Historische kookcursus

De verstandige kock 1683

De verstandige kock 1683

Voor wie nieuwsgierig is naar de ontwikkelingen in onze culinaire geschiedenis en zich wil verdiepen in de bijzondere gerechten, ingrediënten en smaken van de afgelopen 2000 jaar is er de historische kookcursus bij eet!verleden. De vijf kooksessies geven je inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in de voedselgeschiedenis van Europa en bieden volop inspiratie voor bijzondere creaties in de hedendaagse keuken.

Vijf lessen – 2000 jaar culinaire geschiedenis

De kern van de Historische Kookcursus zijn vijf uitgebreide kookworkshops waarin je de Europese keuken van oudheid tot en met 19e eeuw zult ontdekken en proeven. Iedere periode wordt gekenmerkt door mooie ingrediënten, eigen smaakmakers, smaakcombinaties en kooktechnieken. Bovendien leer je om te fermenteren, een pronkpastei te maken en onder andere pasta, brood, worst en ijs te maken, dus dat belooft veel culinaire inspiratie op te leveren!

Iedere kookles begint met een korte introductie op het betreffende tijdvak aan de hand van een presentatie. Daarna gaan we de keuken van het historisch kookatelier in en koken we samen een aantal gerechten uit die periode. Na het koken gaan we aan tafel om te proeven en na te praten over de lesstof.

Middeleeuwse Worst

Middeleeuwse Worst

De kooksessies

In de eerste kooksessie reizen we 2000 jaar terug in de tijd en koken we uit het enige overgeleverde kookboek uit de OUDHEID. Bijzondere smaakcombinaties verzekerd!

In de tweede sessie staat de MIDDELEEUWSE KEUKEN centraal. Er zijn een aantal zeer smakelijke kookmanuscripten uit de 13e, 14e en 15e eeuw overgeleverd, waaronder een Nederlandstalig handschrift. Je zult verwonderd zijn over de vernuftige recepten die ruim 500 jaar geleden al op tafel stonden.

De RENAISSANCE is niet alleen op het gebied van kunst en cultuur een hoogtepunt in de Italiaanse geschiedenis. Ook op culinair vlak werden er meesterwerken gecreëerd. We koken uit een aantal bijzondere kookboeken die samengesteld zijn door echte maestro’s uit de Italiaanse keuken en ontdekken hoe dat vorm kreeg in de keuken van de Lage Landen.

Bolletjes 17e eeuw

Bolletjes eet!verleden

De Gouden Eeuw is onderwerp van de vierde kooksessie. Frankrijk loopt voorop in ontwikkelingen in de keuken in de 17e eeuw en dat krijgt al snel navolging in Nederland. We koken onder andere uit het oudste Noord-Nederlandse kookboek dat een interessante voorloper zal blijken voor de recepturen in de periodes die volgen.

Onze laatste kooksessie behelst de 18E & 19E eeuw. Met alle kook- en historische kennis die je inmiddels opgedaan hebt, word je uitgedaagd om zelf historische recepten te interpreteren en er een mooie creatie van te maken. Dat wordt ongetwijfeld een bijzonder feestmaal!

Ingrediënten en producten

Bij eet!verleden werken we met goede ingrediënten en gebruiken we veel streekproducten. Groenten oogsten we zelf uit een historische moestuin, vlees komt uit Nijmegen van de beste biologische slager van Nederland, granen van akkers uit de regio en kaas van de lokale kaasboer. Ook voor producten van verder weg, zoals specerijen, kruiden en wijn, kennen we onze adressen. Tijdens de kookcursus koken we zoveel mogelijk met lokale en streekproducten, uit het seizoen uiteraard, en zul je ook kennis maken én koken met vergeten ingrediënten. De ingrediënten die we gebruiken zijn zoveel mogelijk biologisch.

Paarse en Korenaar asperges

Paarse en Korenaar asperges

Lesmaterialen

Bij de cursus ontvang je een cursusboek met informatie over culinaire geschiedenis, een overzicht van de belangrijkste kookboeken, leestips en bijzondere ingrediënten en smaakmakers en adressen waar je die kunt vinden. Bij iedere les ontvang je ook (uitgewerkte) recepten uit de betreffende periode. Een deel daarvan maken we tijdens de kooksessies, een ander deel is om thuis mee verder te gaan.

Persoonlijke aandacht

De cursus heeft een ongedwongen sfeer, is zeer persoonlijk van opzet en wordt gegeven aan een klein groepje. Zo is er ruimte om in te spelen op vragen en wensen van de cursisten en kun je er het maximale voor jezelf uithalen. Tijdens de looptijd van de cursus kun je bovendien tussendoor bij me terecht met eventuele vragen.

Historische Kookcursus

  • Vijf uitgebreide historische kooksessies
  • Inclusief kort college per kooksessie
  • Koken met vergeten ingrediënten
  • Fermenteren, worst, brood, pasta, ijs maken
  • Maken van een pronkpastei
  • Uitgebreid cursusmateriaal
  • Inclusief drankjes
  • Historisch kookboek naar keuze
  • Korting op producten uit webwinkel
  • Vegetariër? Van harte welkom!
Pronkpastei-zwaan-en-fazant eet!verleden

Pronkpastei-zwaan-en-fazant eet!verleden

Inspirerende begeleiding

De kookcursus wordt begeleid door culinair historica Manon Henzen van eet!verleden. Zij heeft jarenlange ervaring in het geven van historische kookworkshops, doet onderzoek naar de geschiedenis van onze keuken en experimenteert veel met eeuwenoude recepten en kooktechnieken. Ook schrijft zij regelmatig over culinaire geschiedenis in haar artikelen, kookboeken en op haar blog. Bovendien trekt zij er regelmatig op uit in binnen- en buitenland om inspiratie op te doen en heel veel te proeven.

Praktische info

donderdagen 19, 26 maart & 2, 9, 16 april 2020
Tijd: 17.00-22.00 uur
Kosten: € 350 (inclusief cursusmateriaal, historisch kookboek en drankjes)
Locatie: historisch kookatelier eet!verleden

BOEK

Inclusief historisch kookboek

Bij de kookcursus ontvang je één van mijn historische kookboeken. Je kunt zelf kiezen uit mijn Romeinse, Middeleeuwse, Gouden Eeuw of Oorlogskookboek en deze op de eerste avond van de kookworkshop meenemen.

Sala cattabia, de nieuwe versie van eet!verleden

Sala cattabia. Romeinse broodtaart