Twickel Kookt_Kookboek Kasteel Twickel

Kookboek Kasteel twickel

Aan de hand van historische recepten, verrassende verhalen en prachtig beeldmateriaal geeft Twickel Kookt. Zes eeuwen eetcultuur van landgoed & kasteel een kijkje in het rijke culinaire verleden van Landgoed en Kasteel Twickel. Eeuwenlang was Twickel een zelfvoorzienend landgoed. Bijna alles wat nodig was voor een rijk en gevarieerd voedselpatroon werd op eigen terrein verbouwd. Ingekochte luxeproducten vulden deze rijkdom aan. De recepten uit bewaarde kookschriften van de bewoners van Twickel laten deze variatie zien. Speciaal voor dit boek zijn ze door mij uit de vergetelheid gehaald. De recepten zijn bewerkt voor de keuken van nu, zodat iedereen kan ervaren wat er de afgelopen eeuwen op Twickel op tafel stond.

Het kookboek is veel meer dan een boek met recepten. De gerechten worden omlijst met tal van verhalen over de eetcultuur op het kasteel. De culinaire collectie komt ruimschoots aan bod en het boek is bovendien rijk geïllustreerd met prachtige foto’s, originele documenten en historische afbeeldingen: allemaal afkomstig van dit bijzondere kasteel in Nederland.

 

bestel het kookboek

Neem een kijkje achter de schermen

In de video hiernaast neem je een kijkje achter de schermen tijdens het maken van het kookboek voor Kasteel Twickel. De video werd opgenomen toen we de historische gerechten fotografeerden in het kasteel. Neem snel een kijkje in het kasteel!

kasteel twickel

Het boek geeft een kijkje in het rijke culinaire verleden van landgoed Twickel. Stichting Twickel beheert veel bezittingen en collecties die met culinair erfgoed te maken hebben. Behalve serviezen, eetgerei, glaswerk, linnengoed, koperen pannen, bakvormen, keukengerei en fornuizen geven ook de wijnkelder, moestuin, oranjerie, ijskelder, akkers, weilanden, bossen en boerderijen een beeld van de eeuwenoude eetcultuur op landgoed en kasteel.

neem een kijkje op twickel

Recepten van Kasteel Twickel

In het huisarchief van Twickel zijn vier kookschriften en een serie losse recepten bewaard gebleven. Ze geven een mooi beeld van wat er bij bewoners van Twickel, hun familie en relaties op tafel heeft gestaan. Uit al die bijzondere recepten, eeuwen geleden door de bewoonsters van Twickel  genoteerd, is een selectie gemaakt voor dit boek.

dit wil ik zien
Kookschriften Kasteel Twickel

rijke culinaire collectie

De rijke culinaire collectie van Kasteel Twickel heeft een prominente plaats in het boek. Alle gerechten werden gefotografeerd op serviesgoed uit eigen collectie. Bijzondere en zelfs unieke objecten worden uitgelicht met mooie verhalen en prachtig beeldmateriaal.

Gerechten Kasteel Twickel

Historische gerechten

Voor Twickel Kookt dook ik in de kasteelkookschriften om een selectie te maken uit de honderden recepten. Ik koos voor recepten die typisch bleken voor het kasteel en die ook vandaag de dag nog goed te maken zijn. Er zitten een paar uitdagingen tussen, want niet iedereen heeft een snoek in de kasteelgracht zwemmen om te vullen of een negentiende-eeuws spit om hoenderen aan te roosteren. Alternatieven worden uiteraard gegeven in het boek.

De recepten in het boek zijn gevarieerd en bevatten bereidingen voor zowel vlees, gevogelte, vis, groente als fruit. Opvallend in de kookschriften is de grote hoeveelheid inmaakrecepten, dus daar kun je zeker een aantal heerlijke gerechten voor verwachten in het boek, zoals ingelegde augurkjes, moerbeisiroop en bessengelei.

Alle gerechten zijn gefotografeerd met collectiestukken van Twickel. Van kostbaar porselein tot personeelsservies en van keukengerei tot schitterende bakvormen. Af en toe pronkt een kookschrift op de foto, waarop het originele recept te zien is.

De foto’s van de gerechten werden gemaakt door Jeroen Savelkouls. Marianne Bernelot Moens (Twickel) en ik hadden de eer om samen met kasteelbeheerder Rob Bloemendal de keuze van de collectiestukken te maken. Een bijzondere ervaring voor ons allemaal!

ja, deze gerechten wil ik koken