Historische Kookreis Toscane

historische kookreis toscane

Unieke reis door de geschiedenis van de Italiaanse keuken

ga mee!

De Historische Kookreis Toscane van eet!verleden is een exclusieve en unieke reis door de geschiedenis van de Italiaanse keuken. Tijdens je verblijf in een parel van een oud Italiaans landhuis wisselen inspirerende en leerzame kookworkshops af met bezoeken aan uniek culinair erfgoed, inkopen op lokale markt en maaltijden en proeverijen op bijzondere locaties. Natuurlijk is er ook ruimte om te ontspannen op het prachtige landgoed of een duik te nemen in het zwembad.

Reis Toscane Florence

data kookreis toscane 2025

3 t/m 10 mei 2025
10 t/m 17 mei 2025
reserveer voor 2025
Kookcursus Italië

Kookcursus in Italië

De reis is bedoeld voor gasten die in een relaxte omgeving en op ontspannen wijze willen leren over de geschiedenis van de Italiaanse keuken. In vijf uitgebreide kooksessies raak je gegarandeerd geïnspireerd door de ingrediënten, gerechten en streekproducten uit de Romeinse, middeleeuwse, Renaissance, 17e & 18e en tenslotte 19e & 20e eeuw. Daarnaast bieden bezoeken aan uniek culinair erfgoed verdieping op de kookworkshops. De proeverijen en maaltijden buiten de deur laten je kennis maken met eeuwenoude Toscaanse smaken. Deze unieke kookweek, bomvol historie en heerlijke maaltijden, is volledig verzorgd.

Ga ook mee naar toscane

locatie in toscane

Kookweek Italië

Traditioneel landhuis

Het rustieke karakter van het pand is in perfecte balans met de landelijke inrichting van de ruimtes. Veel oude elementen als houten balken en schouwen gaan mooi samen met de antieke meubels in de woon- en slaapkamers.

Kookworkshop in Italië

Keuken met houtoven

Het huis is van alle moderne gemakken voorzien. De grote volledig ingerichte keuken mét houtoven was een doorslaggevende factor voor de keuze van deze locatie. Het biedt veel mogelijkheden voor verrukkelijke historische gerechten!

Koken in Toscane

Stijlvolle slaapkamers

De slaapkamers zijn stijlvol ingericht, met moderne comfortabele matrassen in de veelal antieke ledikanten. Ook het sanitair is volledig gemoderniseerd: het landhuis heeft 5 gedeelde badkamers.

Kookweek Toscane met zwembad

Zwembad met ligstoelen

Ontspannen zal zeker lukken in één van de vier woonkamers, op een van de heerlijke terrassen, in het zwembad, op de jeu de boules baan of al wandelend over het 15 hectare grote landgoed.

Vijf kookworkshops in Toscane

De kern van de Historische Kookreis zijn vijf uitgebreide kookworkshops waarin je de Italiaanse keuken van oudheid tot en met 20e eeuw zult ontdekken en proeven. Iedere kookworkshop begint met een kort college over de culinaire geschiedenis van het betreffende tijdvak. Zo krijg je, aan de hand van een beeldpresentatie, een goede kijk op de periode waaruit we gaan koken. Ieder tijdvak wordt gekenmerkt door mooie ingrediënten, eigen smaakmakers, smaakcombinaties en kooktechnieken. Bovendien leer je om onder andere pasta, brood, risotto, pastei, worst en ijs te maken, dus dat belooft veel culinaire inspiratie op te leveren!

Historische kooksessie
Kookworkshop Florence

2000 jaar Italiaanse kookgeschiedenis

In de eerste kooksessie reizen we 2000 jaar terug in de tijd en koken we uit het enige overgeleverde kookboek uit de OUDHEID. Bijzondere smaakcombinaties verzekerd!

In de tweede sessie staat de MIDDELEEUWSE KEUKEN centraal. Er zijn een aantal zeer smakelijke kookmanuscripten uit de 14e en 15e eeuw overgeleverd. Je zult verwonderd zijn over de vernuftige recepten die ruim 500 jaar geleden in Italië al op tafel stonden.

De RENAISSANCE is niet alleen op het gebied van kunst en cultuur een hoogtepunt in de Italiaanse geschiedenis. Ook op culinair vlak werden er meesterwerken gecreëerd. We koken uit een aantal bijzondere kookboeken die samengesteld zijn door echte maestro’s uit de Italiaanse keuken.

