historische Culinaire reis venetië

Unieke reis door de geschiedenis van de Venetiaanse keuken

Ga mee op reis

Tijdens de historische culinaire reis in Venetië verkennen we de geschiedenis van de Venetiaanse eetcultuur vanuit een dertiende-eeuws palazzo in het hart van de lagunestad. We gaan historisch koken, maken een historische foodtour, genieten van een wijnproeverij, gaan shoppen op de markt, brengen bezoeken aan locaties met culinair historisch erfgoed, gaan op de koffie en thee in achttiende-eeuwse stijl en schuiven aan in parels van restaurants.

venetiëreis 2025

Wil je alvast een plekje reserveren voor de Venetiëreis van 24 t/m 28 maart 2025? Stuur me een mailtje!
reserveer voor 2025
Cicchetti-in-Venetië

Culinair genieten in Venetië

De historische culinaire reis in Venetië is een unieke reis. Ik zocht bijzondere plekken uit waar de eeuwenoude eetcultuur van de stad nog gekoesterd wordt. De locaties die we bezoeken verzamelde ik tijdens mijn vele ontdekkingstochten door Venetië de afgelopen jaren. De combinatie met alle historische en culinaire informatie die in alle activiteiten is verwerkt én op je bord komt, plus de samenwerking met gepassioneerde lokale professionals, maken deze reis tot een buitengewone en onvergetelijke ervaring die je ongetwijfeld nog lang zult koesteren. Je gaat ontdekken dat Venetianen hun culinaire tradities en erfgoed nog volop in ere houden en dit graag met je delen.

locatie in venetië

Ca Amadi

Historisch palazzo

We verblijven in een prachtig middeleeuws palazzo in Venetië. Het paleis behoorde eens toe aan de familie van Marco Polo. Veel historische elementen zijn nog zichtbaar in het eeuwenoude paleisje.

Prachtige eetzaal

Het palazzo met 7 kamers staat geheel tot onze beschikking. In de prachtige eetzaal, gelegen aan een kanaal, geniet je van een Italiaans ontbijt en een aantal historische activiteiten.

Verblijf Venetie 3

Stijlvolle slaapkamers

De slaapkamers zijn stijlvol en klassiek Venetiaans ingericht. Historische elementen worden gecombineerd met modern comfort. Alle kamers hebben een eigen badkamer.

Palazzo in hartje stad

Het palazzo ligt midden in het centrum van Venetië, op een steenworp afstand van de Rialtobrug. Het is daarmee de ideale uitvalsbasis voor ons rijke programma in de stad.

Historisch-Koken-in-Italië

Markt & Kookworkshop Venetië

De wereldberoemde en eeuwenoude Rialtomarkt wacht op ons bezoek. Het is niet ver zoeken naar knisperend verse groenten, kruiden en fruit. De vis is er zo vers dat hij nog ligt te flapperen op het ijs. De omringende winkels bezorgen ons onder andere de mooiste kazen, vlees en brood. Met onze buit gaan we naar een keuken en maken er mooie historische gerechten van. Ik geef twee kookworkshops tijdens de reis. We koken een lunch uit een middeleeuws Venetiaans manuscript en een diner uit een selectie van eeuwenoude Venetiaanse kookboeken.

Foodtour in hartje Venetië

Ik sloeg de handen ineen met Giada en Loris van Your Local in Venice om een unieke foodtour te ontwikkelen. Deze twee enthousiaste foodies en wijnkenners kennen de eetcultuur in Venetië op hun duimpje en proeven zich dagelijks een weg door het riante aanbod aan ingrediënten, gerechten, wijnen en culinaire verrassingen die Venetië te bieden heeft. Ze delen hun geheimen en beste adresjes met ons. Dat wordt genieten!

Foodtour Venetie

Ik wil mee!

Ben je al enthousiast over de reis? Boek een plekje voor deze unieke, inspirerende en smakelijke reis in Venetië!

meld je aan
Artisjokken-in-Venetie,-Pietro-Longhi,-Ca-Rezzonico

Culinair erfgoed van Venetië

In Venetië is culinaire geschiedenis nooit ver weg. In musea, monumenten, eetgelegenheden, café’s en gewoonweg op straat zijn honderden aanwijzingen en verwijzingen naar de rijke eetcultuur van vervlogen tijden. Tijdens de reis brengen we een bezoek aan een statig palazzo waar ik je onder ga dompelen in culinaire kunst uit het verleden. Aan de hand van schilderijen, objecten en ruimtes open ik je ogen, zodat je een kijkje in het culinair verleden van Venetië kunt nemen. Zo zal de ogenschijnlijke simpele artisjok op deze tafel de verteller van bijzondere verhalen blijken te zijn.

