Recepten Middeleeuwen

De smaak van de middeleeuwen in Europa is anders dan die we nu gewend zijn en ook weer heel anders dan de Romeinse keuken die er aan vooraf ging. De middeleeuwse keuken kenmerkt zich door rijke, stevige en uitgesproken smaken zoals specerij, zuur en zoet. Opvallend is dat de Europese kookmanuscripten die overgeleverd zijn bijna allemaal uit de late middeleeuwen komen, vooral de veertiende en vijftiende eeuw.

In de Arabische wereld is het net even anders. Daar verschijnt in de negendee eeuw een prachtig kookboekje en er volgen er vele in de middeleeuwen. In tegenstelling tot Europa lijken de recepten van ruim 500 jaar geleden opmerkelijk veel op de huidige gerechten in de Arabische wereld.

Helaas vind je nauwelijks hoeveelheden en bereidingswijzen in de kookboeken, dus we moeten zelf aan de slag om de middeleeuwse smaken weer tot leven te wekken. De gerechten op deze pagina, uit Europa en de Arabische wereld, zijn voor je uitgewerkt zodat je ze makkelijk thuis kunt recreëren.

Meer middeleeuwse recepten vind je in mijn middeleeuwse kookboek of leer je tijdens de middeleeuwse kookcursus. Kijk voor lastiger te vinden middeleeuwse ingrediënten eens in onze webwinkel of bestel de Middeleeuwse Starterkit.