Cover Koken in Oorlogstijd

koken in oorlogstijd

CREATIEF EN GEZOND KOKEN IN DE JAREN ’40

Koken in Oorlogstijd. Creatief en gezond koken in de jaren ’40 vertelt het verhaal over veerkracht en creativiteit in de keuken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Noodzakelijke ingrepen in het voedselpatroon lijken verrassenderwijs sterk op voedseltrends anno nu. Het oorlogskookboek bevat circa dertig creatieve voedzame oorlogsrecepten, vlotte korte artikelen, mooie foodfotografie van Jeroen Savelkouls en historisch beeldmateriaal.

Neem hier alvast een kijkje. In het tv programma Binnenste Buiten vertel ik over de oorlogskeuken en mijn kookboek.

Minder vlees eten, streekproducten, een eigen moestuin, fermenteren, wildplukken en koken met restjes. Deze populaire voedseltrends volgen voor een groot deel de noodzakelijke ingrepen in het voedselsysteem in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Er werd destijds – begrijpelijk – gemopperd op de voedselsituatie, maar achteraf blijkt uit onderzoek dat Nederlanders nog nooit zo gezond gevoed zijn als in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Een opmerkelijk verhaal dat mijns inziens verteld mag worden en inspiratie biedt voor de voedselproblematiek in de toekomst en voor onze dagelijkse persoonlijke omgang met voedsel.

bestel het kookboek
Krachtrondjes WOII door eet!verleden. Foto: Jeroen Savelkouls

eten & drinken in de tweede wereldoorlog

Het menu en gerechten waren eenvoudig tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch wist de huisvrouw meestal smakelijke maaltijden voor haar gezin op tafel te toveren.

Recepten uit de Tweede Wereldoorlog

Het was geen feest als het om eten en drinken ging in de Tweede Wereldoorlog. De hoeveelheid en variatie aan ingrediënten liep in de loop van de oorlog sterk terug, het dagelijks maal werd steeds eentoniger en verkrijgbaarheid van smaakmakers nam eveneens af. Tot aan de hongerwinter was er echter voldoende voedsel voor iedere Nederlander, maar de keuze was zeer beperkt.

Oorlogskookboekjes, verhalen van ooggetuigen en ander bronnenmateriaal uit de jaren ’40 laten zien hoe vindingrijk en flexibel mensen met voeding omgingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Koken in Oorlogstijd vertelt dit verhaal aan de hand van recepten, artikelen en anekdotes. Je zult ontdekken dat eten uit de regio, minderen van vlees, conserveren, wildplukken, verwerken van etensrestjes en het verbouwen van je eigen groenten, fruit en kruiden niet alleen trends zijn van de afgelopen jaren.

Trend of geen trend, laat je met dit boekje inspireren door de oorlogskeuken om voedzame gezonde gerechten op tafel te zetten waar mens, dier en milieu je in de toekomst dankbaar voor zullen zijn.

Ik schreef het kookboek voor Uitgeverij Het Zwarte Schaap.

bestel het kookboek
Koken in Oorlogstijd Foto's Jeroen Savelkouls
Voedselbonnen Tweede Wereldoorlog

online kookcursus over de tweede wereldoorlog

Ik laat je in mijn online kookcursus kennis maken met de eenvoudige maar gezonde en creatieve keuken van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van artikelen, kookvideo’s, veel historisch beeldmateriaal en smakelijke recepten leer je over ingrediënten, het menu en grote vindingrijkheid in de keuken, waarin gezondheid, zuinigheid, koken met restjes, brandstofbesparing, moestuinieren, wildplukken, fermenteren en conserveren centraal stonden.

bekijk kookcursus