Koffie en thee in 18de-eeuwse stijl

We strijken neer bij een eeuwenoud koffiehuis waar de entourage nog hetzelfde is als bij de opening van de chique salon in de achttiende eeuw. We drinken er koffie en thee naar historisch recept en nemen daar uiteraard een taartje bij.

Koffie en thee Florian Venetie
Geschiedenis Italiaanse keuken

Extra’s tijdens de reis

Iedere deelnemer ontvangt een boek over de geschiedenis van de Italiaanse keuken, dat ik speciaal voor de historische culinaire reizen in Italië schreef. Daarnaast is er voor iedereen een culinair stadsgidsje van Venetië met bijzondere historisch culinaire plekken en erfgoedlocaties in de lagunestad. Een historisch kookboek naar keuze komt je ook toe.

Voor verdieping en als herinnering aan de reis mogen een receptenboek met alle historische recepten van de reis, een uitgebreide literatuurlijst met historische Italiaanse (kook)boeken en een notitieboekje om al je bevindingen en ontdekkingen in te noteren, niet ontbreken.

Inspirerende begeleiding

De culinaire reis in Venetië wordt begeleid door mij, culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Ik heb jarenlange ervaring in het organiseren van historische culinaire activiteiten, doe onderzoek naar de geschiedenis van de Italiaanse keuken en experimenteer veel met eeuwenoude Italiaanse recepten. Ook schrijf ik er regelmatig over in mijn artikelen, kookboeken en op mijn blog. Bovendien reis ik ieder jaar wel een keer naar Italië voor culinaire inspiratie en weet ik de lekkerste adresjes in Venetië te vinden. Ik sloeg de handen ineen met een aantal Venetianen die ons door culinair Venetië leiden tijdens een uitgebreide foodtour en wijnproeverij.

Rialtomarkt kookreis Venetië

programma culinaire reis venetië

Dag 1

Aankomstdag. Kennismaking met aperitief, belevenislezing over Venetiaanse keuken, gezamenlijk historisch diner.

Dag 2

Ontbijt hotel, shoppen Rialtomarkt, historische kookworkshop met lunch, vrije tijd, diner: lokale wijn & historische spijsproeverij

Dag 3

Ontbijt hotel, koffie/thee in 18de-eeuwse stijl, bezoek historisch palazzo, streetfoodlunch, historische kookworkshop met diner

Dag 4

Ontbijt hotel, foodtour door locals met lunch, vrije tijd, optioneel extra erfgoedtour, aperitivo/diner Venetiaanse bar

Dag 5

Ontbijt hotel, afscheid (mogelijkheid om spullen te laten staan), naar huis vol inspiratie en met mooie herinneringen! Of….

Extra dagen

Wil je je verblijf verlengen door het weekend vóór of na de culinaire reis in Venetië te blijven? Dat is mogelijk in het palazzo.

Koken in Italië

Inbegrepen in culinaire reis Venetië:

  • Alle foodactiviteiten: kookworkshops, foodtour, wijnproeverij
  • Alle culinair erfgoedactiviteiten: uitstapjes, lezing, tour
  • Alle maaltijden: ontbijt, lunch, diners
  • Drankjes bij alle maaltijden
  • Receptenboek met historische recepten van de reis
  • Boek over de geschiedenis van de Italiaanse keuken
  • Gidsje met culinaire tips in Venetië
  • Notitieboek voor al je aantekeningen
  • Historisch kookboek naar keuze
Vegetariër?

Omdat dit een historisch culinaire reis is en Venetië en vis al eeuwenlang een zeer goed huwelijk hebben, zullen vegetariërs een minder historische ervaring hebben tijdens de uitstapjes. Wil je weten wat dit voor jou als vegetariër betekent? Neem contact op.

mail manon

kosten

De Historische Culinaire Reis Venetië is volledig verzorgd. Vanaf het moment van aankomst tot het vertrek van de accommodatie zijn alle activiteiten, maaltijden, drankjes bij de maaltijden, proeverijen, entrees, vervoer en fooien inbegrepen. Alleen vervoer naar en van de locatie vanuit Nederland of België zijn niet inbegrepen. Daar adviseer ik je graag over indien gewenst.

