Historisch Bakboek Taart

HISTORISCHe TAARTen

ZOETE TAARTEN UIT 500 JAAR BAKGESCHIEDENIS

Het digitale Historisch Bakboek Taart biedt een selectie zoete taarten uit de geschiedenis van de Lage Landen. De bakliefhebber vindt recepten van middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw en van aardbei tot zuurkool. Naast inspirerende historische taartrecepten bevat het boek informatie over taarthistorie in Nederland en België en veel prachtige afbeeldingen die deze verhalen illustreren.

bestel het bakboek

500 jaar taartgeschiedenis

Het was moeilijk kiezen uit de honderden taarten die overgeleverd zijn uit onze bakgeschiedenis. Ik koos een aantal van mijn favorieten (citroentaart), wat klassiekers (appeltaart) en spannende smaakcombinaties (zoete zuurkooltaart). Ook laat ik je kennis maken met nieuwe ontdekkingen, zoals een taart afgewerkt met meringue, die veel ouder is dan tot nu toe bekend!

De recepten komen allemaal uit kookboeken uit de Lage Landen. Het boek biedt een tijdreis van de oudste appeltaart uit begin zestiende eeuw tot en met roomtaartjes uit een handgeschreven kookboekje uit de negentiende eeuw.

Detail uit stilleven van Osias Beert, 17de eeuw, Rijksmuseum
Historisch Bakboek Taart, Aardbeientaart

Geschiedenis van taart

Verspreid door het bakboek is veel informatie over de geschiedenis van taart te vinden. Over onder andere deeg, bakmethoden, taartdecoratie, vullingen en smaak. Hoewel over smaak natuurlijk niet te twisten valt, wordt in het boek duidelijk dat we onze taarten steeds zoeter zijn gaan maken.

Het bakboek is mooi geillustreerd met historische afbeeldingen van taarten en de recepten zijn prachtig vastgelegd op foto door Jeroen Savelkouls.

bestel het bakboek
Historische deegrecepten

historische deegrecepten

Voor dit bakboek dook ik weer diep de bronnen in om op allerlei vlakken informatie boven tafel te krijgen. Ik verzamelde en vergeleek veel recepten voor taartdeeg. Via onderstaande knop lees je meer over historisch deeg.

lees meer over deeg

Historische taart aansnijden

Een historische taart aansnijden ging met veel ceremonieel gepaard in grote delen van de geschiedenis. In een instructieboekje over het aansnijden van gerechten uit 1664 wordt met uiterste precisie weergegeven hoe taarten en pasteien aan te snijden. Een koud kunstje volgens de auteur, maar was dat wel zo?

bekijk het aansnijden
Cierlijcke voorsnydinge aller tafelgerechten Harttaart
Taarten & Pasteien

Meer kookboeken

Het digitale Historisch Bakboek Taart is het elfde boek in een reeks historische kookboeken uitgegeven door eet!verleden. Sinds 2017 verschenen acht gedrukte en drie digitale boeken. Mijn kookboeken zijn een fijne mix tussen modern uitgewerkte historische recepten, bijzondere verhalen over culinaire geschiedenis, veel aandacht voor kunsthistorie en prachtige foto’s van alle gerechten.

bekijk kookboeken