historische kookreis toscane

Unieke reis door de geschiedenis van de Italiaanse keuken

ga mee!

De Historische Kookreis Toscane van eet!verleden is een exclusieve en unieke reis door de geschiedenis van de Italiaanse keuken. Tijdens je verblijf in een parel van een oud Italiaans landhuis wisselen inspirerende en leerzame kookworkshops af met bezoeken aan uniek culinair erfgoed, proeverijen bij eeuwenoude familiebedrijven, inkopen op lokale markt en maaltijden op bijzondere locaties. Natuurlijk is er ook ruimte om te ontspannen op het prachtige landgoed of een duik te nemen in het zwembad.

op reis & corona

Mocht de reis geen doorgang kunnen vinden in verband met een negatief reisadvies of sterk beperkende coronamaatregelen, dan wordt het volledige bedrag gerestitueerd.

Artisjokken op de markt

Kookweek 7 t/m 14 mei 2022

De reis is bedoeld voor gasten die in een relaxte omgeving en op ontspannen wijze willen leren over de geschiedenis van de Italiaanse keuken. In vijf uitgebreide kooksessies raak je gegarandeerd geïnspireerd door de ingrediënten, gerechten en streekproducten uit de Romeinse, middeleeuwse, Renaissance, 17e & 18e en tenslotte 19e & 20e eeuw. Daarnaast bieden bezoeken aan uniek culinair erfgoed verdieping op de kookworkshops. De proeverijen en maaltijden buiten de deur laten je kennis maken met eeuwenoude Toscaanse smaken. Deze unieke kookweek, bomvol historie en heerlijke maaltijden, is volledig verzorgd.

locatie

Het Toscaanss landhuis

Traditioneel landhuis

Het rustieke karakter van het pand is in perfecte balans met de landelijke inrichting van de ruimtes. Veel oude elementen als houten balken en schouwen gaan mooi samen met de antieke meubels in de woon- en slaapkamers.

Keuken

Keuken met houtoven

Het huis is van alle moderne gemakken voorzien. De grote volledig ingerichte keuken mét houtoven was een doorslaggevende factor voor de keuze van deze locatie. Het biedt veel mogelijkheden voor verrukkelijke historische gerechten!

Slaapkamer

Stijlvolle slaapkamers

De slaapkamers zijn stijlvol ingericht, met moderne comfortabele matrassen in de veelal antieke ledikanten. Ook het sanitair is volledig gemoderniseerd en het landhuis kent maar liefst 5 badkamers.

Zwembad bij het Toscaanse landhuis

Verwarmd zwembad

Ontspannen zal zeker lukken in één van de vier woonkamers, op een van de heerlijke terrassen, in het zwembad, op de jeu de boules baan of al wandelend over het 15 hectare grote landgoed.

Vijf kookworkshops

De kern van de Historische Kookreis zijn vijf uitgebreide kookworkshops waarin je de Italiaanse keuken van oudheid tot en met 20e eeuw zult ontdekken en proeven. Iedere kookworkshop begint met een korte introductie op het betreffende tijdvak. Iedere periode wordt gekenmerkt door mooie ingrediënten, eigen smaakmakers, smaakcombinaties en kooktechnieken. Bovendien leer je om onder andere pasta, brood, pizza (uit de houtoven!), risotto, worst en ijs te maken, dus dat belooft veel culinaire inspiratie op te leveren!

Pizza bakken in de houtoven
Pizza uit eigen houtoven

2000 jaar kookgeschiedenis

In de eerste kooksessie reizen we 2000 jaar terug in de tijd en koken we uit het enige overgeleverde kookboek uit de OUDHEID. Bijzondere smaakcombinaties verzekerd!

In de tweede sessie staat de MIDDELEEUWSE KEUKEN centraal. Er zijn een aantal zeer smakelijke kookmanuscripten uit de 14e en 15e eeuw overgeleverd. Je zult verwonderd zijn over de vernuftige recepten die ruim 500 jaar geleden in Italië al op tafel stonden.

