Recepten Oudheid

Er is slechts één kookmanuscript uit de oudheid overgeleverd: De re coquinaria. Het kookboek wordt toegeschreven aan Marcus Gavius Apicius (eerste eeuw na Chr.), een foodie in de kringen van de Romeinse keizer Tiberius. In feite is het een verzameling recepten van de Griekse periode tot de vierde eeuw na Chr. Veel gerechten uit de Apiciustekst zijn zeer exclusief voor die tijd. Exotische dieren, handenvol dure specerijen, amforen vol garum (vissaus) en weilanden vol kruiden verdwenen in de bijzondere gerechten. Er staan nauwelijks bereidingswijzen in de tekst en hoeveelheden ontbreken zo goed als volledig. Naast de kooktekst van Apicius zijn er ook aanwijzingen voor gerechten te vinden bij andere antieke auteurs, zoals in Cato’s De agricultura en Plinius zijn Naturalis Historia.

Wanneer je de opsommingen van ingrediënten in het Romeinse kookboek voor de eerste keer leest, kun je je waarschijnlijk weinig bij de resultaten voorstellen. Om toch eens die bijzondere smaken op je bord te toveren, kun je de gerechten van deze website proberen. Een mooie ingang naar de Romeinse tijd en de keuken van de oudheid.

Meer Romeinse recepten vind je in mijn Romeinse kookboek of leer je tijdens de Romeinse kookcursus. Kijk voor lastiger te vinden Romeinse ingrediënten eens in onze webwinkel of bestel de Romeinse starterkit.