Bij boeking van de reis via onderstaande link doe je een aanbetaling. Details over de reis, het programma en betaling van het resterende bedrag ontvang je na boeking.

15 t/m 19 april 2024 (VOL)

Twin-room-historische-culinaire-reis-Venetie

Twin room

15 t/m 19 april 2024

Kom je samen met een vriend(in) of familie en wil je samen een kamer delen, dan zijn de mooi ingerichte twin rooms een fijne plek om te verblijven.

Kosten: € 1.795 p.p.

boek twin room
ca amadi double room

Double room

15 t/m 19 april 2024

Voor stellen zijn er een aantal double rooms beschikbaar met ruime bedden in sfeervol ingerichte kamers. Een fijne nachtrust verzekerd!

Kosten: € 1.795 p.p.

boek double room
Verblijf-culinaire-reis-Venetie

Single room

15 t/m 19 april 2024

Slaap je graag alleen op een kamer dan is een single room voor je ingericht. De eenpersoonskamers zijn beperkt, dus wacht niet te lang met reserveren.

Kosten: € 1.995 p.p.

boek single room

22 t/m 26 april 2024 (VOL)

Twin-room-historische-culinaire-reis-Venetie

Twin room

22 t/m 26 april 2024

Kom je samen met een vriend(in) of familie en wil je samen een kamer delen, dan zijn de mooi ingerichte twin rooms een fijne plek om te verblijven.

Kosten: € 1.795 p.p.

boek twin room
ca amadi double room

Double room

22 t/m 26 april 2024

Voor stellen zijn er een aantal double rooms beschikbaar met ruime bedden in sfeervol ingerichte kamers. Een fijne nachtrust verzekerd!

Kosten: € 1.795 p.p.

boek double room
Verblijf-culinaire-reis-Venetie

Single room

22 t/m 26 april 2024

Slaap je graag alleen op een kamer dan is een single room voor je ingericht. De eenpersoonskamers zijn beperkt, dus wacht niet te lang met reserveren.

Kosten: € 1.995 p.p.

boek single room

Laat je inspireren

Je bent van harte welkom om deze bijzondere reis mee te beleven. Boek deze onvergetelijke ervaring.

boek de reis

reacties van mijn gasten

De Historische Kookreis naar Venetië was werkelijk een prachtige ervaring. Een programma vol van onvergetelijke indrukken, interessante bezoeken, mooie verhalen, heerlijk eten, goed gezelschap en dat allemaal onder de bevlogen begeleiding van Manon. Bij thuiskomst had ik het gevoel dat ik 3 weken weg was geweest. Ik kijk terug op een fantastische reis met hele mooie herinneringen.

We gingen voor de derde keer mee op een kookreis met eet!verleden. Het was weer een heel mooie en bijzondere ervaring. We hoorden veel over de historie op velerlei, maar vooral ook culinair gebied. Wandelen, proeven, boodschappen op de fantastische Rialtomarkt en natuurlijk zelf koken. Manon had het allemaal weer tot in de puntjes geregeld. Echt een feest om met haar op reis te gaan!

Ik was al een fan van de fantastische reizen die Manon in elkaar draait, maar de kookreis naar Venetië was zó leuk, dat ik serieus overweeg om nog een keer te gaan!

Het is iedere keer weer een verrassing hoeveel referenties aan eten te vinden zijn op schilderijen of gewoon op straat. Tijdens zo’n historische kookreis kijk je heel anders naar je omgeving.

Ik vond de bijzondere locaties, en het erváren van de stad en haar gelaagdheid het leukst. En ook: jouw onvermoeibaar kennis delen, en oog hebben voor ieder afzonderlijk. Chapeau!

De nieuwe kennis over het culinaire en historische verleden van Venetie – het viel allemaal op z’n plaats daar door de reis van Manon!

Heb je vragen over de Historische Culinaire Reis of wil je weten of de reis bij je past? Neem dan even contact op.

mail manon