De RENAISSANCE is niet alleen op het gebied van kunst en cultuur een hoogtepunt in de Italiaanse geschiedenis. Ook op culinair vlak werden er meesterwerken gecreëerd. We koken uit een aantal bijzondere kookboeken die samengesteld zijn door echte maestro’s uit de Italiaanse keuken.

De 17E & 18E eeuw zijn onderwerp van de vierde kooksessie. Producten uit de nieuwe wereld worden langzaamaan geïntroduceerd, om nooit meer te vertrekken, zoals de tomaat.

Met alle kook- en historische kennis die je inmiddels opgedaan hebt, word je uitgedaagd om zelf recepten uit de 19E EN 20E eeuw te interpreteren en er een mooie creatie van te maken.

ingrediënten

Italië is al eeuwenlang befaamd om zijn goede ingrediënten en vele streekproducten. Tijdens de kookweek koken we zoveel mogelijk met lokale seizoensproducten en zul je ook kennis maken én koken met vergeten ingrediënten.

Inkopen op de markt

Een bezoek aan een lokale markt is onderdeel van de kookreis. Je gaat er zelf inkopen doen voor de gerechten van onze historische kooksessie. Natuurlijk kun je er ook allerlei lekkers kopen om mee naar huis te nemen.

Ook ingrediënten en producten voor ontbijt en hapjes tussendoor zijn overigens van Italiaanse bodem. Toscane is beroemd om zijn vele mooie streekproducten en daar zullen we heel wat van proeven! Omringd door vele Toscaanse wijngaarden, zullen we ook smakelijke lokale wijnen schenken gedurende de hele kookweek.

Inkopen op de markt
Bezoek aan stillevenmuseum

Bezoek aan Italiaans culinair erfgoed

Italianen zijn trots op hun culinair erfgoed. Dat uit zich niet alleen in behoud van topingrediënten en eeuwenoude recepten, maar ook in hun aandacht voor hun kunsthistorisch en monumentaal culinair erfgoed.

Tijdens de kookreis neem ik je onder andere mee naar een van de Medici villa’s dat het best bewaarde geheim van Toscane herbergt: een museum met een fenomenale culinair historische collectie. Je kijkt je ogen uit! Dat zul je ongetwijfeld ook doen in de middeleeuwse keuken waar ik je mee naar toe neem in Florence.

uit eten

Natuurlijk gaan we ook proeven wat er tegenwoordig gekookt wordt in Toscane. Zo lunchen we in een Renaissance villa, genieten we van een menu waarin saffraan de hoofdrol speelt, eten we traditioneel Toscaans en laten we ons in de watten leggen in een modern restaurant waar de mooiste Italiaanse streekproducten op tafel komen.

Manon-aan-het-Italiaans-ijs

Inspirerende begeleiding

De kookworkshops worden begeleid door mij, culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Ik heb jarenlange ervaring in het geven van historische kookworkshops, doe onderzoek naar de geschiedenis van de Italiaanse keuken en experimenteer veel met eeuwenoude Italiaanse recepten. Ook schrijf ik er regelmatig over in mijn artikelen, kookboeken en op mijn blog. Bovendien reis ik ieder jaar wel een keer naar Italië voor culinaire inspiratie en weet ik de lekkerste adresjes in Florence te vinden. En daar ga ik je zeker mee naar toe nemen…

Extra’s

Voor iedere deelnemer is er een keukenschort, notitieboek en receptenboekjes bij de kooksessies. Daarnaast kun je je voorbereiden op ons bezoek aan Florence met een culinair gidsje van de stad dat ik maakte. Voor verdieping op de kookgeschiedenis van Italië ontvang je een literatuurlijst met historische kookboeken én een boek over de geschiedenis van de Italiaanse keuken dat ik speciaal voor de reis schreef.