De 17E & 18E eeuw zijn onderwerp van de vierde kooksessie. Producten uit de nieuwe wereld worden langzaamaan geïntroduceerd, om nooit meer te vertrekken, zoals de tomaat.

Met alle kook- en historische kennis die je inmiddels opgedaan hebt, word je uitgedaagd om zelf recepten uit de 19E EN 20E eeuw te interpreteren en er een mooie creatie van te maken.

Pizzaworkshop in Toscane

Een kookreis in Italië is niet compleet zonder dat je leert hoe je een goede pizza maakt. De riante keuken van onze verblijfslocatie heeft een houtgestookte pizza-oven. Hier gaan we onze zelfgemaakte pizza’s en brood in bakken. Ik leer je tijdens een pizzaworkshop hoe je goed deeg maakt: kneden, opbollen en rijzen komen allemaal aan bod. Ook de techniek van het ‘inschieten’ van de pizza in de oven kent geen geheimen meer voor je.

Kookworkshop Toscane
Toscaanse kookcursus

ingrediënten

Italië is al eeuwenlang befaamd om zijn goede ingrediënten en vele streekproducten. Tijdens de kookweek koken we zoveel mogelijk met lokale seizoensproducten en zul je ook kennis maken én koken met vergeten ingrediënten.

Inkopen op de Italiaanse markt

Een bezoek aan een lokale markt is onderdeel van de kookreis. Je gaat er zelf inkopen doen voor de gerechten van onze historische kooksessie. Natuurlijk kun je er ook allerlei lekkers kopen om mee naar huis te nemen.

Ook ingrediënten en producten voor ontbijt en hapjes tussendoor zijn overigens van Italiaanse bodem. Toscane is beroemd om zijn vele mooie streekproducten en daar zullen we heel wat van proeven! Omringd door vele Toscaanse wijngaarden, zullen we ook smakelijke lokale wijnen schenken gedurende de hele kookweek.

ik ga mee shoppen in toscane
Kookworkshop Italië Inkopen op de markt
Kunstreis en Cultuurreis Italië

Bezoek aan Italiaans culinair erfgoed

Italianen zijn trots op hun culinair erfgoed. Dat uit zich niet alleen in behoud van topingrediënten en eeuwenoude recepten, maar ook in hun aandacht voor hun kunsthistorisch en monumentaal culinair erfgoed.

Tijdens de kookreis neem ik je onder andere mee naar een van de Medici villa’s dat het best bewaarde geheim van Toscane herbergt: een museum met een fenomenale culinair historische collectie. Je kijkt je ogen uit! Dat zul je ongetwijfeld ook doen in de middeleeuwse keuken waar ik je mee naar toe neem in Florence.

Kookvakantie Toscane Italië

uit eten

Natuurlijk gaan we ook proeven wat er tegenwoordig gekookt wordt in Toscane. Zo lunchen we in een Renaissance villa, genieten we van een menu waarin saffraan de hoofdrol speelt, eten we traditioneel Toscaans en laten we ons in de watten leggen in een modern restaurant waar de mooiste Italiaanse streekproducten op tafel komen.

Kookreis Toscane met Manon

Inspirerende begeleiding

De kookworkshops worden begeleid door mij, culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Ik heb jarenlange ervaring in het geven van historische kookworkshops, doe onderzoek naar de geschiedenis van de Italiaanse keuken en experimenteer veel met eeuwenoude Italiaanse recepten. Ook schrijf ik er regelmatig over in mijn artikelen, kookboeken en op mijn blog. Bovendien reis ik ieder jaar wel een keer naar Italië voor culinaire inspiratie en weet ik de lekkerste adresjes in Florence te vinden. En daar ga ik je zeker mee naar toe nemen…

Extra’s tijdens kookreis Toscane

Voor iedere deelnemer is er een keukenschort, notitieboek en receptenboek van de kooksessies. Daarnaast kun je je voorbereiden op ons bezoek aan Florence met een culinair gidsje van de stad. Voor verdieping op de kookgeschiedenis van Italië ontvang je een literatuurlijst met historische kookboeken én een boek over de geschiedenis van de Italiaanse keuken dat ik speciaal voor de reis schreef. Optioneel is er ruimte om tweemaal de lunch mee te bereiden en mee op pad te gaan voor boodschappen.

