koken in oorlogstijd
CREATIEF EN GEZOND KOKEN IN DE JAREN ’40
Koken in Oorlogstijd. Creatief en gezond koken in de jaren ’40 vertelt het verhaal over veerkracht en creativiteit in de keuken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Noodzakelijke ingrepen in het voedselpatroon lijken verrassenderwijs sterk op voedseltrends anno nu. Het oorlogskookboek bevat circa dertig creatieve voedzame oorlogsrecepten, vlotte korte artikelen, mooie foodfotografie van Jeroen Savelkouls en historisch beeldmateriaal.
Neem hier alvast een kijkje. In het tv programma Binnenste Buiten vertel ik over de oorlogskeuken en mijn kookboek.
Minder vlees eten, streekproducten, een eigen moestuin, fermenteren, wildplukken en koken met restjes. Deze populaire voedseltrends volgen voor een groot deel de noodzakelijke ingrepen in het voedselsysteem in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Er werd destijds – begrijpelijk – gemopperd op de voedselsituatie, maar achteraf blijkt uit onderzoek dat Nederlanders nog nooit zo gezond gevoed zijn als in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Een opmerkelijk verhaal dat mijns inziens verteld mag worden en inspiratie biedt voor de voedselproblematiek in de toekomst en voor onze dagelijkse persoonlijke omgang met voedsel.
bestel het kookboek