanaf het vliegveld. Afhankelijk van aankomsttijden op het vliegveld en autoritten vanuit Nederland help ik graag om gezamenlijke taxi’s of carpooldates te regelen tussen deelnemers aan de kookweek.