Optioneel is er ruimte om tweemaal de lunch mee te bereiden, waarbij we ook de houtoven gebruiken en ik een extra broodbakworkshop geef. Ook mee op pad om boodschappen te doen behoort tot de mogelijkheden.

Historische-Kookreis-Toscane

programma

Dag 1

Aankomstdag. Kennismaking met aperitief (en uitzicht!) en gezamenlijk diner.

Dag 2

Bezoek Renaissancevilla, lunch in historische villa, kooksessie Romeinse tijd (diner).

Dag 3

Vrije ochtend, lunch (optioneel: meekoken), kooksessie Middeleeuwen (diner).

Dag 4

Bezoek aan Florence: bezoek culinair erfgoed, lunch, vrije tijd, traditioneel Toscaans diner.

Dag 5

Inkopen lokale markt, lunch met vondsten van de markt, kooksessie Renaissance (diner).

Dag 6

Vrije ochtend, lunch (optioneel: meekoken), kooksessie 17e & 18e eeuw (diner).

Dag 7

Bezoek aan San Gimignano: vrije tijd, (saffraan)lunch, kooksessie 19e & 20e eeuw (diner).

Dag 8

Vertrekdag. Ontbijt en afscheid. Naar huis vol inspiratie en met mooie herinneringen!

kosten

De Historische Kookreis Toscane is volledig verzorgd. Vanaf het moment van aankomst tot het vertrek van de accommodatie zijn alle kooksessies, maaltijden, wijnen, frisdranken, vervoer, proeverijen en entrees inbegrepen. Alleen vervoer naar en van de locatie vanuit Nederland zijn niet inbegrepen. Daar help ik je graag bij indien gewenst. Bij boeking van de kookreis via onderstaande link doe je een aanbetaling van 50% van het totaalbedrag. Details over de reis en betaling van het resterende bedrag volgen na boeking.

Twin room

Kom je samen met een vriend(in) of ga je alleen mee op reis en wil je een kamer delen, dan zijn de mooi ingerichte twin rooms een fijne plek om te verblijven.

Kosten: € 1.750 p.p.

boek twin room

Double room

Voor stellen zijn er een aantal double rooms beschikbaar met ruime bedden in sfeervol ingerichte kamers. Een fijne nachtrust verzekerd!

Kosten: € 1.750 p.p.

boek double room

Single room

Slaap je graag alleen op een kamer dan is een single room voor je ingericht. De eenpersoonskamers zijn beperkt, dus wacht niet te lang met reserveren.

Kosten: € 1.950 p.p.

boek single room

reacties van mijn gasten

Ik vond de Historische Kookreis een droom: een prachtig concept op een schitterende locatie. Manon heeft de reis werkelijk tot in de puntjes uitgedacht voorbereid. Bovendien was het super gezellig. Bravo!!

De combinatie van alles maakte deze week voor ons echt een geweldig leuke week. De activiteiten, het koken, de excursies, de prachtige locatie, de heel leuke groep en de manier waarop jij het programma opgezet en uitgevoerd hebt.

Ik vond alles leuk, van het zwemmen ‘s ochtends tot de wandeling naar het dorp om de Giro te zien voorbijtrekken, van het koken met allemaal mooie ingrediënten tot de pizza-oven en de tweeminutenvaatwasser, van de leuke groep tot de stille hoekjes op het landgoed om even lekker te kunnen lezen, van het samen eten en genieten tot de superleuke begeleiding. Het was een dure reis, maar iedere cent waard.

Nooit geweten dat er zoveel soorten citroenen waren! Je wordt een hele week in de watten gelegd door Manon.

Dichter bij het koken en het eten zoals onze voorouders het deden kun je niet komen.

Waar kan ik me opgeven voor de reis voor gevorderden?

Heb je vragen over de Historische Kookreis of wil je weten of de reis bij je past? Neem dan even contact met me op.

mail manon