Ga mee naar toscane
Historische Kookreis Toscane

programma kookreis toscane

Kookcursussen in Italië

Dag 1

Aankomstdag. Kennismaking met aperitief (en uitzicht!) en gezamenlijk diner.

Dag 2

Bezoek Renaissancevilla, lunch in historische villa, kooksessie Romeinse tijd (diner).

Dag 3

Vrije dag, lunch (optioneel: meekoken), kooksessie Middeleeuwen (diner).

Dag 4

Kooksessie Renaissance in 16de eeuwse keuken met lunch, vrije tijd, pizzaworkshop.

Dag 5

Inkopen lokalemarkt, lunch met vondsten van de markt, kook-sessie 17e & 18e eeuw (diner).

Dag 6

Vrije dag, lunch (optioneel: meekoken), kooksessie 19e & 20e eeuw (diner).

Dag 7

Bezoek aan Florence: bezoek culinair erfgoed, lunch, vrije tijd, traditioneel Toscaans diner.

Dag 8

Vertrekdag. Ontbijt en afscheid. Naar huis vol inspiratie en met mooie herinneringen!

kosten & garantie

De Historische Kookreis Toscane is VOLLEDIG VERZORGD. Vanaf het moment van aankomst tot het vertrek van de accommodatie zijn alle kooksessies, maaltijden, wijnen, frisdranken, vervoer, proeverijen, entrees en fooien inbegrepen. Alleen vervoer naar en van de locatie vanuit Nederland of België zijn niet inbegrepen. Daar adviseer ik je graag over indien gewenst.

De Historische Kookreis Toscane valt onder de garantie van STO Garant. Je kunt de voorwaarden van deze garantieregeling vinden op de website van STO Garant. Bekijk ook de reisvoorwaarden voor de historische kookreizen van eet!verleden.

Tweepersoonskamer

3 t/m 10 mei 2025

10 t/m 17 mei 2025

Voor stellen, familie of vriend(inn)en

zijn er sfeervol ingerichte tweepersoonskamers te boeken, met één groot bed of twee losse bedden. 

Kosten: € 1.895 per persoon

reserveer tweepersoonskamer

Eenpersoonskamer

3 t/m 10 mei 2025

10 t/m 17 mei 2025

Voor wie graag alleen op een kamer slaapt, zijn eenpersoonskamers te boeken. Deze kamers zijn beperkt, dus wacht niet te lang met reserveren.

Kosten: € 2.095 per persoon

reserveer eenpersoonskamer

reserveer de historische kookreis toscane

Je reserveert een plekje voor de Historische Kookreis Toscane door het invullen van het reserveringsformulier. Je ontvangt vervolgens een bevestiging van jouw reservering, samen met een officieel aanmeldformulier en alle details over de reis, het programma en over de aanbetaling van deze reis.

reserveer historische kookreis toscane

reacties van mijn gasten

Ik vond de Historische Kookreis een droom: een prachtig concept op een schitterende locatie. Manon heeft de reis werkelijk tot in de puntjes uitgedacht voorbereid. Bovendien was het super gezellig. Bravo!!

De combinatie van alles maakte deze week voor ons echt een geweldig leuke week. De activiteiten, het koken, de excursies, de prachtige locatie, de heel leuke groep en de manier waarop jij het programma opgezet en uitgevoerd hebt.

Ik vond alles leuk, van het zwemmen ‘s ochtends tot de wandeling naar het dorp om de Giro te zien voorbijtrekken, van het koken met allemaal mooie ingrediënten tot de pizza-oven en de tweeminutenvaatwasser, van de leuke groep tot de stille hoekjes op het landgoed om even lekker te kunnen lezen, van het samen eten en genieten tot de superleuke begeleiding. Het was een dure reis, maar iedere cent waard.

Nooit geweten dat er zoveel soorten citroenen waren! Je wordt een hele week in de watten gelegd door Manon.

Dichter bij het koken en het eten zoals onze voorouders het deden kun je niet komen.

Waar kan ik me opgeven voor de reis voor gevorderden?

Heb je vragen over de Historische Kookreis of wil je weten of de reis bij je past? Neem dan even contact met me op.

mail manon