Historisch Bakboek Taart

HISTORISCHe TAARTen

Aankondiging

In juni verschijnt het Historisch Bakboek Taart. Dit digitale bakboek biedt een selectie zoete taarten uit de geschiedenis van de Lage Landen. De bakliefhebber vindt recepten van middeleeuwen tot en met de negentiende eeuw en van aardbei tot zuurkool.

bekijk mijn andere boeken

boek gratis voor vrienden

Vrienden van eet!verleden ontvangen dit nieuwe digitale kookboek automatisch en gratis! Word ook vriend en ontvang naast dit nieuwe boek ook een mooi pakket aan kookboeken, kookcursussen, unieke historische recepten en kortingen op activiteiten.

word ook vriend

500 jaar taartgeschiedenis

Het was moeilijk kiezen uit de honderden taarten die overgeleverd zijn uit onze bakgeschiedenis. Ik koos een aantal van mijn favorieten (citroentaart), wat klassiekers (appeltaart) en spannende smaakcombinaties (zoete zuurkooltaart). Ook laat ik je kennis maken met nieuwe ontdekkingen, zoals een taart afgewerkt met meringue, die veel ouder is dan tot nu toe bekend!

De recepten komen allemaal uit kookboeken uit de Lage Landen. Het boek biedt een tijdreis van de oudste appeltaart uit begin zestiende eeuw tot en met roomtaartjes uit een handgeschreven kookboekje uit de negentiende eeuw.

Detail uit stilleven van Osias Beert, 17de eeuw, Rijksmuseum
Historisch Bakboek Taart, Aardbeientaart

Geschiedenis van taart

Verspreid door het bakboek is veel informatie over de geschiedenis van taart te vinden. Over onder andere deeg, bakmethoden, taartdecoratie, vullingen en smaak. Hoewel over smaak natuurlijk niet te twisten valt, wordt in het boek duidelijk dat we onze taarten steeds zoeter zijn gaan maken.

Het bakboek is mooi geillustreerd met historische afbeeldingen van taarten en de recepten zijn prachtig vastgelegd op foto door Jeroen Savelkouls.