Recepten 18e & 19e eeuw

In de 18e & 19e eeuw waren de ogen van de Nederlandse adel en gegoede burgerij voornamelijk gericht op Frankrijk. Wat daar gebeurde, gedragen, gedacht en gegeten werd, werd hier geïmiteerd. Vanaf halverwege de 18e eeuw rolde er een scala aan kookboeken van keukenmeiden van de Nederlandse persen. De keukenmeiden leenden volop uit Franse werken. Misschien nog wel mooier dan de gedrukte kookboeken zijn de vele geschreven receptenverzamelingen van adellijke dames.

In 18e eeuwse kookboeken vinden we enerzijds nog 17e eeuwse en zelfs middeleeuwse invloeden als pasteien, suiker in hartige gerechten en schijngerechten (visgehakt in de vorm van een ham of kalfsvlees in de vorm van een paling). En anderzijds de nouvelle cuisine van eenvoudige gerechten, niet zoveel specerijen en vooral weinig uiterlijk vertoon. Zowel het gebruik van specerijen als van groene kruiden liep flink terug in de 18e eeuw en helemaal in de 19e eeuw. Aan specerijen bleven alleen peper, zout, kaneel, nootmuskaat, foelie en kruidnagel over.

De kookboeken laten veel nieuwe gerechten, ingrediënten en kooktechnieken zien. Interessant zijn de grote aantallen (nieuwe) zoete recepten. Desserts, gebak, suikerwerk, confituren en koekjes. Vooral deze recepten maken de 18e en 19e eeuw een avontuur om uit te koken. Probeer het maar eens met onze recepten hieronder, die we voor je bewerkt hebben zodat je ze vandaag de dag makkelijk kunt maken. Of kom gezellig koken tijdens onze leerzame Kookworkshop Keukenmeiden. Kijk voor wat lastiger te vinden ingrediënten vooral even in onze webwinkel.