Historisch Kookboek VEGA

historisch kookboek vega

Voor mijn Historisch Kookboek VEGA selecteerde ik heerlijke vegetarische recepten uit kookboeken van de Romeinse oudheid tot en met de 18e eeuw. In vier menu’s laat ik je kennis maken met vegetarische gerechten uit de historische keuken.

Naast verrassende recepten zonder vlees en vis, geeft het kookboek informatie en leuke weetjes over culinaire geschiedenis, stap-voor-stap uitleg over het maken van historische gerechten en tips om jouw hedendaagse vegetarische recepten voortaan een smakelijke historische twist te geven. De recepten zijn geïllustreerd met prachtige foto’s van Jeroen Savelkouls.

bestel het kookboek
Tafelschikking en maaltijd tijdens diner te Falmouth, Jan Brandes, 1778, Rijksmuseum

vegetarische menu’s

Het kookboek is opgebouwd aan de hand van vier menu’s. Uit de Romeinse oudheid, middeleeuwen, Gouden Eeuw en 18e eeuw serveer ik een voor-, hoofd- en nagerecht en extra’s.

Kersentaart Historisch Kookboek VEGA

Historische vegetarische recepten

De recepten uit dit kookboek komen uit kookboeken die voor en door de elite geschreven werden. Daar stond overwegend vlees en vis op tafel. Toch tonen de boeken regelmatig bijzondere gerechten zonder dieren. Vaak met luxe ingrediënten en bijzondere smaakmakers voor die tijd. Daardoor zijn historische vegetarische recepten voor de tafel van nu een grote inspiratiebron.

De recepten in het kookboek volgen het originele recept zoveel mogelijk, met soms een kleine eigentijdse twist. Bij ieder gerecht lees je uit welk kookboek het oorspronkelijk kwam en wie honderden jaren geleden de moeite nam om het op te schrijven. De eeuwenoude recepten komen er extra door tot leven.

maak deze bijzondere vegetarische recepten
Stilleven met artisjok, fruit op porseleinen schalen, een zoutvat en een pepervat, Osias Beert (I), circa 1605-1615, Rijksmuseum

kunsthistorie

Het vegetarisch kookboek is rijk geïllustreerd met schilderijen, prenten en fresco’s uit binnen- en buitenland. Ik selecteerde de mooiste en meest passende beelden waarmee de gerechten nog meer tot de verbeelding spreken.

Geschiedenis van vegetarisme

Tegenwoordig hebben we de beschikking over bijna ieder ingrediënt dat we wensen. Dat is een grote rijkdom waar we meestal niet bij stil staan en die we bovendien vrij recent verkregen hebben. In het overgrote deel van de geschiedenis at je uit het seizoen, uit eigen regio en naar wat de beurs toeliet. Ingrediënten als vlees en vis waren luxe producten. De gewone man had dan ook een overwegend vegetarisch eetpatroon uit noodzaak.

Er werd wel degelijk bewust nagedacht over het wel of niet eten van dieren en dierlijke producten, maar dat was door de hele geschiedenis heen slechts een zeer beperkt groepje mensen, uit de hoogste kringen. Morele overwegingen waren dus beperkt. Religie heeft veruit de grootste invloed op het eten van dieren gehad. Voor arm én rijk.

lees meer in mijn boek
Zomer, Archimboldo, 1563, Louvre
Zabaglione

Prachtige foto’s

Alle gerechten in het boek zijn prachtig gefotografeerd door Jeroen Savelkouls. Jeroen zorgt ervoor dat mijn gerechten spreken en jij precies ziet wat het resultaat zal zijn.

Tips & video’s op eet!verleden Academie

Op eet!verleden Academie, het online platform voor culinaire geschiedenis, presenteer ik een kookworkshop behorend bij het Historisch Kookboek VEGA. Je vindt er handige kooktips en video’s waarin ik uitleg geef over kooktechnieken, ingrediënten en het succesvol bereiden van enkele gerechten uit het boek.

In de kookworkshop vind je ook alle originele receptteksten uit de historische kookboeken die ik gebruikte én linkjes naar deze kookboeken online. Hiermee is de cursus een nieuw startpunt om nog veel meer historische vegetarische recepten te ontdekken en kookavonturen te beleven.

Bekijk de gratis workshop

MEER KOOKBOEKEN

Het digitale Historisch Kookboek VEGA is het vijfde in een reeks historische kookboeken uitgegeven door eet!verleden. Sinds 2017 verschenen een Romeins en middeleeuws kookboek, een kookboek met de mooiste historische taart- en pasteirecepten en het Historisch Bakboek Brood. Mijn kookboeken zijn een fijne mix tussen modern uitgewerkte historische recepten, bijzondere verhalen over culinaire geschiedenis, kunsthistorie en prachtige foto’s van alle gerechten.

Bekijk kookboeken
Historisch Bakboek Brood